Точно преди лягане не е добре да се храним. Прекаляването

...
Точно преди лягане не е добре да се храним. Прекаляването
Коментари Харесай

Защо не трябва да вечеряме след 19 часа

Точно преди лягане не е добре да се храним. Прекаляването с храната преди сън освен пречи на естественото заспиване и качество на съня, само че крие риск от трупане на мазнини и непотребни килограми. Препоръчително е вечерята да се случва не по-късно от 19 часа.

Ако не съумеете да вечеряте рано, то най-малко е значимо да са минали 3-4 часа от храненето до лягането в леглото. И въпреки всичко, в случай че сте вечеряли рано или сте пропуснали вечерята, заспиването на гладен корем би било същинско предизвикателство. Да усещате стържещото възприятие, което не ви дава мира е освен дразнещо, а може да е даже нездравословно. 

Не е добре да посягате към каквото ви падне, а е хубаво да хапнете нещо, което по едно и също време ще ви засити и ще способства да заспите по-лесно. 

Кисело мляко 

Една купичка кисело мляко ще ви засити и ще успокои нервната система. Киселото мляко съдържа триптофан, който е натурален активатор на мелатонина – хормонът на съня. В киселото мляко се съдържат протеини, потребни мазнини и калций, които спомагат по едно и също време за чувството за задоволеност и за усмиряване на тялото в подготовката му за съня. 

Череши 

Черешите са прелестен плод, подобаващ преди лягане. Хапнете няколко череши, тъй като са богати на комплицирани въглехидрати и фибри. Те ще ви дадат чувство за задоволеност, ще ви оказват помощ да заспите по-лесно, също така са извънредно богати на фибри и витамини. 

Банани 

Бананите са богати на калий. Този минерал е скъп за контрола на кръвното налягане и преноса на нервни импулси от мозъка през нервите към мускулите и тъканите. В бананите се съдържа и триптофан, по този начин скъп за механизмите на съня. 

Ядки 

Ядките са засищащи, богати на протеини, фибри и мазнини и небогати на въглехидрати. Това ги прави подобаваща среднощна закуска преди лягане, която ще ви засити и ще ви помогне да заспите по-лесно, пише az-jenata.bg.

Пълнозърнести храни 

Хапнете нещо пълнозърнесто, в случай че сте гладни, а желаете да заспите. Пълнозърнестите храни са богати на комплицирани въглехидрати и фибри, които са подобаващи късно вечер, тъй като не покачват кръвната захар, а в същото време дават чувство за задоволеност и успокояват нервната система, подготвяйки организма за сън.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР