Трафикът в южните райони на града ще бъде облекчен след

...
Трафикът в южните райони на града ще бъде облекчен след
Коментари Харесай

Разширението на бул. "Тодор Каблешков" в София се отлага за 2020 г.

Трафикът в южните региони на града ще бъде омекотен след доизграждането и разширението на бул. Тодор Каблешков.

© Цветелина Белутова Разширението на столичния бул. " Тодор Каблешков ", което отчасти трябваше да е завършило предходната година, няма да стартира преди 2020 година Това излиза наяве от нова социална поръчка за реализатор на част от трасето и от разясненията на Столична община пред " Капитал ". Забавянето се налагало, с цел да се извърши плана в цялостен размер, по този начин както е планувано в Общия организационен проект на София - бул. " Каблешков " е рингов бул. с по три ленти за придвижване в посока и трамвайно трасе сред тях, свързващ " Овча купел " с " Дружба ". По-рано се предвиждаше построяването единствено на автомобилно трасе с по две ленти за придвижване в посока.

Новата поръчка с планирана стойност 10 млн. лева е за сектор с дължина 975 метра - от бул. " България " до ул. " Луи Айер ". В досието на търга още не е качена техническата документи и не излиза наяве какво тъкмо включва тя, само че от Столична община прецизираха, че ще се извършва направения към този момент план за създаване на булеварда в целия му габарит. В съответния случай е налично единствено северното платно, което значи, че ще се строи южното, дружно с трамвайния път. Срокът за осъществяване е 180 дни. В обявлението обаче е посочено, че общината не е осигурила финансиране и строителните действия ще стартира, когато се освободи запас.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Забавянето - поради трамвая

За разширението на бул. " Тодор Каблешков " към този момент има една поръчка, предоставена през март 2018 година, чието осъществяване обаче не е почнало. След оспорван търг, на който се явиха 11 участника, тя отиде при " Трейс груп холд ". Сумата по контракта с тях е 10.2 млн. лева, а срокът за осъществяване - 167 календарни дни. Тя включва реорганизация на булеварда в два сектора: от бул. " България " до ул. " Луи Айер " и от ул. " Емилиян Станев " до бул. " Черни връх ", само че и създаване на северно платно на булеварда в правата от " Луи Айер " до " Емилиан Станев ".

Сега Столична община вадят от контракта на " Трейс " сектора от " България " до " Луи Айер " и ще го дадат на различен реализатор, като претекстът за това е включването на трамвая, смяната в габаритите и потребността от нови отчуждения. " В сектора от ул. " Луи Айер " до бул. " Черни връх " текат отчуждителни процедури за създаване на булеварда в цялостен габарит, дружно с място за трамвайно трасе ", показват от кабинета на кмета Йорданка Фандъкова. Сроковете в контракта на " Трейс " ще стартират да текат, когато приключат отчужденията и бъде открита строителна площадка.

Милиони за отчуждения

Освен плануваните над 20 млн. за реконструкцията на булеварда, Столична община би трябвало да обезпечи и милиони за отчуждения. От заповед на кмета Фандъкова от 24 юли излиза наяве, че за 20 имота с обща повърхност от към 8 дка са планувани близо 1.8 млн. лева или към 230 лева./кв. м. Крайната цена обаче ще бъде избрана от съда. На финала е процедурата за отчуждаване на други 17 частни парцела, които попадат в габарита на бъдещия бул., прецизираха още от столичната администрация. " Очакваме през 2020 година отчуждителните процедури да завършат и да стартира построяването на бул. " Т. Каблешков ", споделя още от кметството.

Факт е обаче, че продължаването и разширението на този бул. е оповестено за приоритет на Столичната община още от 2007 година, когато кмет беше Бойко Борисов. Проектът бе включван неведнъж в годишните строителни стратегии, само че като се изключи връзката към бул. " Цар Борис 3 " и прокараването на ВиК мрежите под бъдещото трасе, друго не е направено.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР