Старт на делото за смъртта на двамата полицаи в Бургас,

...
Старт на делото за смъртта на двамата полицаи в Бургас,
Коментари Харесай

Най-важното от изминалата седмица: Старт на делото за загиналите полицаи в Бургас, протести и подготовка за изборите

Старт на делото за гибелта на двамата служители на реда в Бургас , митинги , тежка злополука в Пловдив и подготовка за изборите – това са единствено част от събитията, които белязаха миналата седмица.

Първият работен ден от седмицата стартира с покруса лиши живота на мъж и жена , надлежно на 21 и на 20 година , а други двама бяха превозени в болница с заплаха за живота . Произшествието породи към 03:30 часа на бул. „ Руски “ край кръстовището с бул. „ 6-ти септември “. Към мястото бяха ориентирани коли за спешна помощ , полицейски екипи и пожарникари . Според първичните данни джип „ Рейндж Ровър “, който е идвал от Централна гара, е навлязъл по велоалеята сред двете ленти и се е блъснал поредно в няколко чинара. От удара колата се разцепила на две – предната част се врязала в едно от дърветата, а задната изхвръкнала на пътното платно.

Катастрофа. Снимка: Емил Е. Мил, Фейсбук

По време на избавителната акция пострада пожарникар . През седмицата лекари съумяха да стабилизират положението на двамата тежко потърпевши, само че това на огнебореца се утежни.

В понеделник стана ясно, че прокурори от Софийска градска прокуратура /СГП/, проверяващи служители на реда и чиновници от оперативния състав на Министерство на вътрешните работи започват работни срещи във връзка идните избори на 9 юни 2024 г . Предвижда се да бъдат дискутирани въпроси от първостепенна значимост в наказателните производства по сигнали и каузи за закононарушения, свързани с нарушавания на изборния развой . Целта на срещите е да се реализира оптимално висока действеност и съгласуваност в работата сред прокурорите от СГП и чиновниците на Министерство на вътрешните работи, ангажирани с откриване и следствие на закононарушения, по отношение на вота.

В началото на седмицата координационният съвет /КС/ на Синдиката на железничарите в България /СЖБ/ изиска оставката на управлението на Националната компания „ Железопътна инфраструктура “ /НКЖИ/ поради предлаганите параметри на Колективния трудов контракт, както и афишира, че дружно със свои сътрудници от други синдикати минава към разискване на съответни протестни дейности. Това стана известно и от декларация, призната от Конституционен съд на 10 май и изпратена на 13 май до медиите от пресцентъра на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България /КНСБ/. От синдиката настояват, че е разискван ходът на договарянията за подписване на новия групов трудов контракт и е открита „ липса на предпочитание и благоприятни условия в сегашното управление на НКЖИ за признание, ясно формулиране на проблемите и търсене на благоприятни условия и способи за решаването им “.

Влак. Снимка: Искра.бг

Според синдиката на железничарите главните проблеми , предмет на груповия трудов контракт, са: огромният брой ваканции; застрашително растящата междинна възраст на експлоатационния персонал; непрекъснатата работа в понижен състав; работата на огромен брой сътрудници по втори трудов контракт за спомагателен труд при същия работодател; високият и непрекъснато възходящ дял на неразрешения от закона, а в изискванията на жп превоз и рисков, ексклузивен труд .

На 13 май служебният министър-председател Димитър Главчев разгласи, че пенсиите ще бъдат изплатени с 11% растеж , макар че по „ швейцарското предписание “ размерът на нарастването е единствено 10% . Той съобщи, че на идващия ден служебният министър на труда и обществената политика Ивайло Иванов ще предложи идното от 1 юли осъвременяване да бъде с 11% , както е планувано в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2024 година Тези думи бяха доказани и от самия министър, който във вторник разгласи и положителната вест:

„ Предложих 11% да бъде осъвременяването на пенсиите от 1 юли, Надзорният съвет на Националния застрахователен институт /НОИ/ гласоподава това мое предложение. “

Министър Иванов разкри, че само Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/, изразявайки други претекстове за статута на Надзорния съвет, са дали своят вот с „ въздържал се “.

Такси. Снимка: Pixabay

Във вторник ръководителят на Националния таксиметров профсъюз Красимир Цветков сподели пред „ Българска телеграфна агенция “, че таксиметрови водачи излизат на митинг с гледище за възобновяване на всички закрити таксиметрови стоянки в столицата. Впоследствие митингът протече под формата на автошествие , което обиколи към региона на Столична община, както и по ул. „ Гурко “, бул. „ Васил Левски “, бул. „ Цар Освободител “, ул. „ Московска “, ул. „ 15 ноември “ и ул. „ Дунав “.

На 14 май Окръжният съд в Бургас даде ход на делото против Омар Аднан , управлявал рейса, с който бяха убити двамата полицейски чиновници Йордан Илиев и Атанас Градев на кръстовище „ Трапезица “ в Бургас. Сириецът бе доведен в правосъдната зала с белезници. По време на съвещанието служебният му юрист Калин Янев изиска преквалифициране на обвиняването в по-леко.

Омар Аднан. Снимка: Искра.бг

Припомняме Аднан е упрекнат, че на 25 август 2022 година съзнателно е предизвикал гибелта на двамата служители на реда. По време на следствието, траяло близо 2 години стана известно, че той е управлявал рейса с над 80 км/час. Прокурор Димитър Узунов съобщи пред публицисти, че в случай че Аднан бъде приет за отговорен го чака наказване „ отнемане от независимост “ от 15 до 20 години или пожизнен затвор . В правосъдната зала юрист Янев настоя да бъдат разпитани всичките 111 очевидци и 19 движимости лица . Има и спор за възрастта на обвинения, който продължава да твърди, че е роден през 2007 година, макар че в обвинителния акт е написано – 2004 година

На 15 май Централната изборна комисия /ЦИК/ утвърди със свое решение през днешния ден образците на бюлетините за гласоподаване за страната и за чужбина за изборите за Европейски парламент и за Народно заседание , които ще се проведат на 9 юни. Хартиеният и машинният избор са равнозначни, като това е записано в Изборния кодекс. На вота през юни гласоподавателите ще гласоподават с зелени хартиени бюлетини за българския парламент и със сини за Европейския парламент. Разписките от машинния избор ще се разграничават по тяхната дължина като по-дълга ще е тази за Народно заседание.

Димитър Главчев. Снимка: Министерски съвет

В сряда след митинги министър председателят Димитър Главчев заяви по време на брифинг, че заплатите на административния личен състав във висшите учебни заведения ще бъдат вдигнати с 12% . В същия ден служебното държавно управление разгласи, че ще п редостави 39 млн. лв. в допълнение финансиране за нарастването, считано от 1 януари тази година. По мотив покачването с 12 на 100 в администрацията в университетите, служебният министър-председател съобщи,че то ще коства на бюджета към 12 млн. лева и следва до дни. И даде обещание да не бъде нарушено бюджетното салдо.

На идващия ден – управлението на Българската академия на науките съобщи, че напълно поддържа позицията на висшите учебни заведения , изразена в оповестеното отворено писмо на Съвета на ректорите до държавните институции от 14 май 2024 година Неизпълнението на поетите от страната отговорности по отношение на повишението на приходите на университетския състав в държавните висши учебни заведения и бюджетните научни организации, и неспазването на Закона за висше обучение /ЗВО/, е неприемлив акт , означават в своята позиция от Българска академия на науките.

Откриване. Снимка: Министерство на вътрешните работи

В четвъртък беше открита „ Сигурна зона за непридружени деца бежанци “ в Регистрационно-приемателния център /РПЦ/ в Харманли. Капацитетът е 98 души , като броят може да бъде подсилен при рецесия , стана ясно при откриването й. Тя е основана взаимно с Държавната организация за бежанците , УНИЦЕФ България и Международната организация по миграция /МОМ/ България, с поддръжката на Държавния департамент по миграция /SEM/ на Швейцария.

Това е третата сходна зона , открита у нас. Средствата за построяването й са 1,6 милиона лв., предава „ Българска телеграфна агенция “. Периметърът за несъмнено престояване разполага със спални за девойки и момчета, деца с увреждания, трапезария и всекидневна. Назначен е и профилиран личен състав.

Най-важното през миналата седмица – празници, митинги и наводнения

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР