Трите най-големи вериги аптеки в САЩ са допринесли за криза

...
Трите най-големи вериги аптеки в САЩ са допринесли за криза
Коментари Харесай

Трите водещи вериги аптеки в САЩ признати за виновни в знаково дело

Трите най-големи вериги аптеки в Съединени американски щати са съдействали за рецесия с болкоуспокояващите в два окръга на щата Охайо. Федерален съд постанови, че действията на Walgreens Boots Alliance, CVS и Walmart са помогнали за основаването на свръхпредлагане на пристрастяващи опиоидни хапчета, съобщи BBC.

Размерът на компенсацията, което ще бъде изплатено на двата района, ще бъде избран на бъдещо чуване.

През последните две десетилетия милиони американци са станали зависими заради несъразмерното определяне и злоупотребата с легални болкоуспокояващи на основата на опиати като фентанил и оксиконтин. Между 1999 година и 2019 г. близо 500 000 смъртни случая се дължат на свръхдоза болкоуспокояващи.

Освен веригите аптеки, огромни фармацевтични компании и медицински експерти също са упреквани, че си затварят очите за казуса.

Адвокатите на двата окръга в Охайо - Лейк и Тръмбъл, обявиха, че компенсациите би трябвало да са по 1 милиарда $ за всеки окръг, с цел да се покрият обществените и правните разноски, свързани с епидемията от използването на опиати. Те настояват, че аптеките са основали публичен проблем, тъй като не са се уверили, че рецептите за избрани медикаменти са годни, което е разрешило несъразмерни количества пристрастяващи болкоуспокояващи " да наводнят общността ".

Walgreens Boots Alliance, CVS и Walmart отхвърлят обвиненията и настояват, че са подхванали ограничения, с цел да не се отклоняват болкоуспокояващи от предназначението им за законна приложимост. От CVS ще апелират решението на съда, другите компании към момента не са коментирали дали ще подхващат същото.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР