Труд медиа“ и нейният издател и главен редактор Петьо Блъсков

...
Труд медиа“ и нейният издател и главен редактор Петьо Блъсков
Коментари Харесай

ВАС окончателно осъди Петьо Блъсков и Труд медиа за хомофобия

„ Труд медиа “ и нейният издател и основен редактор Петьо Блъсков са направили дискриминация под формата на тормоз по признака „ полова ориентировка “. Върховният административен съд (ВАС) в свое правосъдно съвещание в понеделник, като се базира на Закона за отбрана от дискриминация.

Производството е формирано във връзка със публикация, оповестена в „ Труд “ през 2019 година Текстът е със заглавие „ Педерастите в Съединени американски щати бият паника “ и съдържа дискриминационни квалификации във връзка с ЛГБТИ общността. Материалът във вестника е преведен буквално от публикация, оповестена от съветската държавна осведомителна организация РИА „ Новости “ , написа в решението на съда.

Решението на Върховен административен съд по проблема идва година Административен съд - София град отсъди, че публикацията в „ Труд “ има дискриминационно наличие и съставлява „ тормоз “. Преди това ЛГБТИ деятелят Радослав Стоянов сезира Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД) по отношение на материала поради използването на обиди и прилагателни, които подбуждат предубеждения и ненавист.

В публикацията, завършена като антизападна и прокремълска агитация, хомосексуалността е разказана като болест, а хомосексуалните - като рискови хора. Според истинската обява те проведено са били внедрявани като „ сътрудници “ във властта, медиите, учебните заведения, опазването на здравето, за да се прави „ нападателен напън “ върху съветската страна.

„ Правилен е изводът на съда за доказаност на изказванието за основаване на враждебна, принизяваща и обидна среда по отношение на хората с друга полова ориентировка “, написа съставът на Върховен административен съд с ръководител арбитър Анна Димитрова.

Статията „ надвишава допустимото толерантно отношение към хомосексуализма, като се основава обидна и враждебна среда във връзка с лица, които не са хетеросексуални “, продължава решението.

Върховен административен съд осъжда „ Труд медиа “ и Блъсков да заплатят общо 1600 лв. правосъдни разходи. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР