Цените на петрола се понижиха, след като по време на

...
Цените на петрола се понижиха, след като по време на
Коментари Харесай

Петролът поевтиня, много страни влизат в рецесия, водеща до слабо търсене

Цените на петрола се намалиха, откакто по време на предходната комерсиална сесия се сринаха с повече от 4% в очакване световната криза да понижи потреблението на петрол.

Международният бенчмарк недопечен нефт вид " Брент " се търгуваше на цена от 81,74 $ за барел в 09:56 ч. локално време (06:56 GMT), което съставлява спад от 0,43% по отношение на цената от 82,10 $ за барел при миналата комерсиална сесия.

Американският бенчмарк West Texas Intermediate (WTI) в това време се търгуваше на цена от 76,50 USD за барел, което представляваше загуба от 0,55% след затварянето на миналата сесия при цена от 76,93 USD за барел.

И двата бенчмарка означиха бързи спадове, като Брент загуби съвсем 5 $ за барел по време на несигурната комерсиална сесия във вторник.

Притесненията за по-слабото търсене оказаха напън върху цените, изключително откакто ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева съобщи, че се чака през 2023 година една трета от международните стопански системи да изпадне в криза.

" Дори страни, които не са в криза, това ще се усети като криза за стотици милиони хора ", съобщи Георгиева пред CBS news в неделя.

Предстоящата година ще бъде по-трудна от 2022 година за по-голямата част от международната стопанска система, защото Съединени американски щати, Европейски Съюз и Китай забавят растежа си, сподели Георгиева.

Като означи, че Европейски Съюз е бил обиден " доста съществено " от продължаващата война в Украйна, тя сподели, че половината страни от блока ще бъдет в криза тази година.

Според Георгиева, вероятностите пред нововъзникващите пазари в разрастващите се страни са още по-лоши заради повишението на лихвените проценти и мощния щатски $.

Към терзанията за търсенето се прибави и фактът, че втората по величина стопанска система в света Китай доста усили първата си партида от квотите за експорт на рафинирани петролни артикули за 2023 година, което демонстрира, че страната чака по-малко ползване.

Страната се бори и с възходящите случаи на COVID-19, когато реши да облекчи строгите си ограничения за намаляване на последствията.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР