Това заяви пред ФрогНюз бившият служебен министър на културата проф.

...
Това заяви пред ФрогНюз бившият служебен министър на културата проф.
Коментари Харесай

Проф. Велислав Минеков пред Фрог: Корупцията победи. Рухна мечтата ми за нормална държава

Това съобщи пред ФрогНюз някогашният длъжностен министър на културата проф. Велислав Минеков, който бе и един от водачите на митингите против държавното управление на Бойко Борисов и ГЕРБ, корупцията и основния прокурор Иван Гешев.

Ето и цялото изявление:

Проф. Минеков, какво виждате в събитията, случили се през последната седмица, когато от “Има подобен народ” оповестиха, че се изтеглят от обединението?

Виждам цялостна съсипия за моите фантазии за естествена страна без корупция и със свободни медии. Нищо повече от това.

Защо?

Виждате, че корупцията победи. Вместо тя да бъде изхвърлена от Народното събрание, съществува прелестно. Надеждата им е да оцелеят през идващите години и ние да забравим за техните закононарушения, откраднати милиони… Това получава помощ и от основния прокурор Иван Гешев. Със сигурност ще оцелеят. Но дали ще забравим - това е различен въпрос. Мисля, че е нужна правдивост.

Очаквано ли беше да се вземе сходно решение - с болшинство да бъде отхвърлен ръководителя на Народното събрание Никола Минчев и това подготовка за вота на съмнение идната седмица ли беше?

За мен беше предстоящо, само че не съм го споделял. Но мисля, че знам, че те бяха застрашени. То е от дълго време и няма изненада в това, което се случва. Даже през януари приказвах с един Ваш сътрудник и споделих, че чакам държавното управление да се задържи до месец май. Оказах се прав, за жалост.

На какво стъпваха Вашите прогнози тогава?

Върху това, че някои от министрите ще стартират антикорупционен развой, след което ще се замълчи. Ще се замълчи и вторият път. Третият път, в който посегнат на нещо, което е прекомерно сензитивно, огромно като размери, прекомерно значимо за страната, обединението ще се срути.

Какво визирате сега - “Капитан Андреево”, Северна Македония…?

Всичко, което споменахте. Както и спомагателни фактори като министри, които не схващат къде са попаднали, само че задачата им е да насочат по някакъв метод средства към себе си, партията си. Това и нищо повече от това.

Вчера избухнаха едни митинги в поддръжка на Никола Минчев и държавното управление. Вярно, с малко противоположен знак, само че подсетиха на митингите през 2020 година, когато вие бяхте един от запалителите на искрата. Какво изпитахте през вчерашния ден?

Много съм тъжен, че това не наподобява на митингите през 2020 година Надявам се да замязя. Тогава митингите започнаха лавинообразно. Само първият ден за моя изненада се събраха над 10 хиляди души и последователно се увеличаваха всеки ден, до момента в който доближиха до голямото число от над 150 хиляди души.

Недоверчив съм към митингите. Това е доста сложна организация. Трябва да има водачи на тези митинги и те би трябвало да заложат главите си, да знаят какво се случва, да ръководят този развой. Това е работа от заран до вечер - там се спи, там се живее. Дано да има и такива куражлии.

А мислите ли, че има такива куражлии или протестната сила ще изчезне?

Нека се случи. Протестът е гражданско събитие - значи, че има мислещи, че има хора, които желаят да имат обикновено бъдеще. Но се колебая, че ще се получат добре тези митинги.

Какво виждате в реакцията на Костадин Костадинов, който назова протестиращите през вчерашния ден “платени от непознати посолства”, а през днешния ден - фашисти.

Това са нелепости. Протестите 2020 година бяха плащани от кого ли не, в случай че си спомняте - от Путин, от Божков, от Цветан Василев и кой ли не зложелател на държавността. Нищо от това не беше истина. Такива обвинявания ще има. Американското посолство не заплаща митинги. Това са страшни нелепости. Не имам вяра да има и средства, които да дойдат от съветската страна и тя да заплаща каквото и да било. Там приключихме - и с връзките, и с подкупването на политиците, и с рублите, и с копейките даже.

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР