Три партии и едно сдружение - ПП Свобода, ПП МИР,

...
Три партии и едно сдружение - ПП Свобода, ПП МИР,
Коментари Харесай

Три партии искат ЦИК да признае машинния протокол на изборите

Три партии и едно съдружие - Политическа партия " Свобода ", Политическа партия " МИР ", " Атака " и Сдружение " БРЦК " се сплотиха към настояването си, че ЦИК би трябвало да признае машинния протокол на предварителните парламентарни и президентски избори на 14 ноември.

Според тях машинният протокол би трябвало да бъде подписан от всички членове на комисиите, да се сканира и да се качи непосредствено в системата на ЦИК и РИК. По този метод, в който машинният протокол бъде приет, се отстрани субективния фактор за операция на изборите.
 ЦИК пусна симулатор за машинно гласоподаване на изборите 2 в 1 ЦИК пусна симулатор за машинно гласоподаване на изборите 2 в 1
Симулатор на машинното гласоподаване качи Централната изборна комисия на уеб страницата си. Чрез него всеки може да се упражни и да " гласоподава " ст...

Лидерът на Сдружение " Български наставнически централен комитет " (БРЦК) Христо Лафчиев изясни на конференция в Българска телеграфна агенция, че задачата не е да се компрометира машинното гласоподаване, а дали посредством тези машини се подсигуряват почтени избори. Становището на Сдружение " БРЦК " е, че е трябвало да се тестват по-внимателно машините. Изборният развой не е една стъпка - отиваш и гласуваш, а протоколът би трябвало да събира всички гласове вярно и да ги разпределя по партии и преференциални претенденти и президентски двойки. ЦИК би трябвало да ревизира протокола, а " машината за гласоподаване не би трябвало да бъде черна кутия, а да е транспарантна ", настоя Лафчиев.

По думите му с правилните протоколи, а не с променените протоколи би трябвало да се обмислен крайните резултати от изборите. Това е една задача, в която могат да се случат неприятности, а от " БРЦК " имат данни, че са се случвали неприятности, които са продължавали на по-предишните избори.

Магдалена Ташева от " Атака " настоя ЦИК да издаде директива, която да задължи СИК да преброяват вота в урната от машинния протокол. По думите ѝ извършените избори на 4 парил и 11 юли потвърдили, че машините на " Смарт матик " са дискредитирани, имат печално добро име и вотът посредством тези машини бил манипулиран посредством напън. На 11 юли трябвало да се организира редом контролно броене, само че ЦИК не е издала отчет с констатации и разбор на данните, от които да се види дали вотът, отразен посредством квитанциите и разписките подхожда на вота от машините.

Ташева има опасения дали софтуерът на машините за гласоподаване не може да се ръководи отдалечено. Във всяка СИК да се попълни протокол, обезпечен от ЦИК, в която да се отрази вотът съгласно квитанциите, пуснати в урната, настоя тя.

Според нея няма рационални причини да не се направи редом броене на данните в урната по разписките, които машината генерира.
 Ето по какъв начин да гласуваме машинно на изборите 2 в 1 (ВИДЕО) Ето по какъв начин да гласуваме машинно на изборите 2 в 1 (ВИДЕО)
Демонстрацията беше направена от представителя на Централната изборна комисия Росица Матева. Тя сподели, че последното решение е да се гл...

Лидерът на Политическа партия " МИР " Симеон Славчев подсети, че точно неговата партия е упорствала изборите да се организират посредством машинно гласоподаване. ЦИК и по този начин направеният Изборен кодекс дават опция за съществени фалшификации, операции и обезсмисляне на машинното гласоподаване. ЦИК излезли с инструкции и решение този машинен протокол да не се признава, само че това обезсмисля машинното гласоподаване съгласно партия МИР. С решението на ЦИК да се нанасят ръчно резултатите от протоколите се дава опция волно или несъзнателно да бъдат допускани неточности, предизвести Славчев.

Той настоя още цялата информация, която пускат СИК до РИК и ЦИК, да бъде изпращана до всички участници на изборния развой, до гражданските и неправителствените организации. Така ще бъде дадена опция участниците в изборния развой да имат доверие в самото осъществяване на изборите и крайният им резултат, сподели Славчев.

Той настоя още в изборните секции в учебните заведения, в които нямат камери, да бъдат оборудвани с такива. Така всички камери ще бъдат вързани към обща единна система и ще бъде излъчено броенето на разписките в действително време, изясни водачът на Политическа партия " МИР ". Симеон Славчев настоя още всички партии, участници в изборите, да имат наблюдаващи в ЦИК и в " Информационно обслужване " АД. Когато се приказва за осъществяване на почтени избори, всяка една партия би трябвало да има наблюдаващи в тези две институции, настоя Симеон Славчев.

Политическа партия МИР стоят на позиция, че машинното гласоподаване е единственият вероятен вид, само че би трябвало да бъде изработен по верен метод.

Лидерът на Политическа партия " Свобода " Владимир Симеонов съобщи, че не е срещу машинното гласоподаване, само че разписките, които излизат от машината, не се съпоставят с протокола от машината. Ако това не се промени, се обезсмисля цялото гласоподаване. Докато няма почтени избори, в България преходът няма да мине, уточни Симеонов.
 ЦИК разгласи: 753 изборни секции ще бъдат разкрити отвън страната ЦИК разгласи: 753 изборни секции ще бъдат разкрити отвън страната
Към момента изборните секции отвън страната са 753. Ако получим позволение за всички, те ще останат толкоз. Все още се чака позволение...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР