Тренирате ли активно? Ако отговорът е “да, то вероятно знаете

...
Тренирате ли активно? Ако отговорът е “да, то вероятно знаете
Коментари Харесай

Що е то аминокиселини и как да си ги набавим?

Тренирате ли интензивно? Ако отговорът е “да ”, то евентуално знаете за значимостта на аминокиселините за синтеза на веществата в организма. Ако ли не, то ще ви бъде забавно да научите по какъв начин и за какво е значимо да обогатите своя хранителен режим с аминокиселини, с цел да бъдете здрави и да се чувствате добре.

И този месец се допитахме до сътрудниците в мисия здравословен метод на живот - диетолога д-р Райна Стоянова и . Ето какво ни описаха те по тематиката. Издаваме, че в края на материала сме скрили и подарък - опция да се регистрирате за изцяло гратис посещаване в един от клубовете на веригата.

Какво съставляват аминокиселините?

Аминокиселините са градивните детайли на белтъците в нашето тяло. Приетите с храната протеини биват разградени в стомашно-чревния тракт, което води до освобождението на голям брой аминокиселини, които се всмукват от тънкото черво. От там, те попадат в кръвта, посредством която доближават до разнообразни кафези и тъкани.

Съществуват повече от 150 аминокиселини, само че единствено 20 от тях вземат участие в построяването на протеините в организма. В взаимозависимост от типа си, аминокиселините се разделят на заменими и незаменими (есенциални).

 Next Level

Човешкият организъм може да създава независимо част от аминокиселините, заради което те са назовават заменими и са 12 на брой.  Останалите аминокиселини обаче, не могат да бъдат синтезирани в тялото и би трябвало да бъдат набавяни посредством храната. Това са незаменимите (есенциални) аминокиселини,  които са 8 на брой –  левцин, изолевцин, валин, триптофан, лизин, треонин, метионин, фенилаланин, аргинин.

Те могат да бъдат набавени в организма посредством храната или посредством приема на хранителни добавки. Най-добрите източници на незаменимите аминокиселини са протеините от скотски генезис, които се срещат в месото и яйцата.

Защо аминокиселините са значими за нашия организъм?

Есенциалните аминокиселини са в основата на доста жизненоважни процеси, също така са известни с ролята си за възобновяване на мускулите след подготовка. Ето за какво при интензивно спортуващите хора от изключителна значимост е да си набират задоволително количество пълноценни белтъчини с храната.

Част от аминокиселините са с верижно-разклонена верига - аминокиселините левцин, изолевцин и валин. Освен че вземат участие в синтезата на протеините, те имат основна роля за облекчение на умората.

Проучванията демонстрират, че спомагателният банкет на аминокиселини с разклонена верига спомага повече за намаляването на болката в мускулите след подготовка, в сравнение с дейната и продължителна отмора.

 Next Level

Потенциалните изгоди от спомагателния банкет на верижно-разклонени аминокиселини за всички спортуващи са доста. Те подтикват синтеза на протеини в мускулите, служат като източник на сила при продължителни и изтощителни тренировки, както и понижават млечната киселина - причина за мускулната тресчица.

От кои храни да си набавим есенциални аминокиселини?

Основните източници на есенциални аминокиселини измежду храните са:
Червено месо; Крехко пилешко или пуешко месо; Риба; Яйца; Млечни продукти; Тофу и темпе.
Балансът сред здравословен хранителен режим и постоянни тренировки води до добра форма и здрав организъм. Затова е значимо да бъдем добре осведомени кои храни и субстанции са потребни за нас и кои да заобикаляме.

 Next Level

За да не пропущаме и визитата в залата, от верига фитнеси Next Level ни подаряват опцията да се записваме за 1 безвъзмездна подготовка в някой от техните клубове. Лесно е -   , изберете най-удобния за вас клуб, попълнете своите имена и телефонен номер и очаквайте в допълнение позвъняване от техен чиновник, с цел да уточните комфортно време за посещаване, както и да получите повече информация. 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР