Пловдивски прокурори изнесоха днес публична лекция пред студенти по право

...
</TD
>Пловдивски прокурори изнесоха днес публична лекция пред студенти по право
Коментари Харесай

Студенти почерпиха от опита на четирима пловдивски прокурори

Пловдивски прокурори изнесоха през днешния ден обществена лекция пред студенти по право от втори курс в ПУ " Паисий Хилендарски “ на тематика " Изборът на специалност и ролята на прокуратурата в правосъдната власт “. Срещата се организира във връзка 30 години от основаването на Юридическия факултет в образователното заведение. В препълнената 9 публика с бъдещите си сътрудници разговаряха Румен Попов, заместник-апелативен прокурор в Апелативна прокуратура - Пловдив, Галина Андреева – Минчева, заместник-окръжен прокурор в Окръжна прокуратура - Пловдив, Чавдар Грошев, областен прокурор на гр. Пловдив и Димитър Пехливанов, прокурор в Районна прокуратура – Пловдив. Те всички са приключили право в ПУ " Паисий Хилендарски “.

Четиримата магистрати описаха за пътя на своята кариера, за ролята и мястото на прокуратура в правосъдната власт, за сложните и знакови каузи, по които са работили и постигнали неоправдателни присъди, за метода на събиране на доказателства, за отбраната на очевидци, правата на потърпевшите, образуването на досъдебни производства, инспекции и други

" Целта и най-същественото в нашата специалност е да реализираме правдивост и да се усещаме задоволени от работата си “, обърна се към студентите Румен Попов. Той им подсети, че с цел да успят, би трябвало доста да учат, да се интересуват и да задават въпроси на преподавателите си.

Галина Андреева – Минчева изясни, че още като студентка е избрала да бъде прокурор:

" Нашата специалност е изкуство за положителното и справедливото. Изкуство е да се съберат доказателства и да се показват в съда, с цел да може този, който е нарушил закона да получи съответното наказване. Полагайте старания и ще бъдете задоволени “, съобщи пред второкурсниците Чавдар Грошев Димитър Пехливанов, който е прокурор от 2017 година, сподели, че специалността на прокурора е предопределение. " Работата ни е отдадена на хората и обществото. Материята е необятна и би трябвало непрекъснато да се учиш “, добави той.

Студените се интересуваха дали на прокурорите им е оказван напън в тяхната работа. " Никога! Имам цялостна независимост в работа си и работя по вътрешно разбиране “, отговори Димитър Пехливанов. Той бе подсилен и от сътрудниците си. Един от студентите се поинтересува дали се обръща внимание на всички тъжби, които постъпват в прокуратурата.

" Всички тъжби и сигнали, които постъпват се преглеждат от прокурор. Няма изключение. И всеки жалбоподател получава отговор. Ние работим с документи и доказателства. Ако някой остане е неудовлетворен, може да апелира на по-горна инстанция “, обясниха магистратите. Студентите ги попитаха за метода на осъществяване на състезанията за магистрати, опциите за образование след довеждане докрай, за това по какъв начин се оправят със напрежението в работа и други

Дискусията с прокурорите е част от обичайните срещи, които се организират сред студенти и магистрати през последните няколко години.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР