СподелиЗа първи път България се включи в глобалната инициатива Да

...
СподелиЗа първи път България се включи в глобалната инициатива Да
Коментари Харесай

Знакови сгради грейнаха в синьо и зелено в подкрепа на борбата срещу генетичното заболяване неврофиброматоза

Сподели
За първи път България се включи в световната самодейност „ Да осветим НФ “, отдадена на битката против болестта неврофиброматоза (НФ), осветявайки знакови здания в няколко града в страната.

Националният замък на културата в столицата бе осветлен в синьо,, крепостта „ Царевец “ във Велико Търново, Пантеонът на възрожденците в Русе и Часовниковата кула в Разград в синьо и зелено.

Инициативата „ Да осветим НФ “ се провежда всяка година на 17-и май – Световния ден за повишение на осведомеността по отношение на НФ, в десетки страни, като през тази година и България се включва в нея. Тя е обвързвана с осветление в синьо и зелено – формалните цветове на НФ, на символни здания, монументи и инфраструктурни обекти, изясни за Българска телеграфна агенция Никола Газдов, член на Управителния съвет на „ Children’s Tumor Foundation Europe “ (Европейска детска туморна фондация).

Макар НФ да се класифицира като рядко генетично заболяване, то визира повече от 3500 българи и над 4 млн. души по света, добави Газдов.

НФ се отнася към група генетични положения, причиняващи развиване на тумори по нервите в цялото тяло, които могат да причинят слепота, глухота, костни аномалии, обезобразяване, усложнения в образованието, инвалидизираща болежка и рак.

„ Понастоящем няма лекуване за неврофиброматозата. Благодарение на упоритата работа на учени и откриватели от целия свят – и с поддръжката на голям брой донори, в това число на „ Children’s Tumor Foundation “ – в последните години има доста обещаващ прогрес в битката против НФ “, изясни Газдов.

Д-р Иван Чакъров от Клиниката по детска клинична хематология и онкология в болница „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ сподели в изявление за Българска телеграфна агенция, че неналичието на единно звено за лекуване и навременната диагностика са огромните проблеми пред децата, наранени от неврофиброматоза.

Целта на акцията „ Да осветим НФ “, в която тази година се включи и България, е да увеличи осведомеността и да осведоми за изгодите от финансиране на научните проучвания в региона на неврофиброматозата и редките генетични болести.

Досега стотици забележителности по целия свят ни помогнаха да хвърлим светлина върху това рядко генетично заболяване, показаха от Европейската детска туморна фондация (Children’s Tumor Foundation Europe), която провежда „ Да осветим НФ “. Сред тях са символни местоположения като Ниагарския водопад, Емпайър Стейт Билдинг, Лондон Бридж и други През 2023 година самодейността е осъществена в редица градове в Съединени американски щати, Австралия, Канада, Китай, Англия, Гърция, Италия, Ирландия, Сингапур и Испания.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР