ЦИК спори със „Сиела Норма“ дължи ли наем за машините

...
ЦИК спори със „Сиела Норма“ дължи ли наем за машините
Коментари Харесай

Казус с машините за вота: Доставчикът иска наем от държавата за устройствата на 11 юли

ЦИК спори със „ Сиела Норма “ дължи ли наем за машините за вота.

За присъединяване в двата вота партия или коалиция внася депозит и подписка в поддръжка с най-малко 2500 подписа на пълнолетни български жители. Дали попадаме в някоя подписка, можем да създадем информация по ЕГН в уеб страницата на ЦИК.

Централната изборна комисия е приела облекчени условия за регистрация за подписките в изборите две в едно с една подписка, само че с два депозита от 2500 лв..

„ Приели сме, че откакто гласоподавател поддържа дадена партия да взе участие в изборите, за него няма значение дали ще взе участие в парламентарни или президентски издигат кандидатури. Затова приехме, че е задоволителна една подписка. Тези партии, които ще вземат участие единствено в единия от двата избори, ще би трябвало също да показват обособена подписка от 2500 подписа “, разяснява представителят на ЦИК Росица Матева.

От комисията чакат скоро да бъде решен въпросът с машините за изборите.

Фирмата снабдител на машините „ Сиела Норма “ обаче има финансови искания за 4.5 милиона лв. към ЦИК по контракта за доставка на 9600 машини за изборите напролет. Според „ Сиела “ машините са тяхна благосъстоятелност и страната им дължи наем за употребяваните на 11 юли устройства.

„ Надяваме преди идните избори да бъдат платени, с цел да не се постанова да се заплаща наем и за идните избори, в случай че има два тура, два пъти по дължимата сума за наем за юли месец. Тези разногласия могат да бъдат изчистени доста елементарно с заплащането на устройствата “, разяснява изпълнителният шеф на компанията Веселин Тодоров.

ЦИК обаче са безапелационни, че устройствата са държавна благосъстоятелност.

„ Цялата стойност 31 млн. без Данък добавена стойност са платени от ЦИК на 5 юли и ЦИК счита, че машините са държавна благосъстоятелност. Не е завършил контракта тъй като не е трансфериран софтуера от „ Сиела “. В момента, в който бъде изпълнено това обвързване и констатацията за това ще бъде до края на седмицата. Ще бъде заплатен и софтуера “, разясниха от ЦИК.

В момента в страната има над 11 хиляди устройства, а до края на идната седмица ЦИК чака да подпише контракт за доставка на още 1600 машини.

В момента в ЦИК има среща с компанията снабдител, с цел да показват офертата си по оповестената социална поръчка за логистиката и техническото обслужване на машините за изборите на 14 ноември. Офертата е на стойност 12 млн. лв., само че компанията дава индикативна цена от 13.5 млн. лв..
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР