Помним! Приемаме! Подкрепяме!“. Под това мото ще премине Международният ден

...
Помним! Приемаме! Подкрепяме!“. Под това мото ще премине Международният ден
Коментари Харесай

На 19 май отбелязваме Деня за съпричастност със засегнатите от ХИВ и СПИН

„ Помним! Приемаме! Подкрепяме! “. Под това мото ще премине Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, който по традиция означаваме в третата неделя на месец май . Това оповестиха от Министерството на здравеопазването. 

Целта на самодейността е както да уважи паметта на жертвите на ХИВ/СПИН, по този начин и да покаже поддръжка на фамилиите изгубили непосредствен и на лицата, живеещи с ХИВ .

В България денят се уважава от 1992 година Тазгодишната акция ще премине под признака на свещта – запалена, с цел да покаже, че помним, само че и символизираща вярата, че дружно можем да преодолеем стигмата и да окажем поддръжка на лицата с ХИВ.

Затова тази неделя – 19 май от 20:00 ч. до 21:00 ч. във всички 28 регионални града на страната ще се организира вечерно бдение . На основни места в градовете ще бъдат запалени чаени свещи във формата на панделката – знак на битката с ХИВ/СПИН.

Регионалните здравни инспекции в страната ще обезпечат чаени свещички за всеки поискал да се причисли към самодейността . Гражданите могат да се включват и да изразят съпричастността си към засегнатите от заболяването, като възпламенят свещ и на прозореца на домовете си в 21:00 ч.

Отбелязването на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН е в границите на Третия стадий от Националната АНТИСПИН акция . Тя се организира годишно в четири стадия. Първият започва на 1 декември – Световния ден за битка против СПИН. Вторият стадий е във връзка 14-ти февруари, а третият – през третата неделя на месец май. Последният, четвърти стадий, се организира през втората половина на месец август.

Припомняме, че Министерството на здравеопазването обезпечава гратис модерно проучване и лекуване с антиретровирусни медикаменти на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, без значение от техния здравноосигурителен статус.

РЗИ-Шумен с значима самодейност на 19 май

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР