Целта е избирателите да могат спокойно да гласуват, да има

...
Целта е избирателите да могат спокойно да гласуват, да има
Коментари Харесай

Ако изборите през ноември са 2 в 1, ще трябват още машини

Целта е гласоподавателите да могат умерено да гласоподават, да има задоволителен интервал за предизборна акция. За предходните избори персоналното ми мнение е, че гласоподавателите имаха потребност от още време. Това съобщи пред Българска национална телевизия ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова.

" За да се стартира с първите решения на ЦИК, наложително би трябвало да има дата на изборите. Тези дни ще създадем разбор на изборите на 11 юли, в какъв брой секции са дали своят вот повече от 400 гласоподаватели, може и повече от 300 дали своят вот, с цел да помислим за спомагателен брой машини. Ако изборите са 2 в 1, би трябвало да се закупят спомагателен брой машини ", добави Нейкова.

" Има подготвеност сред 1200 и 2400 машини да обезпечи „ Смартматик ”. Няма решение още, че " Сиела " ще е доставчикът на спомагателните машини, само че също е допустимо ", сподели Нейкова.

Софтуерът още не е предаден в целокупност на ЦИК, с цел да може страната да модифицира този програмен продукт за всички типове избори без присъединяване на доставчика. " Тук имаме спор със " Сиела ", следва да го решим ", разяснява председателката на ЦИК.

Тя означи, че комбинацията от парламентарни и президентски избори ще е за първи път, в случай че се стигне до тук. Ще се усили възнаграждението на СИК в случай че има избори 2 в 1. Ако има такива избори ще се спести и от логистиката, само че би трябвало да помислим съществено за софтуерното време, належащо на всеки гласоподавател да гласоподава, изясни Нейкова. За избори 2 в 1 бюджетът е задоволителен. Ако се одобри, че проект сметката за парламентарните избори от 11 юли е такава каквато беше - 57 млн. лв., ще се повтори минимум този бюджет, сподели Нейкова.
" Личното ми мнение е, че смесеното хартиено с машинно гласоподаване не е добър вид ", сподели още тя. Нейкова регистрира като пропуск на ЦИК това, че не е обърнато толкоз внимание на разяснителната акция за изборите за българските жители в чужбина.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР