Сред новите поколения видеокарти на NVIDIA, базирани на архитектурата Turing,

...
Сред новите поколения видеокарти на NVIDIA, базирани на архитектурата Turing,
Коментари Харесай

Ревю на видеокартите NVIDIA GTX 1650 от сериите MSI VENTUS и GAMING

Сред новите генерации видеокарти на NVIDIA, основани на архитектурата Turing, NVIDIA GeForce GTX 1650 е последния представител в йерархията все още на писане на ревюто. Видеокартите, основани на GTX 1650, са предопределени да заменят GTX 1050 и GTX 1050 Ti. 


Производителят (NVIDIA), при анонса на тези модели, показа, че спрямо решенията от предходното потомство GTX 1050, можем да чакаме нарастване на продуктивността в игрите от 30 до 70%.
Спомнете си също, че префиксът ‘GTX’, а не ‘RTX’ в името на Turing основаните NVIDIA видеокарти, демонстрира неналичието в графичния процесор на модерни тензорни ядра и RT-ядра.

Съответно видеокартите, основани на GTX 1650, както и другите GTX събратя, нямат хардуерна поддръжка на трасировка на лъчи (Ray Tracing) и не поддържат метода на изглаждане DLSS (Deep Learning Super Sampling).


Какви са разликите сред MSI GeForce GTX 1650 GAMING X 4G и MSI GeForce GTX 1650 VENTUS XS 4G OC?
При нас дойдоха за проби цели две видеокарти, основани на NVIDIA GeForce GTX 1650 – MSI GeForce GTX 1650 GAMING X 4G и MSI GeForce GTX 1650 VENTUS XS 4G OC. Те принадлежат към разнообразни серии и имат обилни разлики във външния си тип. MSI GeForce GTX 1650 GAMING X 4G се оказа доста по-голяма. В охладителната система тук се употребява нагревател, който е пронизан с една топлинна тръба, а обдухването на радиатора се прави от два 90-мм вентилатора. Захранващата система е трифазна. 



MSI GeForce GTX 1650 VENTUS XS 4G OC е с напълно алуминиев нагревател и не има топлинни тръби. Вентилаторите са по-маломощни, а диаметърът им по-малък – 75 мм. 



Колкото и необичайно да звучи, захранващата система и в двата случая е трифазна, само че в GTX 1650 VENTUS XS 4G OC, VRM-елементите са получили спомагателен нагревател.

Също по този начин има и някои разлики в броя и типа на видео-изходите: моделът GAMING X 4G съдържа два DisplayPort и един HDMI. Вместо DisplayPort, в GTX 1650 VENTUS XS 4C OC е очакван един DVI излаз и вследствие на това, върху платката са налични по един DVI, DisplayPort и HDMI излаз.


От своя страна, ние означаваме, че актуалността на „ остарелия ” DVI-изход във видеокартите от този клас е към момента доста висока и бихме нарекли неналичието на DVI в MSI GeForce GTX 1650 GAMING X 4G минус.
За MSI GeForce GTX 1650 GAMING X 4G е оповестено потреблението на фирмените вентилатори TORX FAN 3.0, които единствено в този случаи могат изцяло да бъдат спрени при ниско натоварване.



Що се отнася до честотите, те се усилват спрямо референтните стойности и в двата случая. MSI GeForce GTX 1650 VENTUS XS 4G OC има турбочестота от 1740 MHz за GPU, до момента в който MSI GeForce GTX 1650 GAMING X 4G е с предсказуемите още по-високи – 1860 MHz. Видео-паметта и на двете видеокарти обаче няма заводски овърклок и работи на номиналната си периодичност от 8000 MHz.

 Моля, имайте поради, че MSI GeForce GTX 1650 VENTUS XS 4G OC, за разлика от GTX 1650 GAMING X 4G, работи даже и без в допълнение зареждане.

Възможностите за увеличение на лимита на енергопотреблението, което е налично единствено за GTX 1650 GAMING X 4G и спомагателният захранващ конектор, обезпечават по-широко поле за овърклок и опити.
Подсветка, нагряване и равнище на звук
От показаните видеокарти, подсветка има единствено MSI GeForce GTX 1650 GAMING X 4G. Но откакто инсталирахме тази видеокарта в системата и я включихме, се появи известно отчаяние. Едноцветното зарево освети единствено един детайл с логото на страничния панел. Налични са някои динамични резултата, само че като цяло осветлението е непретенциозно.

Въпреки по-масивните радиатори и по-големите вентилатори в MSI GeForce GTX 1650 GAMING X 4G, по-ниската температура на графичния процесор при натоварване, ненадейно беше открита единствено при MSI GeForce GTX 1650 VENTUS XS 4G OC. Максималните стойности са надлежно 61 и 53 ° С.
 Но, с какво може да бъде обвързвано това? 
Може да се допусна, че работата на охладителната система в GTX 1650 GAMING X 4G е настроена на по-ниска скорост на вентилатора. За страдание, данните за скоростта на вентилаторите на MSI GeForce GTX 1650 VENTUS XS 4G OC не бяха засечени нито от приложението MSI Afterburner, нито от GPU-Z.

Освен това, когато анализирахме фабричните криви за зависимостите на честотата на видеокартите от напрежението, забелязахме, че при сравними честоти, напрежението в тази ситуация на GTX 1650 VENTUS XS 4G OC беше малко по-ниско. Това директно въздейства и върху равнището на генериране на топлота.

 Заводска крива на зависимостта от напрежението на GPU във видеокартата MSI GeForce GTX 1650 GAMING X 4G

 Заводска крива на зависимостта от напрежението на GPU във видеокартата MSI GeForce GTX 1650 VENTUS XS 4G OC

Във всеки случай, и двете видеокарти работят доста безшумно, а показаните оптимални температури на графичния процесор са на доста ниско равнище. Трябва да отбележим, че охлаждането на такива видеокарти с посочена консумация на сила от 75 W (GTX 1650 VENTUS XS 4G OC) и 85 W (GTX 1650 GAMING X 4G) не е сложна задача, тъй че даже и релативно непретенциозен охладител е изцяло задоволителен за ефикасното отклоняване на топлината.
Особености на MSI GeForce GTX 1650 Ventus XS
Технически характерности:
Модел: NVIDIA GeForce GTX 1650;Интерфейс: PCI Express 3.0 x16; Графичен процесор: TU117; Технологичен развой: 12 nm; Видео-памет: 4 GB, GDDR5; Шина на паметта: 128-битова памет; Честота на графичния процесор: 1740 (boost) MHz;Честота на паметта: 8000 MHz; Поддръжка на DirectX указания: 12; Видео-изходи: HDMI, DisplayPort, DVI; Конектор за в допълнение зареждане -;Консумация на сила: 75 W; Доставчик: MSI; Цена: $ 195.
Видеокартата идва в дребна кутия:

 В дизайна има последователност с по-мощните модели на линията Ventus. Корпусът съчетава в себе си черни и сребристи цветове, а също се употребяват и два вентилатора. Общата дължина на модела от MSI е единствено 18 см, а платката е по-къса с един сантиметър. Тук, както споменахме и нагоре, липсват каквито и да е спомагателни захранващи конектори.
 Дори и при външен оглед единствено, можете да забележите елементарния нагревател и неналичието на топлинни тръби
В задната част на ускорителя са поместени портовете HDMI, DisplayPort и DVI. Префиксът OC във името на видеоадаптера подсказва за съществуването на заводски овърклок. Стандартната базова стойност е 1485 MHz, а честотата при Boost Clock се усилва до 1740 MHz. Паметта работи със общоприетата скорост на продан на данни, която е еквивалентна на ефикасната стойност от 8 GHz.

 Тестовете бяха извършени на открит стенд при температура 22°C в помещението. При такива условия, GPU се загря единствено до 52 ° C. Честотите при Boost варират в необятен диапазон. Най-сериозните бяха във Final Fantasy XV Windows Edition benchmark, където главният работен диапазон беше 1,875–1,905 MHz. На същото равнище са и честотите в бенчмарка от The Division 2. В някои игри, честотите не падат под 1900 MHz. Пиковото равнище на Boost доближи 1995 MHz.

 Вентилаторите работеха при 39-40% от максимума, като характерната скорост не е ясна заради неналичието на тахометър. Но шумът е невисок и всичко е в удобната рамка. С увеличение на скоростта от най-малко 50% обаче, шумът към този момент е доста сериозен. Въпреки това, даже и при овърклок, не се постановяваше да ускоряваме в допълнение вентилаторите. 

Що се отнася до самия овърклок, след поредност от проби се спряхме на базовата стойност от 1600 MHz с пиково нарастване до 2100 MHz. Паметта е в положение да работи при 9542 MHz – превъзходен резултат за GDDR5.




Особености на MSI GeForce GTX 1650 Gaming X 4G
Технически характерности:
Модел: NVIDIA GeForce GTX 1650 Интерфейс: PCI Express 3.0 x16 Графичен процесор: TU117 Технологичен развой: 12 nm Видео-памет: 4 GB, GDDR5 Шина на паметта: 128-битова Честота на графичния процесор: 1860 (boost) MHz Честота на паметта: 8000 MHz Поддръжка на DirectX указания: 12 Изходи: HDMI, 2xDisplayPort Конектор за в допълнение зареждане: 6 Pin Консумация на сила: 85 W Доставчик: MSI Цена: $ 209
Комплектът на ускорителя се състои от самата видеокарта, документи и диск с нужните драйвери.

 За нейното инсталиране обаче, за разлика от MSI GeForce GTX 1650 VENTUS XS 4G OC, са нужни два слота, а наличните на гърба й видео-изходи: по един DisplayPort, HDMI 2.0b и DVI-D. Трябва да се има поради, че с помощта на Turing микроархитектурата, NVIDIA също е актуализирала и дисплейния енджин, който към този момент поддържа DisplayPort 1.4a с Display Stream Compression (DSC) от VESA. Тази композиция разрешава поддръжката на 8K@30Hz благодарение на един кабел или 8K@60Hz, когато включите DSC. За подтекста, DisplayPort 1.4a е последната версия на стандарта, пуснат през април 2018 година.



VRM на графичния процесор е 3-фазен и се ръководи от контролера uPI uP9509S. На собствен ред, VRM на паметта е еднофазна и се ръководи от контролера GS7256. GDDR5 чиповете памет са създадени от Micron, а модела е D9VVR. Тя работи при периодичност 2000 MHz (8 Gbps GDDR5-ефективна).

NVIDIA TU117 е най-малкия от сегашните чипове, основани на архитектурата Turing, създадени по 12-nm технология от TSMC, Тайван, и има 4,70 милиарда транзистора с повърхност от 200 mm².
 Обобщение
Имайки поради, че двете видеокарти MSI GeForce GTX 1650 GAMING X 4G и MSI GeForce GTX 1650 VENTUS XS 4G OC се оказаха разнообразни, може да се допусна, че GAMING X 4G е доста по-мощна от двата модела. В реалност обаче се оказа, че разликите сред тях не са толкоз огромни.



GTX 1650 GAMING X 4G малко превъзхожда по продуктивност GTX 1650 VENTUS XS 4G OC, а неговите вентилатори, за разлика от VENTUS XS 4G OC, могат изцяло да спрат при ниско натоварване и единствено тя от двете има скромна подсветка.



От позиция на капацитета, GTX 1650 GAMING X 4G има малко по-добри благоприятни условия за ускоряване. В този случай, и двете видеокарти заслужават хвалба: те работят безшумно и обезпечават доста комфортно температурно равнище за графичния процесор.

От позиция на GTX 1650 VENTUS XS 4G OC – той е стилен и в случай че има значение за вас, няма потребност от свързване на в допълнение зареждане.



И двете MSI GeForce GTX 1650 GAMING X 4G и MSI GeForce GTX 1650 VENTUS XS 4G OC са доста почтени представители, основани на графичните карти NVIDIA GeForce GTX 1650.



Ако за Вас са значими описаните няколко преимущества от страна на GTX 1650 GAMING X 4G, то тогава можете да доплатите напълно малко за това. Между другото, разликата в цената сред показаните видео карти е дребна, което може да се разбере и от посочените нагоре за всяка от тях стойности.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР