Тревожно нарастване на случаите на морбили отчита Световната здравна организация

...
Тревожно нарастване на случаите на морбили отчита Световната здравна организация
Коментари Харесай

Тревожно: 30 пъти увеличение на случаите на морбили отчита СЗО

Тревожно повишаване на случаите на морбили регистрира Световната здравна организация (СЗО). Увеличението е 30 пъти в 40 от общо 53 страни в района.

Очаква се тенденцията да продължи, в случай че не бъдат подхванати незабавни ограничения.

„ Всеки един възпален може да болести по 14-15 души “, уточни проф. Радостина Александрова

Над 30 000 случая са докладвани за интервала сред януари и октомври 2023 година спрямо 941 случая, регистрирани през цялата 2022 година За същия интервал има 21 000 хоспитализации, а две страни оповестяват за пет смъртни случая, свързани с морбили.

През 2023 година болестта е засегнало всички възрастови групи, като има разлики в разпределението на случаите в обособените страни. Като цяло 2 от 5 случая са били измежду деца на възраст от 1 до 4 години, а 1 от 5 случая - измежду възрастни на 20 и повече години.

Епидемиолозите от дълго време „ бият барабана “, че рисковите болести вилнеят из Европа, а огромна част от децата не са ваксинирани

„ Това е тревожно. Ваксинацията е единственият метод да се предпазят децата от това евентуално рисково заболяване. Необходими са незабавни старания за имунизиране, с цел да се спре предаването на инфекцията и да се предотврати по-нататъшното ѝ разпространяване. Жизнено значимо е всички страни да са готови за бързо разкриване и навременна реакция при експлоадиране на огнища на морбили, което може да заплаши напредъка към елиминирането на морбили “, сподели доктор Ханс Анри П. Клуге, районен шеф на СЗО за Европа.

Възобновяването на случаите значително се дължи на забавянето на имунизацията през интервала 2020-2022 година Над 1,8 млн. бебета в страните от района не са били имунизирани против морбили в този интервал. Обхватът на имунизираните с първа доза е намалял от 96% през 2019 година до 93% през 2022 година, а с втората доза е понижен от 92% през 2019 година на 91% през 2022 година

Безплатно могат да се имунизират децата, пропуснали постоянната ваксина против заразната болест

За бъде отстранено болестта е неотложно страните да реализират и поддържат над 95% покритие с две дози ваксина против морбили. Освен висок имунитет на популацията е нужно превъзмогването на пропуските във имунизацията, общоприетоо наблюдаване на появяването на заболяването и дейности в региона на публичното здраве.

Пандемията COVID-19 оказа доста влияние върху работата на имунизационната система, което докара до струпване на неимунизирани и незадоволително имунизирани деца. Възобновяването на вътрешните и интернационалните пътувания и премахването на обществените и обществено-здравните ограничения, усилиха риска от трансгранично предаване на заболяването и разпространяване, изключително в неимунизираните и незадоволително имунизираните общности.

На Острова регистрират растеж на случаите на коклюш, в Румъния – на морбили

Необходими са локални решения, с цел да се преодолеят разликите в обсега на национално равнище. Стратегиите за имунизация, съобразени с локалните условия, които са ориентирани към откритите неравенства и предизвикват равнопоставеността на имунизациите, би трябвало да бъдат в основата на нашите старания отсега нататък, показаха от СЗО.

Всички страни, даже и тези, в които към момента няма предаване на морбили, би трябвало деликатно да оценят своите пропуски в имунитета и недостатъци в стратегиите и да подхващат незабавни дейности за отстраняването им.

Причните - намаляващите равнища на имунизация, измененията в държанието, питателните привички и изменението на климата

Заради възходящите случаи на морбили в Европейския съюз и изключително в Румъния у нас стартира ваксиниране на възрастни и деца, които са пропуснали имунизацията. Имунизацията е за деца на възраст на и над 13 месеца, които са без съществена имунизация против болестта, както и деца на 12 години и над тази възраст, които не са реимунизирани. На уеб страницата на столичната РЗИ са оповестени и датите, и персоналните лекари, при които се прави имунизацията.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР