Атина е може би най- горещата столица в Европа. През

...
Атина е може би най- горещата столица в Европа. През
Коментари Харесай

Господарката на жегите: какво значи да си директор по горещините в една община

Атина е може би най- горещата столица в Европа. През лятото температурите постоянно надвишат 40 градуса по Целзий. Затова не е изключително изненадващо, че точно гръцката столица е първият европейски град, който основава общинска позиция " Главен шеф по горещините " (chief heat officer). " Капитал " беседва с дамата, която първа заема този пост през 2021 година - Елени Миривили. Наскоро тя става и световен шеф по горещините към организацията UN Habitat. Миривили е била и заместник-кмет на Атина за градска среда и климатична резистентност в интервала 2017 - 2019 г.Тя описа какво тъкмо прави шефът по горещините, за какво е значима тази позиция и какво са съумели да реализират в Атина единствено за няколко години. Атина е може би най- горещата столица в Европа. През лятото температурите постоянно надвишат 40 градуса по Целзий. Затова не е изключително изненадващо, че точно гръцката столица е първият европейски град, който основава общинска позиция " Главен шеф по горещините " (chief heat officer). " Капитал " беседва с дамата, която първа заема този пост през 2021 година - Елени Миривили. Наскоро тя става и световен шеф по горещините към организацията UN Habitat. Миривили е била и заместник-кмет на Атина за градска среда и климатична резистентност в интервала 2017 - 2019 г.Тя описа какво тъкмо прави шефът по горещините, за какво е значима тази позиция и какво са съумели да реализират в Атина единствено за няколко години. Вие сте първият основен шеф по горещините в Атина - по какъв начин бихте описали тази служба на човек, който за първи път чува за chief heat officer?
- Главният шеф по горещините е пост в общината, в регионалната администрация или на национално равнище, чийто шеф се пробва да координира разнообразни отдели и разнообразни старания, тъй че да бъдат реализирани две огромни задания. Едната е да се защитят най-уязвимите хора от жегата. И втората е да се увери, че градът ще спре да следва " глупави " практики, които го вършат все по-горещ, и ще стартира да прави верни неща, които да го създадат по-хладен.
В кои браншове са тези дейности?
На първо място здравният. Например в община Атина имаме общински клиники и хора, които работят там - лекари, медицински сестри и така нататък След това имаме цялостен отдел за обществени грижи, който се занимава с възрастни хора, старешки домове и оказва помощ на възрастните, изключително по времето на Коронавирус. Положихме доста старания с този отдел, с цел да отидем при хората, които живеят сами и се нуждаят от помощ. Министерството на превоза също е значимо, с цел да се уверим, че при интензивна гореща вълна ще имаме непрекъснати връзки на превоза, тъй като има електрически трамваи, които работят с ток, имаме и метро, което е с климатик. При спирания на електричеството може да се основат доста проблеми, да стане в действителност горещо и в действителност рисково в транспортния бранш.

Много зает с горещините е отделът за механически действия в града, който се занимава с улици, тротоари и градоустройство. Има и зелен отдел, отдел за градска природа, който също е доста значим. И ние би трябвало да поддържаме връзка с всички тях. И, несъмнено, финансовият отдел, който би трябвало да финансира ограниченията и да откри пари за нас и публично-частните партньорства. Също по този начин цифровият отдел, тъй като желаеме данни и им предоставяме данни за града - за това къде са дърветата, какъв тип покритие имат зелените площи, само че също и за уеб страницата, където актуализираме новините. Ние даваме информация за това какво се случва по време на горещи талази посредством нашия уеб страница. Имаме система за ранно предизвестие, която изпраща известия до уязвимите групи от популацията. Друга група уязвими хора са бездомните, за които работим дружно с Неправителствени организации, работим и с центрове за мигранти и бежанци и организации, които влизат в контакт с тях. Така те също получават информация за горещите талази и по какъв начин да се предпазят от топлината.
Реклама
Също по този начин учебни заведения, детски градини, най-малките деца. Информираме учителите, опитваме се да предоставим информация на хората, които се грижат за бебета и деца под пет години.

Главният шеф по горещините би трябвало да координира всички тези неща и да има мандат от кмета да работи с всички тези разнообразни отдели, а също и да се свързва с хората отвън общината. Така да вземем за пример имаме огромен стратегически сътрудник, който е Червеният кръст. Имаме други сътрудници, които са младежи, които се интересуват от изменението на климата, тъй че те ни оказват помощ, когато имаме потребност от доброволци.

Трябва и да се работи с медиите. Г лавните шефове по горещините би трябвало да покачат осведомеността като цяло за заплахите от горещите талази. Те би трябвало да убеждават кмета и хората, които вземат решенията, би трябвало да лобират.
Очевидно Атина е доста парещ град. Но може ли и един град да вземем за пример в Северна Европа да има основен шеф по горещините, да вземем за пример Стокхолм?
- Вече знаем, че Европа е една от най-бързо затоплящите се елементи на света . Някои елементи на земното кълбо се нагряват по-бързо от други. Европа в действителност се загрява два пъти по-бързо от междинното за земното кълбо. Част от повода за този резултат е фактът, че Северният полюс доста бързо губи огромна част от своите ледени шапки, които кардинално защищават Европа от нагряването на Атлантическия океан.
Реклама
С нагряването на океаните се трансформират въздушните потоци, методът, по който ветровете циркулират над Атлантическия океан. Фронтове с парещ въздух, които не сме имали преди, се насочват към Европа. Тази година се чака да стартира и цикълът на феномена Ел Ниньо, което значи, че предстоят още по-горещи няколко години, което може да е още по- неприятно за Европа.

И по този начин, с цел да стигнем до вашия въпрос: мисля, че градовете на север ще се изправят пред температури, с които не са се сблъсквали в никакъв случай преди, и това ги прави още по-опасни . Хората в градове като Атина и други горещи места са по-адаптирани към високите температури. Но в градовете на север, когато има рискови горещини, има и доста повече смъртни случаи.

Така че там би трябвало да имат хора, които в действителност се концентрират върху този аспект и намират способи да защитят най-уязвимите. Хубавото е, че градовете в Северна Европа имат средства и би трябвало да ги вложат за отбрана на популацията си от жеги - никой не би трябвало да умира поради това.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР