Топлината от центровете за данни все по-често се използва за

...
Коментари Харесай

Център за данни ще отоплява хиляди домове в Гронинген


Топлината от центровете за данни все по-често се употребява за отопление на здания
(снимка: CC0 Public Domain)

Операторът на центрове за данни QTS има намерение да употребява топлината от сървъри за отопление на къщи в северната част на Гронинген (Холандия). За задачата компанията е сключила съглашение с локалния снабдител на комунални услуги WarmteStad, който, наред с други неща, доставя района с топлота.

Възможно е тази стъпка на QTS да се дължи на недоволството на управляващите от обстоятелството, че центровете за данни употребяват прекалено много сила и вода, разяснява The Register. Очаква се оборудването за данни в действителност да играе ролята на самобитно централно котелно за здания в квартала, в това число освен жилищни, само че и търговски обекти, както и образователни заведения.

В същото време QTS ще зарежда центъра си за данни от възобновими енергийни източници, а помпите ще бъдат свързани към системата на WarmteStad, която неотдавна построи нова централа за отопление на постройките.

Bytesnet, която дава услуги за колокация в центровете на QTS, първа подписа съглашение с WarmteStad. Още през април компанията разгласи, че ще дава топлота от сървърите на локалните комунални услуги. Bytesnet употребява сървъри Supermicro OCP сървъри и потопяеми LSS Asperitas, от които се придвижва топлината към WarmteStad.
още по темата
Според изчисленията, до 2026 година WarmteStad ще може да отоплява до 10 000 семейства, с помощта на приноса на локалните центрове за данни, което доста ще понижи равнището на излъчванията на въглероден диоксид в района.

QTS е единствено един от операторите на центрове за данни в Европа, които подават непотребната топлота в отоплителните системи. Холандия има сходни планове в Амстердам, Шипхол, Венло и други градове.

Въпреки че в страни като Съединени американски щати съдействието на центровете за данни с локалните комунални услуги не е доста постоянно, заради относително мекия климат, в Северна Европа такава помощ е много търсена. Освен това европейският бизнес е съществено зает с понижаване на въглеродните излъчвания. Подобни планове се създават или към този момент се извършват в Австрия, Дания, Финландия и Швеция.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР