ЦИК се поддаде на политически натиск. Това, което чухме в

...
ЦИК се поддаде на политически натиск. Това, което чухме в
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: ЦИК се поддаде на политически натиск

„ ЦИК се поддаде на политически напън. Това, което чухме в правосъдното съвещание е, че ръководителят, представителят и членове на ЦИК са били в кабинета на ръководителя на Народното събрание с представители на политически сили. Това е отвън всевъзможни законови процедури “, сподели Надежда Йорданова от ПП-ДБ в „ Тази заран “.

До анулацията на машинния избор се стигна след скандал със снимане на хеш кода

„ Самият представител на ЦИК сподели, че решението било стимулирано по целенасоченост. Няма поле за подобен вид целенасоченост след политически диалог в кабинета на ръководителя на Народно събрание. След тези диалози очевидно ЦИК е взела решение да излезе отвън рамките на изборния кодекс “, добави Йорданова.

Според нея документът на ДАНС, с който стартира абсурдът с нарушаванията в машините за гласоподаване, е непрофесионален и преразказва сигнал, като прави догатки.

На изборите, извършени съвсем напълно с машини, процентът на невалидните бюлетини беше минимален

„ Това е интензивно мероприятие. Ако ДАНС има някакви подозрения за нарушавания, има законов процедури, които да започва. ДАНС не може да открива законосъобразно или не деяние. Част от политическите сили, които са съперници на машинното гласоподаване, се възползваха “, разяснява някогашният правосъден министър Надежда Йорданова.

По думите ѝ се чака ръководителя на ДАНС да предложи освобождението на зам.-председателя си.

На тези избори не би трябвало да има нито една машина, съобщи Тошко Йорданов

Йорданова сподели, че министърът на електронното ръководство и ЦИК бързо би трябвало да приложат закона и да се съобразят с решението на Върховен административен съд, като върнат машинното гласоподаване.

„ Върховен административен съд споделя, че изборният кодекс не планува министърът на електронното ръководство да дава опция на зам.-министъра да подписва узаконяването . Това не е видно в решението, само че е видно в протокола от съвещанието, че в два предишни избора точно зам.-министърът е подписвал този документ и ЦИК не е повдигала този спор. Решението на ЦИК, че на първи тур няма да гласуваме с машини беше издадено преди документа, подписан от зам.-министъра на електронното ръководство “, добави тя.

Росен Желязков привиква председателски съвет

По думите ѝ решението на ЦИК да отстрани машинното гласоподаване е стимулирано от така наречен информация на ДАНС.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР