Това заяви за Дир.бг лидерът на ПЕС Сергей Станишев, който

...
Това заяви за Дир.бг лидерът на ПЕС Сергей Станишев, който
Коментари Харесай

Станишев: Вторият вариант на ЕС за отбрана е най-реалистичен

Това съобщи за Дир.бг водачът на ПЕС Сергей Станишев, който бе основател на форума "Заедно в сигурността ", на който участваха президентът Румен Радев, премиера Бойко Борисов, министърът на защитата Красимир Каракачанов и специалисти.

През юни Европейска комисия разгласява три сюжета за обща европейска защита.

Първият планува съдействие, като при него страните ще запазят правото си да вземат решения свободно за нуждата от общи дейности при всеки съответен случай.

Вторият вид е за „ споделена сигурност и защита “ и при него страните членки ще обединят някои финансови и оперативни активи, а Европейският съюз ще поеме повече функционалности в области, като киберсигурността, отбраната на границите или битката с тероризма.

При третия сюжет се планува последователното установяване на обща политика на Европейски Съюз в региона на защитата, което да докара до обща защита на страните членки.

Защо вторият вид на Европейска комисия за защита?

Видях и мнението на специалистите, че в последна сметка вторият вид е най-реалистичен. Той дава благоприятни условия на България. Аз също застанах в негова поддръжка, заради няколко аргументи, сподели Станишев.

"Първо ние сами не можем да осигурим в този свят, който става все по-рисков и неустойчив, сигурността за нашите жители и на страната. Вторият вид дава опция да се усили потенциала и качествата на въоръжените сили и би трябвало да сме наясно, че без ние да модернизираме армията и силите за сигурност никой няма да ни желае в никой вид. Защото за присъединяване в тях се изисква избрани качества. И би трябвало това да стане действителен приоритет, несъмнено, в баланс с други значими неща значими за хората и за страната.

Този вид дава благоприятни условия и за българската отбранителна промишленост и за академичната общественост да се интегрират, кооперират, да получат опция за развиване. Защото положителната обстановка за отбранителния комплекс в този момент, поради споровете в Близкия Изток, е краткотрайна и би трябвало да се търсят устойчиви решения. И с изключение на всичко останало би трябвало да сме наясно, че светът се трансформира доста динамично. И не инцидентно след 10 години съвсем неявяване полемика за европейската защита и сигурност това влезе на най-високо равнище на Европейски Съюз като приоритет. Защо? 70% от европейските жители споделят, че желаят обща защита за сигурност на Европейски Съюз. И това е устойчива съразмерност на всички страни членки.

Второ цялата външна страна на Европейски Съюз се дестабилизира трайно – Северна Африка, Близкия Изток, нови провокации се появиха като тероризъм, киберсигурност и други И това изисква европейски отговор ", разяснява за Дир.бг Станишев.

Нужно ли е да има европейски сюжет за защита при съществуването на НАТО?

"НАТО не е пригодено и не е замислено като гаранция и отбрана против тези опасности, включително всеобщата миграция, бежанските талази, терористичните офанзиви. НАТО има друга функционалност и Европейски Съюз би трябвало да встъпи в тази роля. Променят се връзките, които са фундаментални за европейската сигурност – евроатлантическите. Америка след избора на Доналд Тръмп от ден на ден се концентрира в себе си и все по-егоистично се държи. Европейците към този момент са наясно, че ние би трябвало да поемем от ден на ден отговорност за нашата сигурност, а не да разчитаме единствено на други.

Друг значителен миг е успеваемостта на разноските . Виждаме, че в целия свят нарастват разноските за защита и сигурност – в Китай за 10 години със 150%, идната година Америка възнамерява с 10% да усили военния си бюджет. Европа е втора в света, в случай че съберем националните бюджети за защита по размер, само че извънредно неефективна. Има голямо хабене на пари, поради чисто националните подходи и би трябвало да се търси успеваемостта, което да даде по-голяма сигурност в последна сметка за страните и за жителите ", е на мнение Станишев.

В отговор на въпрос по време на конференцията "Премиерът съобщи, че в случай че считаме , че ще има война, сменяме цели, вместо на напред във времето обучение ще е защита, въпреки, че и образованието е национална сигурност...

"Да, то зависи от доста дефиниции и подходи. Първо, самият факт, че след огромната конференция, която организирахме юни месец пет сюжета за Европейски Съюз къде е българският интерес, се организира втора конференция по едно от направленията, които са предпочитани за Европа е позитивен, разяснява по тематиката Станишев.

Защото до момента не съм виждал други такива конгреси, където толкоз представително като институции и като политическо посланичество да се приказва градивно. Ако ние не си приказваме между тях даже и в спор, търсейки истината и най-хубавите решения, няма по какъв начин българската позиция да е и задоволително аргументирана и задоволително мощна. Европа се трансформира в този момент. След два дни в Европейски Съюз на европейския съвет ще се разисква защитата и сигурността. За това е доста навременна тази конференция, заключи ръководителят на ПЕС.

АНКЕТА: Да сътвори ли Европейски Съюз своя лична войска?
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР