Това заяви пред NOVA NEWS основателят на Центъра за славяно-византийски

...
Това заяви пред NOVA NEWS основателят на Центъра за славяно-византийски
Коментари Харесай

Проф. Аксиния Джурова за архивите на Ватикана: Асеманиевото евангие и Манасиевата летопис са сред ценните ...

Това съобщи пред NOVA NEWS създателят на Центъра за славяно-византийски изследвания " Проф. Иван Дуйчев " проф. Аксиния Джурова.

 

Проф. Джурова е откривател със международна популярност в региона на история на изкуството. Член-кореспондент на Българска академия на науките. Дъщеря е на армейски военачалник Добри Джуров, дълготраен министър на защитата при социализма. Имала е достойнството да се срещне с папата и да разговаря с Умберто Еко. 

 

Ученият разясни, че секретният списък пази изчерпателен вид литература от целия свят.

 

" Давността му се дефинира от времето, което е бил недосегаем. Някой път стига до 70 година За една галерия подготвихме първия списък на славянските ръкописи във Ватикана. Това се случи през 1978-79 година В тази експозиция бяха показани документи от тайния списък. Това стана допустимо поради правене на стратегия по отношение на 1300 година България и подготовка на разнообразни екипи, които потеглиха по света да тръгнат изворите на българската история ", означи тя. И акцентира, че Асеманиевото евангелие е измежду скъпите славянски ръкописа. 

 

" Другият важен ръкопис е Манасиевата летопис - хроника от 1344 година, който е поръчан от цар Иван Александър. Уникален е с това, че е към тази хроника са добавени елементи и миниатюри, които засягат българската история ", разяснява историкът. 

 

Изследователят посочи, че Ватикана има от всички славянски страни ръкописи - на глаголица, кирилица, латиници и хърватска глаголица.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР