Темата за мръсния въздух е горещ картоф“ от години. Измервателните

...
Темата за мръсния въздух е горещ картоф“ от години. Измервателните
Коментари Харесай

Вредите от мръсния въздух: Пулмолог съветва как да се предпазим

Темата за мръсния въздух е „ парещ картоф “ от години. Измервателните уреди за качеството на въздуха демонстрират, че по традиция сме изпратили остарялата и посрещнали новата година със повишени равнища на фини прахови частици (ФПЧ10). И до момента в който телефоните на държавните институции прегряват от позвънявания с въпроса за какво въздухът мирише на сажди, то пред лекарските кабинети се вият дълги опашки от пациенти с респираторни недоволства. Причината – взрив на заболелите, който се чака да доближи своя пик през идващия месец.

Каква е връзката сред нормалната за сезона миризма на изгоряло, която усещаме навън, и нарасналата заболяемост по това време?

Топлим се по-евтино, само че боледуваме повече

С настъпването на отоплителния сезон стартират проблемите с качеството на въздуха. Това е по този начин, тъй като за главен провинен за повишение на нормите на ФПЧ10, специалистите показват отопляването на твърдо гориво в семействата, по-късно превоза, промишлеността и така нататък

Градовете с максимален брой „ нечисти “ дни в годината, одобряват най-вече ограничения за ограничение на замърсяването. Такива са инспекции със съдействието на КАТ за определяне на равнището на изгорелите газове от колите, стартирането на така наречен „ зелен билет “, опция за прилагане на буферни паркинги и други По друга мярка жителите в столицата, които се отопляват на дърва, могат да аплайват за финансова помощ и да се снабдят с по-екосъобразни уреди в домовете си. Една забележителна част обаче избират да оставят печките си като по-евтиния метод да изкарат зимата. Дори и след гратис слагане на климатици да вземем за пример по-късно някой би трябвало да заплати високите сметки за ток.

Проблемът обаче не е единствено мирисът на сажди. Въпреки че елементарните хора без здравословен проблем не го усещат, мръсният въздух оказва съществено влияние върху здравето на белите дробове и даже целия организъм.

„ Фините прахови частици са виновни за усилването на алергиите, изява на астматични пристъпи и рак на белия дроб “, споделя пред vesti.bg пулмологът доктор Росица Иванчева. Предполага се, че те имат влияние върху болесттите на сърцето и кръвообращението (например сърдечен инфаркт).

Специалистите споделят, че при съществуване на мъгла и безветрие ФПЧ10 се задържат в атмосферата и мъчно се разсейват. Вирусите и бактериите полепват по повърхността на праховите частици и също се задържат във въздуха. Така се оказваме изложени на доста по-голямо количество бактерии, даже когато сме на открито. Попаднали в дихателната ни система, замърсителите отслабват имунитета, което основава съвършени условия за по-бързото развиване на бактериите организма.

„ Финият прахуляк доближава отчасти дробовете, защото филтрирането от страна на носовата празнина не е задоволително за дребните частици с размер под 10 µm. По този метод ултрафини частици с размери под 0,1 µm доближават до най – дребните разклонения на белите дробове (алвеолите) и се отстраняват от там доста постепенно или не се отстраняват “, изяснява още Иванчева.

„ Най–чувствителни са пациентите с хронични белодробни болести – пациенти с хронична обструктивна белодробна болест и бронхиална астма “, споделя доктор Иванчева. При тях инхалирането на фини прахови частици води до утежняване на признаците – кашлица, зной, т.е обостряне на болестта.

Степента на въздействието на частиците върху дихателните пътища зависи и от размера на частиците - колкото по-малки са частиците, толкоз по-дълбоко проникват те в белите дробове на индивида. „ Такива частици могат да бъдат неведнъж по-вредни от елементарния цигарен пушек или елементарен въглероден диоксид и други парникови газове “, прецизира пулмологът.

Дишаме коктейл от замърсители

Всички знаем, че най-замърсен е въздухът към натоварените пътни артерии като градските булеварди, където трафикът е огромен. В градските квартали обаче се оказва не по-малко мръсно. Дори може би в противен случай. Тук идва един различен сериозен проблем – с изключение на с ФПЧ10, въздухът е кондензиран и с нездравословни химични детайли.

Бедността и неприятните изискванията на живот принуждават хората в бедните квартали да горят каквото намерят - чанти, облекла, боклуци, всичко излишно, което да стопли дома. Така обаче през комините се емитира токсичен пушек, който може да докара до необратими дълготрайни последствия за здравето.

Излагането на високи концентрации на тежки метали като олово, кадмий, живак оказват неподходящо деяние, изключително в детска възраст. Оловото, да вземем за пример, може да докара до намаление на когнитивната функционалност, а при възрастните може да окаже въздействие върху концентрацията, поведенчески проблеми, нарушавания на съня и други Кадмият може да повреди бъбреците, а живакът от своя страна е мощен невротоксин, който води до вреди за мозъка.

Как да се предпазим от мръсния въздух?

Специалисти поучават, че в закрити пространства удобно работи използването на пречиствател за въздуха, само че той не анулира честото отваряне на прозореца. В дните със повишени равнища на замърсяване следва да прекарваме повече време вкъщи или на закрито.

Много хора намразиха маските в последните две години, само че и преди март 2020 година доста жители ги използваха, с цел да се предпазят от нездравословното влияние на ФПЧ10. Плътен шал на устата също би приключил добра работа, в случай че нямате предпочитание да си връщате загатна за времето, когато маските бяха наложителни. Ако желаете да избегнете излагането на замърсен въздух по различен метод, спортуващите навън и отиващите на работа пешком, могат да го вършат по-рано заран или по-късно вечер, когато трафикът не е натоварен и въздухът по-чист.

Както при доста други проблеми, детоксикация оказва помощ и когато имате потребност да се погрижите за дихателната си система. Първоначално можете да включите повече плодове, зеленчуци и вода в дневното си меню, а след това да се консултирате и за други подобаващи детокс предписания. По–често престояване тук-там с чист въздух, да вземем за пример планински курорти със междинна надморска височина, е друга рекомендация на доктор Иванчева.

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР