Това зависи от парламента. Преговарящите екипи могат в най-добрия случай

...
Това зависи от парламента. Преговарящите екипи могат в най-добрия случай
Коментари Харесай

Асен Василев увърта ще остане ли министър: Преговарящите правят предложение, но решението е на НС

" Това зависи от Народното събрание. Преговарящите екипи могат в най-хубавия случай да създадат предложение, само че решението е на Народното събрание ".

 

Така финансовият министър в оставка Асен Василев отговори на въпрос дали ще остане на поста в новото държавно управление.

 

В 12,00 часа на следващия ден Мария Габриел и представители на ГЕРБ-СДС ще се явят при президента Румен Радев за връчването на първия мандат за сформиране на държавно управление. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи в петък, че в случай че в понеделник Габриел не отиде при Радев с подготвен състав на Министерски съвет, то диалозите стопират и още веднъж отиваме на избори.

 

" Преговорите не престават. Това е решение на госпожа Габриел ", отговори Василев на въпрос дали името му ще е в листата на Габриел на следващия ден.

 

" Основният фокус на тези договаряния беше да се изготви документ, който ясно да очертае по какъв начин продължаваме в идващите девет месеца и по-късно - до края на мандата, както направихме и първия път, когато се образува държавното управление на господин Денков. Тогава имаше доста ясна законодателна стратегия, която беше изпълнена с малко вреди, които Народното събрание да поправи, с цел да се отключи второ заплащане по ПВУ, имаше доста ясна държавна стратегия ", изясни Василев.

 

Той самият също е част от преговорния екип на ПП-ДБ.

 

" След като първите девет месеца приехме законодателство - антикорупционно, смяна в конституцията и така нататък, всичко това би трябвало да стане действително, а не да остане на хартия. За да стане действително, би трябвало да се договорят правила, по които ще се избират членове на всички тези органи, да има гражданско присъединяване, да не става бързо и на мрачно, да има задоволително необятен развой. Другото нещо, което е извънредно значимо, е да се заложи законодателната стратегия за идващите 9 месеца, държавната стратегия и да се обнови това, което остава от първата държавна стратегия ", изясни Василев.

 

По думите му при сполучлива ротация акад. Николай Денков остава вицепремиер, а въпросът с какви функционалности е тематика на договарянията.

 

По думите му най-голямата борба е за прозрачността в регулаторите и институциите. 

 

„ Ако някъде има ябълка на раздора, тя е обвързвана с процеса на сортиране на хората в регулаторите, ръководителите на службите и всичко да се случва по транспарантен метод. Всичко друго са дребни придвижвания по терена “, уточни финансовият министър в оставка.

 

И той като акад. Николай Денков се дефинира като " сдържан оптимист " за развиването на договарянията.

 

По думите на Василев България е на финалната права в процеса по влизане в еврозоната.

 

„ Цените не се качват, сега инфлацията спада трагично. Очакваме да продължи да спада и да доближи сред 2 и 2,5%. Еврото през 2025 година е изцяло реалистично. Всички условия са изпълнени като се изключи инфлацията. Различните модели демонстрират, че ще го осъществим през 2024 година, въпросът е кой месец “, разяснява Асен Василев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР