Три български салати се наредиха в първата десетка сред 100-те

...
Три български салати се наредиха в първата десетка сред 100-те
Коментари Харесай

Експерт: В кухнята на България се търсят връзките с нашите съседи. Салатата Снежанка например ни свързва с Дзадзикито

Три български салати се подредиха в първата десетка измежду 100-те най-вкусни в света. Това демонстрира класацията на един от най-популярните кулинарни пътеводители.

Българската " овчарска салата " се подреди на пето място и изпревари италианската " Капрезе " и ливанската " Фатуш ". 

" Това е опция да се приказва за България по един позитивен и апетитен метод. Овчарската салата в действителност е прелестен баланс сред протеин и зеленчуци. Аз се колебая, че някой пастир е правил салата и от там е пристигнало името. По-скоро е някакво скимване на този, който я е измислил. Може би е надграждане на шопската салата. Интересното е, че тя е основана да покаже на света, че това е градината на Европа. В този интервал българските градинари са изнесли занаята в Унгария ", заяви доцентът от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките Десислава Димитрова.

Не е несъмнено до каква степен продуктите в българската салата идват от България, изрази мнение гостът.

" Те са български изобретения, само че никога не бих ги нарекла обичайни, защото традицията е нещо с доста повече отминалост. Другото, върху което си коства да се намерения, е какво има в чинията, когато приказваме за българската овчарска салата и до каква степен продуктите в нея са български, тъй като в последна сметка, ако доматите са от Турция, краставиците са от Гърция, тогава може би единствено магданозът ще е български ", допълни Димитрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя сложи въпроса до каква степен българският консуматор има опцията да опита роден артикул.

" В тази салата и в доста от ястията, които се етикетират като обичайни, с българска горделивост, в действителност в тях няма нищо българско. За страдание на тази тематика се обръща доста малко внимание - доколко българският консуматор има опцията да вкуси българския артикул. България се промотира като кулинарна дестинация, само че това е изключително разбиране, тъй като каква българска храна се предлага на чужденците у нас и дали той в действителност може да вкуси мястото, на което е попаднал ", разяснява гостът.

Балканите имат дълга история от взаимоотношение в ястията, подчерта Димитрова.

" България се намира в един доста миксиран регион. Балканите имат история на взаимоотношения. Бих се въздържала да приказвам за български храни. Отново идва въпросът какъв брой са български продуктите, само че също доста забавно е, че в кухнята на България се търсят връзките с нашите съседи. Салатата " Снежанка " да вземем за пример ни свързва със салатата " Дзадзики " на нашите съседи гърците ", добави тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР