Хайверът алмас може би е най-скъпата храна в света, достигайки

...
Хайверът алмас може би е най-скъпата храна в света, достигайки
Коментари Харесай

Хайверът алмас е перлено бял, с кремообразен и отчетлив вкус - най-скъпата храна в света

Хайверът алмас може би е най-скъпата храна в света, достигайки 34 500 $ за кг. Цената му несъмнено е доста висока. Основната причина е, че от една страна се добива извънредно от иранската моруна (наричана още Huso Huso). Иранската моруна от семейство есетрови основава две форми на хайвер: белуга и алмас.

Хайверът белуга се предлага на цена от 24 000 $ за кг. Алмас обаче коства 10 000 $ повече, тъй като е от женска моруна албинос, която е на възраст над 100 години. По-старите представители на този тип есетри имат по-гъбеста текстура от по-младите риби, съгласно EHL Insights.

Световните върхове на Гинес оповестяват, че алмас моруните се намират в най-незамърсените елементи на Каспийско море, покрай Иран. Поради чистото им местообитание и ярката, полупрозрачна бяла кожа с ярки розови очи, хайверът е перлено бял, с кремообразен и изразителен усет.

Въпреки че хайверът алмас от иранската моруна е записан като най-скъпата храна в света, самостоятелен рибовъд споделя друго. Валтер Грюл и неговият наследник от Залцбург, Австрия, отглеждат сибирска есетра албинос в своята дребна рибна плантация. Според уеб страницата на ресторанта Grüll, на есетрата, която отглеждат, ѝ лишава 14-16 години, с цел да изхвърли хайверът, който в последна сметка се дехидратира и се поръсва със пласт 22-каратово злато за консумация, предава lifestyle.bg.

След златния свършек хайверът Strottarga Bianco се прави оценка на 113 630 $ за кг. Този деликатес се предлага единствено при самостоятелна поръчка непосредствено в ресторант Grüll.

В листата на храни, чиято цена е много висока, попада специфичен тип говеждо, което се отглежда в Западна Япония, белите трюфели или трюфели алба, един доста необичаен тип японски гъби и не на последно място - скъпият шафран, който е една от най-скъпите подправки в света, предава lifestyle.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР