Централната избирателна комисия показа пред журналисти как ще упражним правото

...
Централната избирателна комисия показа пред журналисти как ще упражним правото
Коментари Харесай

Вижте как ще гласуваме на изборите на 14 ноември

Централната изборна комисия сподели пред публицисти по какъв начин ще упражним правото си на избор на идните избори на 14-и ноември. Гласуването за президент и вицепрезидент, както и за народни представители, ще се реализира с една карта, разясни заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.



Всеки гласоподавател ще може самичък да избере за кои избори да гласоподава. След слагането на картата в устройството, на първия екран ще се появят три варианти - избори за президент и вицепрезидент и Народно заседание, избори единствено за държавен глава и избори единствено за народни представители.

И освен това машинно гласоподаване гласоподавателите ще имат опция да ревизират своя избор посредством бутона " Преглед ", а също по този начин да създадат промени преди разпечатване на разписките, в случай че са позволили неточност. Опцията " Не поддържам никого " също ще се резервира по време на машинния избор.

При гласоподаване и за двата типа избори ще бъдат разпечатани две разписки, които жителите не би трябвало да дърпат авансово, а наложително да изчакат да чуят звуковия сигнал. В противоположен случай, има заплаха машината да блокира, предизвести Матева.



В Централната изборна комисия към момента се разисква въпросът дали двете разписки ще се пускат в една обща или разнообразни кутии. Окончателно решение не е взето, само че евентуално хартиените разписки ще отиват в една урна, а по-късно ще се разделят от членовете на секционните изборни комисии, разясни Росица Матева.






Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР