Тричленен състав на Софийския градски съд (СГС) – Вера Чочкова,

...
Тричленен състав на Софийския градски съд (СГС) – Вера Чочкова,
Коментари Харесай

Гърми скандал! Съдиите, пуснали убиеца Полфрийман, освободили и "Валиумният изнасилвач"

Тричленен състав на Софийския градски съд (СГС) – Вера Чочкова, Иван Коев и техен сътрудник – младши арбитър, са изменили мярката за неотклонение на сериен изнасилвач, направил полово закононарушение по отношение на млада жена в столицата в навечерието на Нова година, написа "Правен свят ".

Първоначално областен арбитър е наложил непрекъснат арест на Йохан Фредерик Стелингверф, жител на Нидерландия. На 02 януари 2020 година (четвъртък) дежурен състав на Софийски градски съд, в който влизат двама от деятелите на Съюза на съдиите в България (ССБ), намира за задоволително Стелингверф да остане под домакински арест. Случайно или не, само че неоспорим факт е, че забележителен дял от издръжката си ССБ дължи на планове, които се финансират от Нидерландия, чийто жител се оказва Стелингверф.

Съдебният състав е приел, че по досъдебното произвеждане не са били предоставени публични документи за предходни осъждания и регистрации на причинителя на изнасилването, като да вземем за пример преписи от присъди и други Информация за предходни полови закононарушения от страна на лицето имало само от изявления в интернет, които магистратите не приели за задоволително съображение да наложат най-тежката мярка за неотклонение.

Освен това, съдиите одобряват, че чужденецът има годен непрекъснат адрес в София, защото е показан контракт за наем за прилагане на жилище, подписан още през м. април 2019 година, както и данни за записана и осъществяваща активност на територията на страната компания. Магистратите одобряват, че това е задоволително доказателство, че Йохан Стелингверф няма да се укрие от правораздаването и да попречи на следствието.

Съдът въпреки всичко е приел, че има обосновано съмнение, че мъжът е причинител на изнасилването на млада жена в София, сторено точно в наетия от Стелингверф апартамент. Това обаче не било задоволителна причина за потвърждаването на непрекъснатия арест на жителя на Нидерландия и той е оставен под домакински арест.

В опит да предотвратят укриването му, каквито случаи е имало в предишното, в петък от прокуратурата са издали възбрана на чужденеца да напуща страната до привършване на делото против него.

Изнасилвачът е осъждан в Бразилия, задържан в Нидерландия, Испания и Малта

Сайтът "Трафик нюз ", който първи заяви информацията за решението на състав на Софийски градски съд, изнася подробна информация за незаконната биография на Йохан Стелингверф, от която излиза наяве, че той има всички характерности на сериен изнасилвач.

Стелингверф e потомък на семейство юристи от Сасенхайм. Бивши негови съученици го разказват като новобранец, само че за сметка на това много нападателен. В следствие става преподавател. Преподава география и стопанска система в учебни заведения в Рийнсбург, Нордвейк, Амстердам и Хага. По-късно е докторант и помощник във факултета по бизнес-администрация в университета в Гронинген и в университет в Амстердам. Паралелно се показва и като модел.

През 2006 година стартират проблемите с правораздаването. Срещу него в полицията постъпват тъжби от няколко дами, които настояват, че са били упоени и изнасилени от него. Според холандските медии, представени от "Трафик нюз " сюжетът, по който примамва жертвите си, е еднакъв. Избира млади девойки - 18-годишни. Посещава главно питейни заведения и нощни заведения в региона на Амстердам и Лайден.

В множеството случаи няма проблем с контакта, защото е обаятелен и бързо намира общи тематики за диалог. Но скоро след първия контакт, дамите осъзнават, че са създали голяма неточност. Сдобива се с прозвището "Валиумния изнасилвач ", тъй като при експертизите в кръвта на някои от девойките е открит валиум. Нещата ескалират до там, че холандските управляващи даже разгласяват негова фотография с предизвестие, че е рисков, което съгласно локалната преса е казус.

През 2007 година 26-годишният /тогава/ Стелингверф е обвинен в четири изнасилвания и един опит за обезчестяване. Арестуван е в Бразилия. По време на делото са показани десетки доказателства и показанията на жертвите. Освен негова ДНК на местопрестъпленията, в колата му са открити и опиати. Стелингверф отхвърля всички обвинявания и твърди, че самодейността за срещи е била на девойки. Осъден е на 10 години затвор, които по-късно са понижени на пет години.

След това се подвизава в Полша, Малта и Испания. В Малта и Испания против него също има тъжби от дами, които настояват, че са били изнасилени. Стелингверф още веднъж отхвърля и завежда дело против 27-годишната жена от Малта, с която живеел, като я упреква, че е обсебила част от движимостите му. Арестуван е и в Барселона по тъжба на млада испанка, която го упреква в полово посягане.

Наивната българска жертва

"Трафик нюз " разкрива детайлности и за изнасилването на млада жена в столицата. То е осъществено в празниците към Коледа, като Стелингверф се е срещнал с жертвата си в централно столично заведение. Подхождайки наивно, младата жена се съгласила да отиде в дома на чужденеца, където, откакто евентуално също е упоена, е изнасилена от него и става обект на жестоки гаври. След което нидерландецът я гони от вкъщи си, а дамата е открита в безпомощно положение от патрул на полицията. Жертвата разказва случая и серийният изнасилвач е арестуван.

Според проверяващи, с които "Правен свят " беседва, не е изключено Стелингверф да е имал и други жертви на половите си закононарушения у нас, само че потърпевшите да не са алармирали в полицията.

Съдиите

Двама от членовете на правосъдния състав, който е пратил в домакински арест серийния изнасилвач от Нидерландия, са известни с дейната си поддръжка за всевъзможни начинания на политизирания Съюз на съдиите в България. Съдия Чочкова бе номинирана от ССБ за основен правосъден контрольор преди пет години, само че депутатите избраха другата номинация на съсловната организация – Теодора Точкова. Преди половин година арбитър Чочкова ненадейно загуби брачна половинка си – уважаваният държавник, юрист и длъжностен зам.-министър на правораздаването Валери Тарандов.

Съдия Иван Коев е прочут в магистратските среди с небрежния си жанр на обличане, който крие под строгата магистратска роба, както и с заниманието си – оперно пеене. През 2012 година Коев бе осъден поради забавени над 30 наказателни каузи.

Чочкова и Коев постоянно се включват в начинания на ССБ, главно ориентирани против независимостта на прокуратурата, работата на Висшия правосъден съвет или други управляващи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР