Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов се включи в

...
Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов се включи в
Коментари Харесай

Никола Цолов се включи в кроса организиран от Себастиан Фетел в памет на Аертон Сена и Роналд Раценбергер на пистата „Имола“

Българският водач във Формула 3 Никола Цолов се включи в кроса в памет на починалите Аертон Сена и Роналд Раценбергер.

Събитието се организира на пистата „ Имола ", на която преди 30 годни умират двамата водачи и предшества следващите кръгове от сезона във Формула 1 и във Формула 3.

Бягането беше проведено от четирикратния международен първенец Себастиан Фетел. Всеки от участниците се придвижва по трасето, както откри за добре. Никола Цолов, чийто кумир е точно Сена, избра да бяга, а дружно с него дистанцията от старта до съдбовния завой, от който Сена излетя и се удари в оградата със скорост от 209 км/ч, изминаха и неговият треньор Николай Върбицалиев и артистът Наум Шопов. Седемкратният международен първенец Люис Хамилтън се качи на тротинетка, а до него Шарл Льоклер и Валтери Ботас се придвижваха с колела.

РоландРаценбергер умира на 33 години на 30 април 1994 в квалификацията за Голямата премия на Сан Марино, след преден удар в защитната ограда (с към 300 км/ч).

На идващия ден - 1 април по време на самото съревнование земния си път приключа и трикратният първенец Айртон Сена. Бразилецът е водач в надпреварата, когато внезапно неговият FW16B получава щета, не трансформира посоката си на придвижване на влизане в завоя „ Тамбурело " и се удря в бетонната стена край него. Сена получава сериозна мозъчна контузия, изпада в кома, а няколко часа по-късно, откакто е открито, че липсва мозъчна активност, фамилията му позволява да бъдат спрени животоподдържащите системи. Причината за гибелта на водача е съдбовната рана в региона на дясната вежда, породена от пробилия каската носач от предното окачване, строшен в резултат на конфликта с бетонната стена. Причината за повредата, довела до невъзможността на автомобила да завие преди съдбовния конфликт, е противоречива. В последното си съревнование Сена е взел в болида си австрийския байрак за при възможна победа на финала да го развее в памет на починалия предходния ден австрийски водач Роланд Ратценбергер.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР