Lenovo преди време представи на пазара новите си достъпни ноутбуци

...
Lenovo преди време представи на пазара новите си достъпни ноутбуци
Коментари Харесай

Ревю и тесотве на ноутбука Lenovo IdeaPad S540

Lenovo преди време показа на пазара новите си налични ноутбуци IdeaPad S540. Тези преносими компютри се оферират в разнообразни версии с процесорите Intel Whiskey Lake, поддържат бързо зареждане, имат необятен ъгъл на видимост и някои версии са оборудвани с физически затвор на уеб-камерата. В това ревю ще разгледаме IdeaPad S540-15IWL, който е най-производителният в серията S540. Ще забележим по какъв начин се оправя в игрови режим при ресурсоемките игри, ще споменем резултатите от някои извършени от нас проби за автономността на ноутбука и удобството при работа с него. Ще забележим неговите позитивни и негативни качества, лист с техническите характерности и за какъв брой можете да го купите тук в България.

  Ще проверим до какъв брой ефикасна е охладителната му система в режим на натоварване и нагрява ли се доста корпуса след продължителна игра? Продължете да четете и ще видите, че си заслужава!
Технически спецификации: Процесор: Intel Core i7-8565U;Оперативна памет: 12 GB DDR4-2666 MHz;CD читател: Не;Видеокарта: NVIDIA GeForce GTX 1650 Max-Q (4 GB GDDR5);Дисплей: 15,6 инча 16: 9, 1920 x 1080 пиксела, 141 PPI, IPS, 60 Hz, матова повърхност;Твърд диск: 512 GB SSD;Операционна система: Microsoft Windows 10;Интерфейси: 2x USB 3.1-Type A, 1xUSB Type-C, 1x HDMI, аудио конектори: комбинирани, читател на SD карти памет;Мрежови благоприятни условия: LAN Card 10/100/1000, WiFi (802.11 b/g/n/ac), Bluetooth 4.2;Звук: 2 стерео високоговорителя;Размери: 19,1 x 358 x 245 мм;Тегло: 1,87 кг;Батерия: 70 Wh (4497 mAh).Комплект и цена
Ноутбукът Lenovo IdeaPad S540 е оборудван с процесора Intel Whiskey Intel Core i3-8145U, Intel Core i5-8265U или Intel Core i7-8565U в оптималната си настройка. Устройството работи под ръководството на операционната система Windows 10. Размерът на наличната RAM е от 8 до 12 GB. Потребителите могат да избират от настройка с 512 GB PCIe SSD устройство или комбинирано решение с HDD и SSD.

За графиката в IdeaPad S540 дава отговор NVIDIA GTX 1650 MaxQ или MX250, а преносимият компютър също може да бъде поръчан и без дискретна графична карта, при което цялата работа по обработката на графиката ще падне върху вграденото в процесора графично ядро. Дисплеят на 15-инчовия Lenovo IdeaPad S540 употребява IPS матова матрица. Цената на преносимия компютър в конфигурацията с Core i7-8565U и NVIDIA GTX 1650 MaxQ стартира от към 1500 лева Конфигурацията с Intel UHD Graphics 620 и процесора Core i5-8265U е към 1200 лева


Външен тип и ергономичност
Lenovo IdeaPad S540 е с тъничък дизайн, заоблени ъгли и алуминиев корпус в мрачно сив цвят, който наподобява много грациозен и моден. Поради съществуването на метал в корпуса, самото устройство е много издръжливо и стабилно на разнообразни умерени механични въздействия. Липсват недоволства и по отношение на качеството на сглобката. Екранът е прикован към главния блок на устройството посредством огромна панта, която държи горния похлупак много плътно.

При покачване, капакът остава малко обратно (увеличавайки общата дълбочина на ноутбука), а долният му край пада под равнината на плоскостта. По предпочитание, капакът може да бъде изместен с съвсем 180 °. Наборът от портове за този модел е нищожен и от дясната страна на устройството са налични два USB 3.1-Type A врата и устройство за четене на карти памет. От лявата страна са изведени: Links Strom (захранващ жак), HDMI порт и USB 3.1-Type C, начело и откъм гърба портове няма. Оказа се, че този ноутбук няма Kensington слот за заключване, само че има TPM 2.0 и скенер за пръстови отпечатъци, който се намира от дясната страна под клавиатурата.



Lenovo IdeaPad S540 е един от най-леките 15-инчови ноутбуци; тежестта му е единствено 1,9 кг. Що се отнася до размерите, те са 19,1 x 358 x 245 mm, което подхожда на размера на пълноформатен ултрабук.

Долният панел на корпуса е прикован с 10 винта и се отстранява много елементарно. Вътре в ноутбука има 2 слота за слагане на RAM и M. 2
слот за SSD устройство. Стандартният гаранционен период на ноутбука е 24 месеца, а на вградената батерия – 12 месеца.
Устройства за въвеждане
Ноутбукът е с пълноразмерна клавиатура, с дигитален блок и бяла двустепенна подсветка. Клавиатурата има доста мек мембранен механизъм и островно разположение на клавишите, които са умерено огромни и комфортни: дистанцията сред центровете им в същия ред е 19 мм, а сред ръбовете им – 3 мм. Наборът на текст чрез клавиатурата е извънредно комфортен, а при напън съвсем не се чува тон. По принцип клавиатурата не е неприятна, само че не ни хареса фактът, че размерът на бутоните със стрелките нагоре и надолу е на половина понижен.



Освен това, по дифолт, горният ред от бутони служи за ръководство параметрите на работа на преносимия компютър (регулиране силата на звука, яркостта на екрана, изключване на тъчпада и безжичните информационни модули). Над клавиатурата е ситуиран много тесния бутон за зареждането, което не е доста комфортно за чувство при напън, само че като цяло това икономисване на размера наподобява необичайно, имайки поради огромната околна повърхност. На обичайното място под клавиатурата е ситуиран леко вдлъбнатия тъчпад с размери 10,5 х 7 cm.

В този случай, той няма обособени бутони и натискането може да се извърши върху съвсем цялата област на сензорния панел (най-лесният метод да извършите това е в долната част), а условното натискането в долния десен ъгъл се възприема като тракване с десния бутон на мишката.


Дисплей и тон
В ноутбука Lenovo IdeaPad S540 се употребява 15,6-инчова IPS матрица Chi Mei с резолюция 1920 × 1080 пиксела. Нивото на яркостта е много положително – повече от 300 нита, а равнището на контраста също е почтено – 1650:1. Гамата от цветово пространство е дребна, само че и също толкоз възхитителна – 91% и 61% надлежно за sRGB и AdobeRGB. За страдание, има PWM (щирочинно-импулсна модулация) за контролиране на яркостта.

Като цяло, осъществяването на екрана е доста високо. Качеството на вградените 2 W стерео-високоговорители може да се дефинира като приблизително. Според субективни чувства, високоговорителите не са прекомерно мощни и не изкривяват звука, даже и при оптималната мощ на звука, само че, несъмнено, без даже и намек за бас.


Тестове
Лаптопът е оборудван с процесора Intel Core i7-8565U от поколението Whiskey Lake-U, който е правоприемник на процесора Core i7-8550U от поколението Kaby Lake Refresh. Подобно на своя предходник, Core i7-8565U предлага четири физически ядра със SMT поддръжка. Що се отнася до честотите, ние получихме 1,8 GHz, в номинално изражение, а в Turbo режим за едното ядро ​​честотата е 4,6 GHz, което е с 600 MHz повече от равнището на i7-8550U. Обемът на RAM е 12 GB.

Получената памет от модул е 8 GB, а още 4 GB са споени към дънната платка. Данните могат да се съхраняват както на SSD с потенциал до 1 TB, по този начин и върху типичен 2,5-инчов машинален HDD. В нашата версия е употребен корав диск на Samsung с потенциал 512 GB, чрез M.2
слот.
PCMark 8
Тестовият пакет PCMark 8, сходно на предшественика си PCMark 7, е планиран да мери интегралната продуктивност на компютрите при разнообразни сюжети на натоварване. Не маловажно е, че този пакет може да се употребява както за премерване на продуктивността на настолните компютри, по този начин и за ноутбуци. Общо PCMark 8 предлага шест сюжета на натоварване: Home, Creative, Work, Storage, Applications Adobe Creative Suite и Applications Microsoft Office. Всеки от тези проби има своя интегрална оценка (Score). Ние използваме двата сюжета: Home и Work.

  За обработка на графиките, с изключение на интегрираното в процесора графично ядро, дава отговор и дискретната графична карта NVIDIA GeForce GTX 1650 Max-Q със личен потенциал на GDDR 5 паметта от 4 GB. NVIDIA GeForce GTX 1650 с Max-Q дизайн съставлява мобилна видеокарта, основана на архитектурата  Turing (чип TU117). Видеокартата е предопределена за тънките и леки ноутбуци и с към 10-15% отстъпва на пълноценната GTX 1650 за преносими компютри (в взаимозависимост от опциите за охлаждане).

В игрите, GTX 1650 Max-Q показва положителни резултати, честотата на фрагментите във Full HD резолюция при високи настройки надвишава 30 fps, като изключение вършат игрите, като Metro Exodus, в които графичните настройки ще би трябвало да бъдат понижени до междинните.
3D Марк Fire Fire Strike Graphics
3DMark Fire Strike – това е красиво известно приложение с поддръжка на DirectX 11 API за тестване на компютри с високопроизводителни игрови графични карти в Windows среда. Резултатите от 3DMark Fire Strike оказват помощ да се оцени сравнителната продуктивност на видеокартата и нейната склонност за работа в най-ресурсоемките компютърни игри.
  Игрови проби
Darksiders III е продължение на екшън серията Darksiders, в която за първи път следва да играем. Войната и Смъртта бяха сменени от Яростта, владееща магията и камшика. С помощта на магията, тя може да приема разнообразни форми, всяка от които дава достъп до нови оръжия, офанзиви и качества. Яростта би трябвало да се бори с физическите въплъщения на седемте смъртни гряха, с цел да възвърне салдото сред положителното и злото на Земята.

Основата за Darksiders III е енджина Unreal Engine 4, създаден и поддържан от Epic Games. Светът на игрите се оказа може би най-компактният в серията – даже по-малък, в сравнение с в първата част. Той е хубав и разнороден (и безпроблемен!), Но и доста „ коридорен “ в това време.
  Battlefield V съставлява шутър от първо лице, в който геймърите ще посетят разнообразни елементи на земното кълбо по време на Втората международна война
Играта е извънредно разнообразна и забавна, заради което е и обичана от милиони хора. Играта употребява за своя основа енджина Frostbite Engine 3.5. Frostbite Engine – това игрови енджин, създаден от EA Digital Illusions CE; Използва се както в лични разработки, по този начин и в планове на други филиали на Electronic Arts.

Що се отнася до образните облици, Battlefield V слага нови стандарти за качество на картината за един шутър, основан на усъвършенствания енджин Frostbite. Едва ли е допустимо да се откри различен толкоз хубав боен шутър, колкото и тривиално да звучи. Приятно наподобява в тази ситуация еднопотребителската акция, заради която за многопотребителските режими EA и DICE ние избрахме компромисния вид сред продуктивност и външен тип.



Това  обаче не значи, че картината е доста по-лоша, само че въпреки всичко разработчиците са се фокусирали върху продуктивността. Единственият негативен миг се свежда до равнището на подробност според от дистанцията на облика. Независимо от определеното равнище на качество на графиката, обектите постоянно се рисуват на избрана отдалеченост – макар че те биха могли да се появят доста по-рано/по-далеч.
  Shadow of the Tomb Raider. Действието на играта Shadow of the Tomb Raider се прави след събитията, изобразени в RISE OF TOMB RAIDER
Този път, мис Крофт се насочва към Латинска Америка, където обикаля руините на античната цивилизация (включително пирамидите на маите и ацтеките), откривайки тайните на Ордена на Троицата и научава повече за проучванията, извършени от нейния татко. Историята е по-зряла, в сравнение с в предходните игри.



За да показват Лара като по-зряла авантюристка, разработчиците имат намерение да я накарат да се изправи пред следствията от взетите от нея решения. За Rise of the Shadow of the Tomb Raider се употребява новия игрови енджин, наименуван Foundation Engine. Shadow of the Tomb Raider включва усъвършенствано подповърхностно разпръскване на Лара, обемно осветяване и светлинни лъчи. Освен това, резултатите на водата са се подобрили и вълните от придвижване в този момент имат триизмерна форма и като цяло взаимоотношението с водата е по-добро.
  Охладителна система, нагряване, време за самостоятелна работа на батерията
Охладителната система на ноутбука се състои от два вентилатора с разнообразни размери и чифт топлинни тръби. При леки натоварвания на системата равнището на шума е в диапазона от 23-28 dB. В игрови режим, шумът от преносимия компютър се усилва до 38 dB, само че като цяло преносимият компютър не издава толкоз мощен звук, колкото някои други модели с сходни характерности.

Енергоефективните съставни елементи не изискват интензивно продухване, тъй че Lenovo IdeaPad S540 има ниско равнище на шума. Нагряването на корпуса, като разследване, също е малко, а дъното се нагрява най-много до 41 градуса по Целзий. Площта на клавиатурата в региона на WASD бутоните е до 39 ° C.


В игровия режим, за жалост, забелязахме понижаване на честотата на видеокартата със 100 MHz, до момента в който температурата беше в границите на 74 ° C.
Капацитетът на батерията е 70 Wh*h, времето за самостоятелна работа на батерията на устройството е впечатляващо. Можете да употребявате този ноутбук цели 8 часа и 43 минути, до момента в който непрестанно през Wi-Fi сърфирате в мрежата. Гледането на видео ще изтощи батерията след седем часа и половина, а игровият режим при Lenovo IdeaPad S540-15IWL ще е с дълготрайност към два часа. Между другото, ще отбележим, че в случай че в ноутбука има машинален HDD, тогава Lenovo IdeaPad S540 е оборудван с 50 Wh по-малка по потенциал акумулаторна батерия.


Заключение
Понастоящем Ideapad S540 15 е едно от най-хубавите оферти на пазара измежду ноутбуците с графична карта NVIDIA GTX 1650 MaxQ. Това устройство има дребна дебелина от единствено 19 мм и тегло – 1,89 кг. Корпусът на преносимия компютър е напълно направен от метал, има отличен екран, бърз SSD, енергоспестяващи съставни елементи и дълъг живот на батерията. Недостатъците, несъмнено, са и най-важните съгласно нас, като неналичието на LAN мрежов порт и втори
слот за RAM.
Положителни черти: Подходящ за игри;Добра охладителна система;Страхотна автономност на батерията;Ниско нагряване на корпуса;Уеб-камера със затвор;Ярък и висококонтрастен екран. Отрицателни черти: Само един RAM слот;Няма мрежов LAN порт.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР