Тревожни данни от вчерашния Световен ден за борба с рака.

...
Тревожни данни от вчерашния Световен ден за борба с рака.
Коментари Харесай

Тревожни данни от вчерашния Световен ден за борба с рака

Тревожни данни от вчерашния Световен ден за битка с рака. Само 1/4 от българите са ходили на профилактичен обзор или проучване, обвързвано с предварителната защита на онкологично заболяване. Проучване на организация " Тренд " по поръчка на Асоциацията на пациентите с онкологични болести демонстрира, че незадоволителното равнище на профилактика не се дължи на сложен достъп, а по-скоро на незадоволително високата здравна просвета на българина. Едва 3% от интервюираните считат, че болестта е изцяло лечимо.

От заболяване, определяно като сигурен палач преди години, ракът към този момент може да се преглежда като следено заболяване, стига обаче да има профилактика. Така да вземем за пример за рядкосрещана форма на рак, по-известна като сарком, най-важното е да се диагностицира допустимо най-рано. А тревожното е, че постоянно визира и деца.

Лидия Витанова, съдружие " Заедно против саркома ": " Много е значимо саркомът да бъде лекуван от мултидисциплинарен екип. Това включва онколози, хематолози, радиолози, всевъзможни експерти, които би трябвало да се включват в уточняването на вида лекуване и методът, по който се лекува. За страдание в България тъкмо тази мултидисциплинарност липсва ".

Генетичните проби преди старта на лекуването на саркома също са извънредно значими. Но и тук има проблем - прекомерно скъпи са и не се покриват от здравната каса. А съгласно изследването на " Тренд " 62% от интервюираните считат, че ракът се лекува по-добре в други страни. Водещи са Турция, Израел и Германия.

Евелина Славкова, социолог, проучвателен център " Тренд ": " Те постоянно отиват и мислят опазването на здравето, здравето си през призмата: " Когато нещо ме заболи, тогава ходя на доктор ", което е обезпокоително. Превенцията е най-хубавият метод да бъдеш оздравял. Не да отидеш в някоя непозната страна, в която смяташ, че опазването на здравето е по-добро ".

През последните години лекуването на рака се е подобрило в съпоставяне със обстановката преди 20 години, когато Евгения Александрова се сблъсква с диагнозата. Все още обаче има проблеми с профилактиката и скрининга, както и с палиативните грижи, които са значими за пациентите в напреднал етап.

Евгения Александрова, ръководител на Асоциацията на пациентите с онкологични болести: " Най-трудният миг за околните на болния е, когато той е в терминален етап. Когато заболяването към този момент е взела връх, когато те нямат никаква опция да му оказват помощ, тъй като са безсилни пред страданията му, в този миг здравната система няма интерес към този болен. Няма инструмент, с който да го одобри и лекува. Има една единствена клинична пътека с доста алегорично и непретенциозно възнаграждение ".

От Асоциацията на пациентите с онкологични болести алармират и за проблеми с данните за регистрацията на раковите болести в България.

Българска национална телевизия, новини
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР