Целите са две - нет зеро икономика и осигуряване на

...
Целите са две - нет зеро икономика и осигуряване на
Коментари Харесай

ЕС се цели в нулево замърсяване и нетоксична околна среда до 2050г.

Целите са две - " нет зеро " стопанска система и обезпечаване на нетоксична среда за живот до 2050 година Инициативата е част от Зелената договорка и включва понижаване на замърсяването на въздуха, водата и почвата до равнища, които към този момент не се смятат за нездравословни за здравето и естествените екосистеми. Голяма част от законодателния пакет ще бъде препоръчан в границите на 2022 година
В Европейския съюз (ЕС) един на всеки осем смъртни случая е обвързван със замърсяването на околната среда. Според (Европейската организация за околна среда) всяка година над 400 000 преждевременни смъртни случая (включително от рак) и 48 000 случая на исхемична болест на сърцето се дължат на замърсяването на околния въздух. А 6.5 милиона на хронични нарушавания на съня са резултат от звук.

Най-уязвими са децата и възрастните хора. Замърсяването също е една от петте съществени аргументи за загуба на биологично многообразие и носи съществени вреди за стопанската система и обществото.

" За здравето на нашите жители, деца и внуци Европа би трябвало да се придвижи към упоритост за нулево замърсяване. Моята комисия ще предложи междусекторна тактика за отбрана на здравето на жителите от утежняване на околната среда и замърсяване ", съобщи Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия.
Реклама
В тази връзка Европейски Съюз си сложи за цел да реализира нулево замърсяване и нетоксична околна среда до 2050 година Инициативата е част от и включва понижаване на замърсяването на въздуха, водата и почвата до " равнища, които към този момент не се смятат за нездравословни за здравето и естествените екосистеми и ценене на границите, с които планетата може да се оправи ". През 2022 година Европейски Съюз ще преразгледа своето законодателство в тази посока и ще го задълбочи. Европейската комисия ще работи редом по законодателни оферти, които би трябвало да се оправят със замърсяването при източника, установяване на условия за излъчвания на замърсители от индустрията и транспортните средства, филтриране на градските отпадъчни води и устойчива приложимост на пестициди.

Целите са две - " нет зеро " стопанска система и обезпечаване на една нетоксична среда за живот.
Съществуващото законодателство
Европейски Съюз към този момент разполага с правна рамка за справяне със замърсяването. Действията и политиките през последното десетилетие доведоха до съответни резултати като възстановяване на пречистването на градските отпадъчни води и качеството на водата за къпане, както и понижаване на излъчванията на тежки метали. Според Европейската организация по химикалите (ECHA) рестриктивните мерки на рисковите субстанции според законодателството на Европейски Съюз за химикалите са донесли обилни изгоди за здравето (оценени на над 2.1 милиарда евро годишно), като в същото време са предотвратили освобождението на повече от 95 000 тона субстанции от околната среда всяка година. Въпреки това някои добре известни проблеми като замърсяване на водата с нитрати от селскостопански източници или нездравословни за здравето равнища на замърсяване на въздуха в градовете към момента са причина за безпокойствие. Необходими са също по този начин дейности във връзка с замърсители като микропластмасите.
Реклама
В тази връзка е планувана дълготрайна цел за реализиране на нулево замърсяване и нетоксична околна среда. Тази упоритост би трябвало да бъде реализирана основно посредством, както и преразглеждане на ограниченията за справяне със. Последните тактики са свързани с дейности, оповестени в няколко други начинания, също част от Зелената договорка, в това число проекта за деяние за кръговата стопанска система, тактиката за биологично многообразие за 2030 година и.
Замърсяването също е една от петте съществени аргументи за загуба на биологично многообразие и носи съществени вреди за стопанската система и обществото. Източник: European Environment Agency Новите цели
" За да осигурим среда без токсични субстанции за хората и планетата, би трябвало да действаме в този момент. Новите зелени технологии, които към този момент са налични, могат да оказват помощ за понижаване на замърсяването и да предложат нови бизнес благоприятни условия. Усилията на Европа да построи по-чиста, по-справедлива и по-устойчива стопанска система също би трябвало да допринесат за постигането на упоритостта за нулево замърсяване ", сподели вицепредседателят на Европейската комисия, виновен за Зелената договорка, Франс Тимерманс при представянето на предлагането предходната година.

За реализиране на тази дълготрайна цел - действието за нулево замърсяване, проектът дефинира шест междинни цели за 2030 година Тези цели включват:

понижаване на броя на преждевременните смъртни случаи, породени от замърсяване на въздуха, с 55% възстановяване на качеството на водата посредством понижаване на отпадъците, пластмасовите боклуци в морето (с 50%) и микропластмасите, изпускани в околната среда (с 30%) възстановяване на качеството на почвата посредством понижаване на загубите на хранителни субстанции и използването на химически пестициди с 50% понижаване с 25% на екосистемите на Европейски Съюз, в които замърсяването на въздуха заплашва биоразнообразието понижаване на каузи на хората, хронично обезпокоени от транспортния звук с 30% и доста понижаване на образуването на боклуци и с 50% на остатъчни битови боклуци.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР