The Doors са сред най-специалните групи в цялата рок музика

...
The Doors са сред най-специалните групи в цялата рок музика
Коментари Харесай

Музикални хроники: Когато Джим Морисън беше арестуван на сцената и предизвика уличен бунт

The Doors са измежду най-специалните групи в цялата рок музика и през днешния ден са свързвани най-вече с харизматичния си фронтмен с трагична орис. Джим Морисън не е просто неотразим артист и стихотворец, само че и необикновено образован човек с повече от удивително IQ от 149.

Певецът не просто извършва песните, само че импровизира, рецитира лирика, поддържа връзка с публиката, изпада в откровения и изстъпления, провокира стихия от страсти.

Отявленият обществен въстаник обаче затъва и в зависимости, които се оказват съдбовни за него. 

Един от най-смелите и присъщи фронтмени в рока, Морисън има способността да превзема публиката против себе си, а паметните случки с него демонстрират за какво и до през днешния ден е неприкрит знак на контракултурата.

Бунтарските му послания го вършат цел за цензура и когато нашумява с групата си, Джим е зорко наблюдаван от американското държавно управление, на доста подиуми е съпровождан и с полиция.

Случката е от 9 декември 1967 година, когато The Doors изнасят концерт в Кънектикът.

Както нерядко му се случва и на други места, артистът среща своя почитателка и я води зад сцената. Двамата са заварени да се натискат под душа в бекстейджа от служител на реда, който не разпознава Морисън и подрежда на двойката да се маха. Естествено, артистът не пропуща да покаже нрава си и дава отговор просто: „ Яж го “.

Служителят на реда вади пикантен спрей и му споделя „ Последен късмет “, на което получава отговор: „ Последен късмет да го ядеш “.

Резултатът е, че Джим Морисън бива напръскан със спрей в лицето и прекарва идващите моменти от живота си в мъчителни гърчове на пода. Не му се постанова обаче да се извинява за огромната си уста, а таман в противен случай – скоро служителят на реда е този, който се извинява, откакто осъзнава, че е атакувал фронтмена на групата, която би трябвало да охранява.

Вокалистът разбираемо е много сърдит и не след дълго избухва пред публиката. По време на песента Back Door Man, той споделя на тълпата какво му се е случило зад сцената и възкликва: „ Целият свят ме ненавижда! “.

Джим не стопира до такава степен и стартира да наскърбява застаналите в профил служители на реда, прицелва се и към този, който го е напръскал и го назовава „ малко синьо дребосъче с дребна синя шапчица “ и „ малко синьо прасе “. „ Аз съм същият като вас “, обръща се Джим Морисън към почитателите. „ Той го направи с мен, ще го създадат и с вас “.

В този миг служителите на реда вземат решение, че са чули задоволително и нахлуват на сцената, с цел да вземат микрофона от артиста и да го задържат.

Концертът е преустановен, а тълпата обяснимо е гневна и когато напущат залата, хората стартират да буйстват по улиците, което води до още 13 задържани.

Случаят обаче има по-дълбоки последствия и маркира точка, след която Морисън става още по-буен и неконтролируем. На 1 март 1969 година в Маями The Doors вършат своя най-скандален концерт досега, а вокалистът е в стихията си и крещи спорни лозунги. „ Вие всички сте тайфа идиоти, какво ще извършите по въпроса? “, пита той публиката. „ Хайде да забележим малко плът, хайде събличайте се! “

Феновете действително стартират да махат облеклата си, същото прави и Морисън, което му носи присъда за непристойно държание. Неговият финален концерт с групата идва в края на 1970-а, когато той тотално полудява на сцената и пробива пода на сцената, нанасяйки удари с микрофона. После сяда и отхвърля да продължи шоуто.

Тогава той към този момент е потопен надълбоко в алкохолна взаимозависимост, с цел да се стигне до трагичния край, когато през 1971 година ненадейно умира при не напълно изяснени условия. Открит е мъртъв в Париж и дори не му е направена аутопсия, тъй като тогава френските закони не я изискват.

Предполага се, че повода е свръхдоза хероин – само че тайните теории по въпроса не са една и две. Безспорно известното е, че светът губи един от най-забележителните представители на контракултурата в музиката. 

И то единствено на 27 години, с което Джим Морисън става член на печалния „ Клуб 27 “, формиран от велики гении, отишли си прекомерно рано.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР