Трябва да се запитате дали е от същата планета.“ Повече от

...
Трябва да се запитате дали е от същата планета.“
Повече от
Коментари Харесай

Дали е от същата планета? Спиращи дъха моменти от кариерата на великия Федерер - Тенис

„ Трябва да се запитате дали е от същата планета. “

Повече от 20 години освен един от най-великите тенисисти в историята – Новак Джокович – си задава този въпрос за Роджър Федерер.

Великият швейцарец - оповестил нощес, че по-късно този месец ще постави завършек на кариерата си – играе с елегантност до съвършенство както никой преди него.

Той е най-хубавият тенисист в света, споделя Андре Агаси – доминирал тенис поколението преди Федерер наред с Пийт Сампрас - след мач посред им.

Друг може е спечелил повече трофеи (нищо, че неговите са главозамайващите 103, 20 от които са от Големия шлем), само че за мнозина тогавашният раздразним юноша, осъден да чисти тоалетни поради скъпо струващо мятане на ракета, е най-истинският знак на спорта.

Преборването с бурните реакции и дребнавостта му лишава две години, по личните му думи. Но от този момент нататък той е изцяло индиферентен и даже държанието на най-предизвикателните играчи в тура на корта против него (например Ник Кириос) съумява да изкара от него най-много усмивка. " Отне ми към две години да открия тези огън и лед - споделя по този мотив Федерер през 2018 година - Огънят да спечелвам и леденото самообладание да претърпявам загубите и неприятните неточности. Тогава кариерата ми потегли нагоре. " Всъщност от този момент кариерата му се изстрелва в друго измерение.

„ Тенисът се е отнасял към мен по-щедро, в сравнение с в миналото бих могъл да бленувам “ – споделя 41-годишният Роджър в обръщението, с което афишира пенсионирането си, и споделя повода за решението си:

„ Последните три години ме сложиха пред провокациите на травми и интервенции. Работих крепко, с цел да се върна към спортна форма, само че познавам потенциала и рестриктивните мерки на тялото си и неговото обръщение беше ясно.

Аз съм на 41 години. Изиграл съм повече от 1500 мача за 24 години. Тенисът се е отнасял към мен по-щедро, в сравнение с в миналото бих могъл да бленувам и в този момент би трябвало да разпозная по кое време е време да сложа завършек на спортната си кариера.

„ Лейвър Къп “ в Лондон идната седмица ще бъде последното ми присъединяване в шампионат на ATP (Професионалната асоциация на тенисистите) “.

Той няма да загърби тениса, само че и няма да се състезава професионално и дефинира решението си като „ горчиво-сладко “.

" Ще пропусна всичко, което турът ми е давал, само че, в това време, имам толкоз доста за празнуване. Определям себе си като един от най-големите късметлии на земята. Беше ми даден специфичен гений да играя тенис и го правех на равнище, което в никакъв случай не съм си представял, и за по-дълго време, в сравнение с смятах за допустимо. “

Федерер благодари на брачната половинка си Мирка (също някогашна тенисистка) „ за всяка минута, която е прекарала с мен “, за това, че е изгледала „ безчет мачове, даже когато беше бременна в осмия месец “ и че е търпяла и „ глупавата “ страна на държанието му в екипа му повече от 20 години. Благодари и на четирите им деца – две девойки и две момчета, двойки близнаци – за това, че са били подготвени постоянно да изследват новите места по света, където шампионатите са отвеждали фамилията, и са основали мемоари за цялостен живот у родителите си. „ Да видя фамилията си да ме поддържа от трибуните е нещо, което ще оценявам вечно “ - споделя Федерер във видеото, гледано над милион пъти единствено от нощес до момента.

Швейцарецът от Базел благодари на родителите и сестра си, на някогашните си треньори, на швейцарската федерация по тенис, на екипа си. Не пропуща и противниците си на корта, конфликтите с които назовава „ епични мачове “, които са извели тениса на по-високо равнище. Снощи те също му благодариха, а вълната от реакции на сегашни и някогашни тенисисти, на коментатори и фенове, от шампионатите, които е покорявал, наброява хиляди и хиляди.

" Скъпи Роджър, мой приятелю и съпернико - обръща се към него Рафаел Надал. - Иска ми се този ден в никакъв случай да не беше идвал. Той е печален ден персонално за мен и за спорта по света. Беше наслаждение, само че също и чест, и привилегия да споделям всички тези години с теб, да изживея толкоз доста невероятни моменти на и отвън корта. "

Dear Roger,my friend and rival.
I wish this day would have never come. It’s a sad day for me personally and for sports around the world.
It’s been a pleasure but also an honor and privilege to share all these years with you, living so many amazing moments on and off the court????????
— Rafa Nadal (@RafaelNadal)

Един от най-великите мачове по тенис в историята е точно сред двамата, пред 2008 година, печели Надал, а месеци по-късно Федерер се разплаква на въпрос, върнал го към оня миг, и споделя: " Боже, това ме убива ".

Пълният запис от дуела:



От идващия месец единствено двама от тримата колоси в актуалния тенис - Рафа (36 г.) и Новак Джокович (35 г.) - ще продължат да се състезават в професионалния тур.

Третият - спечелил сърцата на хиляди и хиляди фенове - снощи им благодари и показа какво е означавала за него поддръжката им:

„ Над всичко би трябвало да благодаря особено на невероятните си фенове. Никога няма да разберете какъв брой доста мощ и религия ми вдъхнахте.... Без вас тези триумфи щяха да са самотни. “

24-те си години в тениса Федерер назовава „ премеждие “, отминало сякаш за 24 часа. 

„ Смях се, плаках, усещах наслада и болежка, само че на първо място се усещах необикновено жив “ - споделя той и се връща обратно, към първите си стъпки в тениса.

„ Когато пламна любовта ми към тениса, бях дете, което подава топките, в родния си град Базел. Гледах играчите с чувството, че това е знамение. Бяха като колоси за мен и започнах да бленувам. Мечтите ми ме накараха да работя по-здраво и започнах да имам вяра в себе си. Някои триумфи ми донесоха убеденост и потеглих по пътя на най-невероятното пътешестване, което ме докара до този ден “, споделя Федерер в края на обръщението си и благодари „ от дълбините на сърцето си “ на всеки, който е оказал помощ фантазиите на дребното дете – подавач на топки – да се осъществен.

Началото на кариерата - младежкият край на Уимбълдън:



Накрая той се обръща към тениса с думите: „ Обичам те и в никакъв случай няма да те оставя “.

To my tennis family and beyond,

With Love,
Roger
— Roger Federer (@rogerfederer)

Избрани моменти от мачове на Федерер, оповестени на 41-вия му рожден ден - 08.08.2022 година - от Tennis TV:



Селекцията на Евроспорт:



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР