Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в предаването Говори

...
Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в предаването Говори
Коментари Харесай

Министър Стоянов: Следвам българския интерес

Това сподели министърът на защитата Димитър Стоянов в предаването „ Говори в този момент “ по Българска национална телевизия.

Той акцентира, че се бори за въздушен суверенитет и още веднъж напомни, че защитата на въздушното ни пространство е конституционно обвързване на въоръжените сили. „ Непродуктивно е да се опълчва обществената сигурност на националната сигурност ”, разяснява министър Стоянов. Той означи, че нужните средства по най-неотложните планове са съобразени с финансовото положение на страната. А решението за тях ще вземе Народното събрание.

„ Следвам приемствеността, както заявих още при встъпването си в служба, и не преставам започнатото от предходното държавно управление “, сподели министърът на защитата по отношение на изпратените до четири страни запитвания за даване на предложения за закупуване или потребление на изтребители за потребностите на българските Военновъздушни сили. Той уточни, че задачата е до 2023 година, когато се чака да завърши ресурсът на МиГ-29, страната ни да продължи да носи бойното си дежурство. Министър Стоянов напомни, че след придобиването на първите осем самолета F-16 през 2025 година ще са нужни най-малко още 2-3 години, с цел да може те да бъдат експлоатирани пълноценно. „ През 2027 година по плана за идващ контракт би трябвало да дойдат останалите осем самолета, с цел да имаме пълноценна ескадрила. Тя ще придобие бойна подготвеност едвам към 2030 година Този интервал би трябвало да бъде напълнен с нещо друго, в случай че не желаеме някой различен да носи бойното ни дежурство ”, изясни министърът на защитата Димитър Стоянов.

Той сподели, че диалозите с Полша за даване на ремонтирани мотори за МиГ-29 са в напреднал стадий и през идващите две седмици се чака оферта за първите два мотора, които са нужни на българските Военновъздушни сили допустимо най-бързо. „ Незавидно е ситуацията с изтребителната авиация. Нашите водачи летят 7-8 пъти по-малко от сътрудниците си ”, акцентира още веднъж министър Стоянов и уточни повода за това – неглижирането на армията през годините. По мотив изказванията, че България не може да поддържа два вида самолети, той напомни, че все още обслужваме 14 вида военни въздухоплавателни средства, а в изтребителната авиация те са три вида.

Министър Стоянов обясни лизинговата процедура, като посочи, че при този вид след приключването на контрактуваното прилагане на самолетите, те могат да бъдат върнати или закупени. „ За нас има два значими фактора – първият е времето за наемане на самолетите, за подготовка на летателния и на инженерно-техническия състав; вторият е цената, като стремежът е към допустимо най-ниската. Към момента нашето предпочитание е не да придобием, а единствено да използваме самолети за избран интервал от време ”, съобщи той.

Министърът на защитата разяснява и протичащите договаряния с Италия за закупуване на две подводници. Той акцентира нуждата от придобиването им поради променената стратегическа среда и усложнената обстановка в Черно море.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР