Снимка на едно от най-емблематичните места в Пловдив, през което

...
</TD
>Снимка на едно от най-емблематичните места в Пловдив, през което
Коментари Харесай

Емблематично за Пловдив място днес, през 1976 г. е било неузнаваемо

Снимка на едно от най-емблематичните места в Пловдив, през което наложително минават туристи и посетители на града, а и самите пловдичани демонстрира по какъв начин е изглеждала зоната през 1976 година

Във фейсбук групата " Акция фото Пловдивъ " е оповестена фотография на Римския стадион, видя  Plovdiv24.bg. На фрагмента се виждат старите ръждясали оградни пана, тухли.

В далечината се вижда и градинката до Джумаята.

Стадионът на Филипопол е построен при започване на ІІ в. при император Адриан. Разположен е в северния завършек на укрепения град, сред двете крепостни стени, в естествената дипла сред западния скат на Таксим тепе и източния скат на Сахат тепе. Съоръжението с приблизителни размери 240 м дължина и 50 м широчина е събирало към 30 000 фенове. 

Първите археологически разкрития на площада датират от 1923 година Тогава са открити амфитеатралните редове седалки.

На площада се пресичат седем улици. Тук е била първата пиаца на карети, по-късно тук се събирали и първите таксита. През 1950-те години през площада са минавали от ден на ден съвременни транспортни средства, а каруците намалявали. Движението станало интензивно и градските управляващи решили да сложат регулировчици. През площада са минавали първите автобусни линии, а по-късно и първите в Пловдив тролейбуси. Спирките на обособените рейсове са били обозначавани с месингови числа, занитени в бордюра.

През 1977 на площада е осъществен планът на арх. Люба Велчева за експониране на разкритата част от Античния стадион и се организира първата консервация от арх. Вера Коларова. На античното равнище е ситуирано кафе с тераса, отворена към стадиона. 

Паметна плоча отбелязваща пренощуването на олимпийския огън в Пловдив

През 1980 година Пловдив е включен в трасето на олимпийския огън от планината Олимп до столицата на Летни олимпийски игри – Москва. Олимпийският огън е прокиснал цяла нощ на площада. Скоро по-късно е сложена паметна плоча с логото на олимпиадата.

Римският стадион е разгласен за национална културна полезност през 1995 година, а от 2012 година площадът носи името " Римски стадион ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР