Ново изследване може да ви накара да се замислите преди

...
Ново изследване може да ви накара да се замислите преди
Коментари Харесай

Прекомерната употреба на тази подправка увеличава риска от рак на стомаха

Ново проучване може да ви накара да се замислите преди да посегнете към солта. Диетолози от Центъра за публично здраве към Виенския университет откриха, че хората, които прибавят сол в множеството ястия, имат 41 % по-голям късмет да развият рак на стомаха, в сравнение с тези, които рядко употребяват подправката. 

Предишни проучвания, извършени в Китай, Япония и Корея, свързват солената храна с нараснал риск от рак на стомаха, само че това е едно от първите, което демонстрира връзка измежду жителите на западните страни. 

" Нашето проучване демонстрира връзка сред честотата на добавена сол и рак на стомаха, даже в западните страни ", споделя водещият създател Селма Кронщайнер-Гичевич, диетолог от Виенския университет.

Въпреки че австрийското изследване е единствено наблюдателно, по-стари проучвания демонстрират, че непотребната сол може да разяде защитната лигавица на стомаха, причинявайки увреждане на тъканите, водещи до ракови разновидности. Както алкохолът, по този начин и пушенето усилват риска от рак на стомаха. Идеалното е да се употребяват по-малко от 1500 mg натрий дневно. 

" Може да наподобява безобидно да добавите малко сол за усет, само че непрекъснатото невъздържание с количеството сол може да бъде нездравословно “, пишат откривателите в заключението си. Изследователи от Виенския университет изследваха база данни от 471 144 възрастни във Англия. Те открили, че за интервал от 11 години хората, които употребяват най-вече сол, са имали 41% по-голяма възможност да развият рак на стомаха, в сравнение с хората, които рядко са я добавяли към храната си. 

В противоположен случай потреблението на алкохол и тютюнопушенето способстват доста за риска от развиване на рак на стомаха, съгласно Американското онкологично сдружение. Ако бъде открит в точния момент, ракът на стомаха има висока степен на преживяемост. Някои ранни признаци включват: отичане на корема, стомашни проблеми и неприятно храносмилане, написа actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР