Текилата не се прави от кактуси, както смятат повечето ценители

...
Текилата не се прави от кактуси, както смятат повечето ценители
Коментари Харесай

Текилата не се прави от кактуси

Текилата не се прави от кактуси, както считат множеството ценители на тази напитка. Тя се подготвя от растението агава, което пораства в Мексико.

Текилата може да е „ златна ” – млада текила с прибавен карамел, коятo се харчи доста в Германия. За по-изискан усет се прибавя канела и портокал.

„ Сребърната ” текила е най-разпространената, това е транспарантна мощна напитка, която се пие, като върху ръката си пиячът ръси сол, която облизва след гаврътнатата чаша и прибавя за след това усет резенче лайм или лимон. Тази текила е подготвена за към два месеца.

По-богат усет има текилата, която е стояла сред два месеца и година в дъбови бъчви. Най-ценна е тази, която е с мрачен нюанс – престояла е в бъчвите десетина години.

Името си текилата е получила от едноименния античен народ, който я е приготвил за пръв път. Има и град Текила, където преди 110 години са почнали да я създават в промишлени количества.

Тя се подготвя в щатите Халиско, Гуанахуато, Наярит, Мичокан и Тамаулипас в Мексико от растението синя агава. Растението се вари над пара към едно денонощие, след това се нарязва, изстисква се сокът и благодарение на квас и тръстикова захар ферментира.

След осем дни се прави двойна филтрация. След прибавяне на дестилирана вода градусите на напитката спадат до към 40-46 градуса.

Ако върху бутилката има надпис NOM, това значи че текилата подхожда на формалните правила за мексикански стандарт на качеството.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР