Те на практика представляват нов законопроект за промени, макар и

...
Те на практика представляват нов законопроект за промени, макар и
Коментари Харесай

Новите срокове на ТЕЛК се оказаха невъзможни frognews.bg

Те на процедура съставляват нов законопроект за промени, въпреки и да резервират духа на първичните - хората да не губят права, без да имат виновност за забавянето на експертизите. Първият вид бе направен от омбудсмана Диана Ковачева и импортиран от ГЕРБ-СДС.

Първоначалният текст предвиждаше хората да изискат преосвидетелстване най-късно до един месец преди приключването на предходното решение, а ТЕЛК да са длъжни да се произнесат в границите на 30 дни. Сега едномесечният период се удължава на три месеца. Мотиви няма, само че те са явни - комисиите страдат от ужасяващ недостиг на лекари и евентуално депутатите са си дали сметка, че едномесечният период е неосъществим за съблюдаване даже при най-хубаво предпочитание. В хода на полемиките бяха давани образци за чакащи повече от година.

Ако този период не бъде спазен и остарялото решение изтече, без да е издадено ново, то срокът на експертизата се удължава служебно и хората няма да губят обвързваните с нея инвалидни пенсии, финансова поддръжка и всевъзможни спомагателни права като безвъзмездни винетки, персонален помощник и така нататък Ако в това време бъдат преосвидетелствани в по-ниска категория, няма и да връщат пари.

Удължаването на периода на 3 месеца за изговаряне по искане за преосвидетелстване вменява на хората задължението да се приготвят овреме за тази процедура. За задачата районните здравни инспекции ще би трябвало да ги уведомят за изтичащото решение най-късно до 4 месеца авансово. По същия метод ще се удължава и самостоятелната оценка от Агенцията за обществено подкрепяне. Тази оценка също ще важи до произнасянето на ТЕЛК без спиране, като това ще се прави служебно от организацията. Информацията за забавянето ще се обменя служебно сред институциите, написа още " Сега ".

Ако човек пропусне постоянно приканване от ТЕЛК, документите му се връща в районните комисии за здравна експертиза, а удължаването на периода се приключва. Това е различен текст, включен в предложенията на Деница Сачева, Илиана Жекова и Костадин Ангелов. Депутатите отстраняват и различен недостиг на първичния вид - по кое време влизат в действие измененията и какво става със заварените случаи. Започнатите и неприключили производства до влизането на закона в действие, както и тези, които са стартирани, само че не са завършили до 4 месеца от влизането на закона в действие, се довършват по новия закон, само че без да се вземат поради периодите. Т.е. на всички, лишени сега от права поради занимателен ТЕЛК, би следвало да им бъдат възобновени пенсии, помощи и прочие Това следва да стане служебно.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР