Трансформацията на въглищния комплекс Марица Изток е една от най-дискутираните

...
Трансформацията на въглищния комплекс Марица Изток е една от най-дискутираните
Коментари Харесай

Газ, водород, ВЕИ, СО2 склад – всички опции са на масата за Марица Изток

Трансформацията на въглищния комплекс " Марица Изток " е една от най-дискутираните тематики в последните месеци с отварянето на редица от европейските фондове, които безплатно ще финансират енергийния зелен преход на страните в Европейски Съюз. Спазването на европейските екоизисквания и отводът от мръсните промишлености, измежду които е и въглищната, слагат времева граница за съществуването на топлоелектрическите централи у нас. Колкото и да не им се желае на българските политици да не заковат точна дата, е ясно, че до 2030 година мъчно ще избутат българските Топлоелектрическа централа.

Затова трескаво върви подготовката на териториалните проекти за смяната на районите Стара Загора, Перник и Кюстендил. Става дума за ограничения, които да смекчат социално-икономическите последствия за тези региони и за 43 хиляди души, заети директно и непряко в комплекса. Близо 1.2 милиарда евро от Фонда за обективен преход на Европейски Съюз са планувани да финансират планове по тези проекти за внедряване и потребление на чисти енергийни технологии, за рекултивация на площи за потреблението им за възобновими енергийни източници (ВЕИ), за стартъпи, бизнес инкубатори и основаване на нови работни места.

Това обаче са единствено част от европейските средства, които могат да се употребяват за енергийната промяна на страната. Преди време служебният енергиен министър Андрей Живков сподели, че от разнообразни еврофондове, в това число този за възобновяване и резистентност, могат да се обезпечат до 700 млн. евро за замяната на 1.5 гигавата въглищни мощности в " Марица Изток " с газови. Финално може да бъдат понижени на 1 гигават, само че средства се плануват и за възобновими енергийни източници, сподели Живков преди дни на конференция на Американската комерсиална камара в България (АмЧам), отдадена на опциите и провокациите на Зелената договорка на Европейска комисия.

Как най-добре да изхарчим близо 4 милиарда лева

Най-общо казано – пари има и то не малко, търси се по какъв начин да се изхарчат най-добре за технологии, които хем ще понижат замърсяването на въздуха, хем ще запазят работните места в районите, хем ще доведат до напредък и възстановяване благосъстоянието на хората там.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР