Цената на златото върви нагоре, подхранена от притесненията на инвеститорите

...
Цената на златото върви нагоре, подхранена от притесненията на инвеститорите
Коментари Харесай

Златото поскъпва заради инфлацията и новия щам на коронавируса

Цената на златото върви нагоре, подхранена от терзанията на вложителите по отношение на разпространяването на новия вид на ковид и високата инфлация, която се оказва по-устойчива, в сравнение с предвиждаха прогнозите.

Учените по света се надпреварват да схванат действителния резултат от новия вариант на вируса Омикрон, който бе разпознат за първи път в Южна Африка, а към този момент бива засичан и в редица други страни – от Англия до Бразилия.

Новият вариант предизвика налагането на ограничавания за пътешестване, целящи да лимитират разпространяването му, защото съществуват подозрения дали актуалните ваксини ще бъдат ефикасни по отношение на новия вид на вируса.

„ Златото се движи нерешително напоследък, защото въпросът с Омикрон е сложен за осмисляне сега, защото има толкоз малко информация зз него понастоящем ”, разяснява Никола Фрапел, световен общоприет управител на основаната в Сидни ABC Bullion, предава Bloomberg. По думите му, пазарът „ се движи от настроения, а не от епидемиология ”.

Инвеститорите наблюдават и дали Федералният запас на Съединени американски щати ще предприеме дейности против високата инфлация.

Председателят на Фед Джером Пауъл към този момент не употребява думата „ преходна ”, когато приказва за инфлацията, акцентирайки, че отдръпването на поддръжката, наложена вследствие на пандемията, би трябвало да става с по-бързи темпове.
Financial Times: Омикрон няма да докара до международна криза
Появата на разновидността Омикрон няма да докара до съществени последствия за международната стопанска система, даже в случай че наличните ваксини се окажат по-малко...

Златото регистрира минимална загуба през предишния месец, защото вложителите претегляха опцията Фед да се завърне към огромна политика на тласъци поради покачването на потребителските цени и несигурността към новия вариант на ковид.

Понастоящем централната банка на Съединени американски щати възнамерява да приключи програмата си за изкупуване на активи в средата на 2022 година по график, разгласен при започване на ноември.

Цената на златото през днешния ден набъбна с 1.1% до 1 794 за тройунция, незабавно след което потегли отново надолу. Това се случва откакто златото загуби 0.6% във вторник. Bloomberg Dollar Spot Index записа леко намаляване от 0.4%. Среброто нарастна с 0.5%, паладият добави 1.9%, а платината набъбна с 1.7%.

Още:

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР