Трябва ли да изключвате зарядното от контакта? Отговорът на този

...
Трябва ли да изключвате зарядното от контакта? Отговорът на този
Коментари Харесай

Ето какво може да се случи, ако зарядното остане в контакта без телефона: развенчаните митове

Трябва ли да изключвате зарядното от контакта? Отговорът на този въпрос евентуално е от интерес за доста консуматори на електронни джаджи.

Всичко наподобява доста по-лесно за потребителя. В последна сметка може да включите един път зарядното устройство в контакта  и по-късно да вадите и свързвате единствено кабела при потребност от зареждане на телефона. Въпреки това, дано разберем какви са митовете, когато държите зарядното устройство напрегнат непрекъснато.

Много консуматори вършат това и не се оплакват от никакви проблеми. Все отново обаче могат да зародят такива. Това е, че има доста легенди към този въпрос. И по тази причина е невероятно да се разбере къде отговорът е верен и къде неверен. Ето за какво в публикацията по-долу ще разгледаме този въпрос и ще разберем мнението на специалистите.

Мит № 1. Повишена консумация на електрическа енергия

Зарядното в действителност употребява непрекъснато ток. Дори когато телефонът не е обвързван. Но не си мислете, че сметката ви за ток ще бъде по-малка, в случай че изключите зарядното. В въздържан режим устройството употребява такова количество сила, че за един месец разноските ще възлизат единствено на няколко стотинки.

В случай, че по едно и също време с това изключите всички останали устройства и оставите единствено зарядното, ви уверяваме, че дисковият електромер даже няма да стартира да се движи.

Измервателните устройства са с сензитивност, която стартира от мощ 5,5 W. А зарядното, когато не се употребява, употребява единствено 0,25-0,35 W на час. Електромерът на практика няма да забележи това.

Дори в случай че зарядното устройство не е изключено от мрежата за една година, потреблението ще бъде към една трета от киловата. Колко обилни са тези спестявания за фамилния бюджет? Ако обаче по кардинални аргументи не желаете да плащате надценка, даже и толкоз дребна, тогава би трябвало, несъмнено, да извадите зарядното устройство от контакта.

Мит № 2. Намаляване на експлоатационния живот

Съществува и толкоз известен мит, че продължителността на работата на зарядното устройство е лимитирана. Колкото по-дълго зарядното устройство е обвързвано към контакта, толкоз по-бързо ще се повреди.

Можете да се съгласите с това, само че не изцяло. Работното време до щета на зарядното устройство е 50-100 хиляди часа. Тоест, от пет до единадесет години. Средно устройството работи 50 хиляди часа. Става дума за към 6 години. Следователно, зареждането може да бъде обвързвано към мрежата за този интервал и това няма да бъде нездравословно за него.

Но дано си представим, че непрекъснато изключвате устройството след зареждане. В този случай срокът на годност ще бъде по-дълъг с няколко години. Но има ли смисъл? След 5 години интензивна приложимост, зарядното най-вероятно ще би трябвало да бъде сменено. Просто конекторите се разхлабват или вероятността от строшаване се усилва.

И в случай че споменем операциите, които вършиме непрестанно, по включване/изключване на устройството от контакта, то в последна сметка това води до нездравословни преходни процеси. Много постоянно те са повода електронните джаджи да се повреждат. Лъвският къс от случаите в този ред на мисли е точно по време на комутацията.

ВАЖНО! Заради тези чести комутации се образуват огъвания на захранващия кабел покрай корпуса. Самата верига на устройството остава работеща, само че защото тънките жички се пречупват, зарядното става неизползваемо.

Да не забравяме и счупените клеми в контакта и искрите, които могат да доведат до пожар. Устройствата за отбрана от искри към момента не са необятно публикувани. И по тази причина малко хора знаят за тях.

Случва се даже след 3-4 години да поискате да промените смарт телефона си, тъй като моделите остаряват. Така че най-вероятно ще закупите ново устройство, още преди източникът на зареждане да остарее и да стане негоден.

ВАЖНО! Въпреки това, когато сте решени да употребявате зарядното си 10-15 години и смятате, че няма да се повреди по други аргументи, тогава не забравяйте да го изключвате от контакта.

Мит № 3. Вероятност от изгаряне

Зарядното устройство не е просто доста дребен трансформатор, който понижава напрежението от 220 V на 5 V. То е и интелигентно устройство, което обезпечава отбрана против рухване на напрежението. При висококачествените захранващи блокове веригата обезпечава и отбрана против прегряване и късо съединяване. Такива устройства на практика е невероятно да изгорят.

Захранването може да работи в доста необятни диапазони от общоприетите 220 V, които нормално са посочени на кутията. Към момента, във всеки втори апартамент е станало норма да има модулно реле за напрежението в разпределителното табло.

Падане на напрежението е допустимо и се случва, само че в множеството случаи това се следи в частните къщи, които се зареждат от остарели електропроводи. Те не са направени от изолирани проводници, а голи и това се случва доста по-рядко във високите здания.

Вече има кутии с USB-портове и са като нормалните правоъгълни конектори.

ВАЖНО! Капакът покрива както проводниците, по този начин и веригата. Това е същият захранващ блок, само че е стационарен. Монтира се в стената и е непрекъснато обвързван към мрежата. Захранването няма да се възпламени и да се стигне до пожар.

Все отново постоянно срещаните рискови фактори са:

– остаряло или дефектно окабеляване;

–- липса на автоматизирана отбрана против късо съединяване и претоварване.

Тези фактори могат да доведат до разнообразни събития. И въобще не става въпрос за зареждане. В този случай късото съединяване може да възникне във всяка част на веригата. Този, който не оставя без контрол обвързваното към мрежата съоръжение понижава риска от късо съединяване. Хладилникът и тв приемникът не са изключение. За сигурност, предлагаме да промените окабеляването и да инсталирате благонадежден автомат.

Гръмотевичната стихия също е причина да изключите зарядното устройство, тъй като може да изгори, в случай че гръмотевица удари електропровода от 10 kV или 0,4 kV. След това подтик от повече от 1000 волта минава през цялата 220 V електрическа мрежа. Проблемът обаче още веднъж не е в захранващия блок. Пожарната сигурност изисква всички уреди да бъдат изключени от електрическите контакти по време на гръмотевични стихии.

И още. Гамата от артикули за зареждане е огромна и в нея има доста евтини имитации. Вътре в такива устройства нормално няма качествени съставни елементи. За рационална отбрана няма да приказваме. Такива зарядни устройства би трябвало да бъдат изключвани от контакта. Между другото, предлагаме изцяло да се откажете от потреблението им. Дори когато мрежовото напрежение е обикновено, те могат да изгорят телефона.

ВАЖНО! В никакъв случай не оставяйте зарядното в контакта, в случай че е дефектно. По-добре е въобще да не го употребявате, в противоположен случай телефонът ще изгори.

Ако в къщата има деца

Заради децата би трябвало да изключвате зарядното и да го прибирате. Причината е повече от основателна.

Дори в пасивно положение зареждането е рисково. Разбира се, детето няма да може да вкара пръста си в врата, защото конекторът е стеснен. Въпреки това, то може да употребява някакъв железен предмет, като игла за плетене. Да не забравяме също, че кабелът може да бъде пресечен по подобен метод, че даже хубавичко изолираност да не може да издържи.

Зарядното е с първоначален ток до 2 А, и напрежение до 5 волта. За да избегнете вероятни пострадвания, има смисъл да скриете устройствата, тъй че детето да не ги откри.

Ако в къщата има домашни любимци, захранващият блок също би трябвало да бъде отстранен, в противоположен случай котката или кучето ще изгризат проводниците. Резултатът е късо съединяване или устройството просто ще се повреди.

Разбира се, никой не не разрешава на потребителя да остави качественото зарядно устройство в контакта. Както виждате, нищо извънредно няма да му се случи. Но всеки, който постоянно слага сигурността преди всичко, би трябвало, несъмнено, да изключва зарядното устройство от контакта.

Като цяло, няма да зародят затруднения, в случай че изключвате устройството незабавно след зареждане на телефона. Обикновено лишава няколко секунди. Ако имате опция да изключвате зарядното, тогава за вашето лично успокоение го направете.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР