Помпозно представеното държавно посещение на руския диктатор Владимир Путин в

...
Помпозно представеното държавно посещение на руския диктатор Владимир Путин в
Коментари Харесай

Си Цзинпин и този път отряза Путин за нов газопровод

Помпозно показаното държавно посещаване на съветския деспот Владимир Путин в Китай още веднъж завърши без основното решение, което Кремъл чака от години.
 
Путин отпътува за Пекин единствено седмица след встъпването си в служба за пети мандат,  като докара със себе си съвсем всички основни държавни чиновници и заприказва за " всеобхватно партньорство " и " стратегическо съдействие ". 
 
Той още веднъж не съумя да обезпечи контракт за спомагателни доставки на съветски газ и построяването на газопровода " Силата на Сибир-2 ".
 
Още напролет на 2023 година, когато Си Цзинпин посети Москва, Путин предложи на Китай да усили покупките на газ до 100 милиарда кубически метра годишно, а също по този начин съобщи, че новият план за водопровод е " във висока степен на подготвеност ".
 
Шест месеца по-късно, през октомври 2023 година, самият Путин посети Китай. И макар че на договарянията се обсъждаше " Силата на Сибир-2 ", не последваха съответни съглашения.
 
Руският военнопрестъпник № 1 се завърна от новото си пътешестване до Пекин с празни ръце. Си Цзинпин не загатна съветския газ в изказване след договарянията, оповестява The Moscow Times.
 
В взаимната декларация " за задълбочаване на връзките на всеобхватно партньорство " се споделя единствено, че Русия и Китай са подготвени да " развиват съдействие " в региона на " природния газ ", като в същото време се акцентира, че то би трябвало да се прави " на пазарна основа ".
 
Проектът за газопровода " Силата на Сибир-2 " с потенциал 50 милиарда кубически метра годишно се разисква от 2015 година насам. И от този момент не се придвижва от мъртвата точка, в която е застинал. Китай е заинтригуван от нов газопровод, увери Путин в края на визитата си: " Китайската стопанска система пораства, тя изисква енергийни запаси за поддържане на растежа. Няма нищо по-надеждно от доставките от Русия ".
 
Според съветския президент, повода за неслучването е, че Москва и Пекин към момента не могат да се спогодят за маршрута. " Вариантите за прекосяване (на тръбопроводе, бел. ред.) са разнообразни. Специалистите би трябвало да решат кой от тях е най-хубавият ", сподели той. Освен това, съгласно Путин, Русия е предложила на Китай да прокара петролопровод през Монголия дружно с газопровод.
 
Истинската причина за забавянето на " Силата на Сибир-2 " е, че Китай не желае да влага нито един юан в новия газопровод, предлагайки на Русия да заплати напълно многомилиардната строителна сметка, а също по този начин изисква отстъпки за съветския газ, оповестиха осведомени със обстановката източници пред The South China Morning Post. " Пекин схваща доста добре, че може да диктува изискванията си и че е в доста по-силна позиция (от Русия) ", изяснява източникът.
 
Газът, който " Газпром " транспортира от 2019 година през газопровода " Силата на Сибир-1 ", към този момент коства на Китай съвсем на половина по-малко от европейските страни. Според съветския бюджет през 2023 година междинната му цена е била $297,3 за хиляда кубически метра против $501,6 за Европа и Турция.
 
Тази година отстъпката за Китай ще се усили до 46%, съгласно прогнозите на държавното управление: газът от " Силата на Сибир " ще коства $271,6 за хиляда кубически метра, а за Турция и Европа - $481,7.
 
Китайският контракт е обезверено нужен на " Газпром ", който загуби европейския пазар, понижи износа на газ до най-малко от 1985 година насам, а също по този начин означи срив в производството до най-малко през трите десетилетия от историята на компанията.
 
В края на предходната година " Газпром " за първи път от 25 години получи чиста загуба по Международните стандарти за финансово отчитане (МСФО). А размерът му - 629 милиарда рубли - се трансформира в връх за цялото време, през което компанията съществува.
 
Миналата година " Газпром " изпомпваше 22 милиарда кубически метра газ за Китай, което компенсираше единствено една осма от някогашния експорт за Европа, който в пика си доближи 170-180 милиарда кубически метра годишно.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР