Този смартфон в красивия си стъклометален корпус може да се

...
Този смартфон в красивия си стъклометален корпус може да се
Коментари Харесай

Ревю на Honor 10: красив и с умни камери

Този смарт телефон в красивия си стъклометален корпус може да се похвали с „висок“ безрамков екран с „чело“ и прикрит под защитното стъкло ултразвуков дактилоскопичен скенер. Тук участват още хардуерна поддръжка на функционалности, основани на изкуствен интелект за камерите. Трябва също да се означи капацитивната батерия с бързо зареждане и качествения безжичен тон. В това ревю ще Ви срещнем с Honor 10 и ще разберете всичките му плюсове и минуси.
Само месец след представянето си на пазара в Китай, една седмица след международната премиера в Лондон, продажбите на Huawei Honor 10 превишиха един милион единици. Както е известно, устройствата под марката Honor нормално се отличават с примамливото си съответствие цена-качество, когато съвсем флагманския “пълнеж ” се предлага за къде по-малко пари. Така, че ние взехме решение в детайли да разгледаме какви са преимуществата на този смарт телефон, с изключение на ярката му осанка.



Технически характерности
Модел: COL-L29;Операционна система: Android 8.1.0 (Oreo) с обвивката EMUI 8.1.0;Процесор: 8 нуклеарен 64-битов HiSilicon Kirin 970, (4 ядра ARM Cortex-A73, 2,36 Ghz + 4 ядра ARM Cortex-А53, 1.8 Ghz), копроцесор i7, модул невронни калкулации NPU (Neural Network Processing Unit), архитектурата HiAI;Графична подсистема: ARM Mali-G72 MP12;Оперативна памет: 4 GB (LPDDR4Х);Вградена памет: 64 GB/128 GB;Интерфейси: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4 ГГц + 5 ГГц), Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.2 LE (BLE, aptX, aptX HD, LHDC), USB Type-C (USB 2.0, OTG), NFC, IR порт;Звук: резултати Huawei Histen, Asahi Kasei Microdevices AK4376A;Екран: капацитивен, сензитивен на досег, LTPS, диагонал 5.84 инча, резолюция 2280х1080 точки (19:9), плътността на пикселите за инч ppi 432;Основна камера: матрица – 16 MP (RGB, f/1.8) + 24 MP (B/W, f/1.8), автофокус „3-в-1“ (фазов, контрастен), LED мълния, видео 4K@30 fps;Предна камера: матрица 24 MP, апертура f/2.0, закрепен фокус;Мрежа: 2G, 3G (HSPA+, до 42 Mbps), LTE Cat. 13 (до 400 Mbps), LTE FDD b3, b7, b20…;Тип SIM карти: nanoSIM;Режим на работа на SIM картите: Dual SIM Dual Standby (DSDS);Навигация: GPS/ГЛОНАС/BDS, A-GPS;Сензори: акселерометър, жироскоп, компас, барометър, сензори на Хол, осветяване и приближение, дактилоскопичен скенер Ultrasonic;Батерия: несменяема, литиево-полимерна с потенциал 3 400 mah, поддръжка на бързо зареждане Huawei SuperCharge (4,5/5);Цвят: изцяло черно, ледено сиво, синьо, зелено;Размери: 149,6х71,2х7,7 мм;Тегло: 153 грама. Дизайн и ергономичност
Новият смарт телефон получи толкоз ярка и привлекателна осанка, че несъмнено заслужава прозвището „красив“. В горната част на „високия му“ екрана се намира дребното „чело“, което наподобява към този момент е общоприето, като наложителна съставна част от комплицирания дизайн.

Благодарение на съотношението на страните 19:9 и тънката рамка, екран заема към 86% от предната повърхнина на смарт телефона. В отличителна линия на устройството се трансформира и скенера за пръстови отпечатъци Ultrasonic, намираща се на предния панел. Факт е, че устройството за разчитане на пръстовите отпечатъци в Honor 10 към този момент не е оптично, а ултразвуково и е прикрито под защитното стъкло, тъкмо под екрана. За да видите къде се слага пръста, издължената зона на датчика е маркирана с точков пунктир. Между другото, по неофициални данни, отбраната на екрана е предоставена на стъклото Corning Gorilla Glass (версията на което не е определена).



Елегантният заден панел, който наподобява стана към този момент обичаен, впечатляващо трансформира оттенъка си при взор под разнообразни ъгли. Така наречените градиенти, се образуват с помощта на 15 слойното стъкло, преливащо светлината и създаващо искрящо цветно зарево.



Освен строгото цветово осъществяване в „напълно черно“ и „ледено сиво“, Honor 10 бе показан и в две нови разцветки – синьо и зелено, основани в Парижкия център по дизайн. Разработчиците обаче в Honor 10 не са планували ІРхх влагозащита на корпуса.

Върху дребното мрачно „чело“ са събрани овалната решетка на „разговорния“ високоговорител, обектива на предната камера, LED-индикатора, както и датчиците за приближение и осветяване. Под защитното стъкло на екрана се виждат очертанията на площта за ултразвуковия дактилоскопичен скенер. За систематичната навигация може да се употребява елементарния виртуален панел и екранния навигационен бутон.

Върху дясната странична част на тънкия корпус се намира издълженият по мярка регулатор на силата на звука и бутона за включване/заключване на апарата. На левия борд пък се намира закрития слот с тавата за две места, предопределени за nanoSIM картите (4FF). В долния край дружно с конектора USB Type-C (с поддръжка на интерфейса USB 2.0) се оказаха и декоративната решетка на „мултимедийния“ високоговорител, отвора на „разговорния“ микрофон и 3.5-мм конектор за аудио-слушалки. Като се има поради актуалните трендове, съществуването на последния сигурно ще зарадва притежателя си.



В горния край към отвора за спомагателния микрофон се е включил и тъмното „око“ на ИЧ-порт. Обективите задния фото-модул дружно с LED-светкавицата са ситуирани хоризонтално в горната част на гърба, покрай левия край. За никой явно няма да остане неусетен надписа за съществуването на машинен разсъдък в новия смарт телефон, който се намира в непосредствена непосредственост до фото-модула – „AI Camera“.



Но измежду надписите в долната част на задния панел участва и логото на Honor, както и номера на модела, името на компанията и страната на произвеждане. В настройките на смарт телефона са планувани средства за ръководство с една ръка („Мини прозорец“ и „Преместване на клавиатурата“). Тук също е подходящо да дадем съпоставяне с габаритните характерности на 5,84-инчовия Honor 10, както и 5,11-инчовия Honor 9 – (149,6х71,2х7,7 мм и 153 гр.) против (147,3х70,9х7,5 мм и 155 г.). Спомнете си, че съотношението на страните на екрана в металостъкления предходник е 16:9.
Дисплей
И по този начин, смарт телефона Honor 10 има 5,84-инчов FullView екран (съотношение на страните 19:9), който при FullHD+ резолюция (2280х1080 точки) обезпечава компактност на пикселите от 432 ppi. За изработката на матрица, както и при Honor 9, е употребена LTPS технологията (Low Temperature Poly Silicon). Спомнете си, че замяната на безформен силиций с поликристален разрешава да се реализиран по-широки ъгли на видимост, по-добра цветова палитра, по-малка консумация на сила и време за реакция.



В настройките на екрана елементарно избирате подобаващата цветова температура на графичния кръг с двете предварителни настройки („Топло“ и „Студено“). А цветовата гама ще Ви помогне да коригирате една от двете варианти – „Ярка“ или „Обикновена“. Нивото на яркостта може да се поправя ръчно или да употребявате опцията „Auto“. Както демонстрират резултатите от програмата AnTuTu Tester, сензорният капацитивен екран разпознава до 10 едновременни докосвания.



В раздела „Режим на преглед“ може да се трансформират размерите на детайлите на интерфейса (фини, по дифолт, по-големи). Резолюцията на екрана е Full HD+ (2280×1080 точки) и елементарно може да се промени към по-ниска – HD+ (1520×720 точки), а изборът на опцията „Умна резолюция“ позитивно се отразява върху енергопотреблението. Режимът „Защита на зрението“ се задейства в това число и по график, което има за цел облекчение на умората на очите. Интензивността на синия филтър („цветната температура“) се контролира независимо.



В раздела „Пълноекранен режим“ са събрани приложения, които по дифолт не могат да работят на целия екран при съответствие на страните 19:9. Опцията „Контролер“ разрешава скриването на черната ниша посредством мрачен декор, който може да обезпечи IPS-екрана. Спомнете си, че върху „челото“ в горната част на предния панел са събрани обектива на камерата, високоговорител и датчиците. В настройките е планувано превключване сред двата стила на екрана, в това число и с настрана меню от приложения, когато не би трябвало да се слагат всички икони на стратегии върху работния плот. Качественото олеофобично покритие дава опция за бързото премахване на дребните замърсявания и отпечатъци от пръсти по рамката на защитното стъкло с 2.5 D резултата.
Камери
Въпреки, че фото-модула на устройството не има Leica Camera AG, той заслужава особено внимание. Факт е въпреки всичко, че „гвоздеят на тортата“ са усъвършенстваните функционалности за снимане, основани на изкуствен интелект (AI) – AI 2.0. За това приказва и съответният нагоре надпис „AI Camera“ на гърба на Honor 10, което загатва, че смарт телефона може да проучва хванатите в фрагмента обектите, посредством машинно образование, а по-късно, въз основа на специфични логаритми, усъвършенства изображението.

Това се прави освен върху фотосите, а и в другите области поотделно, благодарение на технологии за семантично сегментиране на изображението. С други думи, устройството „вижда“ къде да вземем за пример е небето и къде е лицето на индивида и обработва данните от датчика, вземайки поради изискванията във всеки от областите. Твърди се също, че употребяваната в задния фото-модул ИИ функционалност, разрешава в действително време да се разпознават повече от 500 типа подиуми в 22 категории, както и тъкмо да се дефинират контурите на близките предмети и местоположението.



Задният фото-модул с 16-мегапикселов пъстър и 24-мегапикселов монохромен датчик са оборудвани две лещи, с идентична светосила (f/1.8). Бързото фокусиране е предоставено на фазовия (PDAF) способ. Вярно е, че в техническите характерности се показва фокусиране „3-в-1“, което явно значи и поддръжка на противоположен способ и премерване на дълбочината. В задния фото-модул е включена и нормалната LED-светкавица. Максималната резолюция на фотографията е (24 MP, 4:3) – 5120х3840 точки.

И двата фото-сензора употребяват 2-кратен (така наречения хибриден) зум, мащабиращ изображението без загуба в качеството. В композиция с нормалното цифрово, нарастването доближава 10x. За режима необятна диафрагма и портретно снимане, както и при потреблението на хибридното мащабиране, размерът на рамката – 4608х3840 точки (16 MP, 4:3). Пиктограмите в горната част на екрана Ви разрешават бързо да воключите светкавицата, както и да активирате опцията „Живи снимки“ или „умен“ AI режим.

В режим „Профи“ може независимо да се настройва метода на премерване на експонацията, цената на ISO, скорост на пандиза, степента на експокорекция, метода на фокусиране и салдото на бялото. Снимките за пост-обработка в този случай се предлага да бъдат непокътнати в RAW (DNG) формат. Между другото, при нощно снимане, когато се възползвате от подобаващия режим, съществува опция за независимо контролиране на скоростта на пандиза и ISO. Режимът „Филтър“ Ви разрешава да наложите върху изображението един от седемте налични филтъра (тип „Валенсия“, „Нежен“, „Сблъсък“ и други подобни), а също по този начин да персонализирате неговия интензитет (от 1 до 32).

Предната камера, въз основата на 24-мегапикселов датчик, се оказа с широкоъгълен обектив с закрепен фокус и светосила f/2.0. Максималната резолюция за селфи в съответствие 4:3 е 5632х4224 точки. В настройките е планувано потребление на резултати за декорация и боке. При това, производителят дава обещание изясненост на лицата и естествено размазване на фона, даже и при групови фотоси.

ИИ функционалностите оказват помощ на предната камера да прави положителни портрети в разнообразни условия на снимане. От своя страна, технологията за триизмерно различаване на лицата, дефинира ситуацията на над 100 присъщи точки и усъвършенства чертежите на детайлите за портрета. Друга „хитрост“ на предната камера е имитацията на резултати със студийно осветяване. Готовите художествени резултати, чиито имена са свързани в частност с разнообразни художници, са събрани в едноименния режим („Художник“). За основаване на необикновени фотоси, разполагаем също по този начин са и резултатите на спомагателната действителност.



Предния кфото-модул е стеснен за снимане на видео във FHD+ резолюция (2160х1064 точка). За задния дует от камери, разполагаем е опция за запис на по-високо качество – 4K (3840х2160 точки)@30 fps. А за честотата на фрагментите при FHD (1920×1080 точки), той може да се усили до 60 fps. За реализиране на оперативна съгласуемост се предлага избора на общоприетия кодек H. 264/AVC, а за понижаване на размера на файла, да се възползвате от актуалния H. 265/HEVC. В асортимента от спомагателни режими са включени интервалните („Период от време“, 1280х720 пиксела), а също и забавеното придвижване („Забавяне“, 1080стр.@120 fps, 720p@120 fps). Записът на суперзабавено видео (960 fps) обаче тук не е планувано. Липсва също и оптична стабилизация на изображението при задния фото-модул, а електронната не поддържа 4K-разделителната дарба и периодичност на фрагментите 60 fps.
Звук
Звуковият съставен елемент на Honor 10 включва в себе си специфичен чип, произвеждане на японската компания Asahi Kasei Microdevices. Имайте поради, че AK4376A е 32-битов двоен (стерео) цифрово-аналогов преобразувател с вграден усилвател за слушалки. Тук са планувани четири типа цифрови филтри за придаване на разнообразни нюанси на звука.

Фирмените логаритми Huawei Histen също уголемяват „музикалните“ благоприятни условия за Honor 10. Например тук имаме реплика на бездънен 3D съраунд-звук, който може да се сложи на натурален или нормален режим. При това, в последния случай Ви се предлага да се възползвате от 10-каналния еквалайзер с увеличаване на басовете, пет авансово заложени  и самостоятелни настройки.

За безжичен транспорт на първокачествен тон посредством интерфейса Bluetooth, са планувани кодеците aptX и aptX HD. Освен това, в границите на новата идея HWA (Hi-Res Wireless Audio), е наличен също по този начин и кодека LHDC (Low latency and High-Definition audio Codec). Според изказванията, по скорост на предаване, той превъзхожда освен общоприетия SBC, само че и aptX и aptX HD. Вярно е, че все още на тестванията, на формалния уебсайт на HWA липсваше информация за съвместимите слушалки.

Вграденото приложение „Music“, конфигурирано на Honor 10, възпроизвежда, в това число и аудиофайлове с високо качество и FLAC разширението. Програмата „Диктофон“ записва диалозите в M4A формата (AAC, 48 khz), като разрешава също по този начин на тези записи бързо да се слагат и фото тагове.
Производителност
В качеството на мобилна платформа, в Honor 10 работи системата HiSilicon Kirin 970, към този момент добре позната от Huawei Mate 10 Pro и Huawei P20. Процесора включва в себе си два квартета ядра (четири ARM Cortex-A73, 2.4 Ghz и четири Cortex-А53, 1.8 Ghz) и работи в тандем с 12-ядрения графичен ускорител ARM Mali-G72 MP12. При това, главната специфичност на Kirin 970 е в специфичния модул от невронни калкулации (Neural Processing Unit, NPU). Спомнете си да вземем за пример реализацията на технологията за семантична сегментация на изображенията, която Ви разрешава да идентифицирате голям брой разнообразни обекти в един кадър. Обемът на оперативната памет в Honor 10 е 4 GB.



Тест на Honor Huawei 10 и резултатите в GeekBench

От резултатите на по-горния тест излиза наяве, че HiSilicon Kirin 970 се оказа заслужен противник даже и на Qualcomm Snapdragon 835 и Samsung Exynos 9 8895 Octa.

Ние получихме смарт телефона със 128 GB (има и вид с 64GB) вградена памет, от които налични са към 111 GB. За разлика от предшественика – Honor 9 – разширението на паметта за предпазване посредством microSD карти памет към този момент не е налично (липсва съответния слот). За благополучие, поддръжка на технологията USB-OTG разрешава свързването към устройството на елементарна флашка.

За установяване на точното местонахождение и навигацията се употребяват сателитните системи GPS, ГЛОНАС и BDS.
Автономност
Капацитета на несменяемата батерия в Honor 10, спрямо Honor 9, леко се е нараснал – 3 400 mah против 3 200 mah. Сертифицираното зарядно устройство Huawei SuperCharge (максимална мощ 22,5*А) запълва разредената батерия примерно за към по-малко от половин час. Изсипва се толкоз празна потенциал „, под врата“ е допустимо единствено за 80 минути.



Програмата AnTuTu Tester оцени енергийната успеваемост на смарт телефона до 8 111 точки. При изцяло заредена батерия, производителя дава обещание до 18 часа диалози. При редицата тестови видеоклипове в MP4 формат (хардуерно декодиране) и Full HD-качество на цялостна бляскавост на екрана, моделът устоя в продължение на повече от 8,7 часа.
Софтуер
Смартфонът Honor 10 работи под ръководството на операционната система Android 8.1.0 (Oreo), интерфейса на който замества фирмената обвивка EMUI 8.1.0. Както към този момент беше посочено, в този лаунчър елементарно ще превключвате сред нормалния жанр на работния екран и стила с настрана меню (екран) за приложенията. Суайп придвижването от горния завършек на екрана ще отваря панела за известията и бързите настройки, а също по този начин и плъзгача за контролиране на яркостта. Еднократният таб със задържане на пръста върху иконата на приложението ще докара до появяването на меню за достъп (ако се поддържа) с постоянно употребяваните функционалности.

В настройките на екрана елементарно ще променяте мрежата от икони на приложенията, ще определяте резултата при прехода сред екраните, ще избирате желаните от вас джаджи и така нататък

Жестът на кокълчетата на свитите пръсти разрешава основаването на ”умни ” скрийншоти, делене на екрана сред две приложения и бързо стартиране на нужната стратегия. Биометричната отбрана, въпреки и обикновена, е не по-малко надеждна от да вземем за пример обичайна ключова дума, ПИН-кода или графичния ключ. Въпреки това, за бързото отключване на смарт телефона, можете просто да регистрирате вашето лице и/или до пет пръстови отпечатъка.
Обобщение
Смартфонът Honor 10 притегли вниманието ни преди всичко с извънредно положителния си външен тип, изключително с помощта на ефектните преливащи се цветове. Но един екстериор очевидно не е задоволителен за за триумф на пазара. Така, че измежду достолепията на новото устройства ще споменем още: мощния процесор с модула за невронни калкулации, „високия“ екран и модерния разрез, скрития под стъклото ултразвуков дактилоскопичен скенер, усъвършенстваните функционалности за снимане AI 2.0, качеството на безжичния тон, бързото зареждане посредством Huawei SuperCharge, NFC интерфейса и IR-порта, както и Android OS 8.1 с обвивката EMUI 8.1.

Списъкът с дефекти е къде по-скромен. На първо място, липсва оптична стабилизация на камерата, на второ място, смарт телефона остана без влагозащита и на трето място, няма
слот за microSD. Въпреки това, последните две варианти може да се преглеждат и като чисто субективни изказвания. В края на краищата, отбраната на корпуса не постоянно се отнасят към особените достоинства на апарата, а с ледовното преместване на цифрово наличие върху карти памет се занимава много стеснен кръг от консуматори.

Плюсове:
Красив стъкло-метален корпус;Мощен процесор с модул за невронни изчисления;„Висок“ екран с прорез;Скрит под стъклото ултразвуков дактилоскопичен скенер;Подобрени функционалности за снимане AI 2.0;Качествен безжичен звук;Бързо зареждане посредством Huawei SuperCharge;Наличие на интерфейсите NFC и ИЧ-порт;Android OS 8.1 с обвивката EMUI 8.1.
Минуси:
Корпус без влагозащита;Липса на оптична стабилизация на камерата;Няма
слот за карти памет microSD.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР