Тази война определя бъдещето на света. Това каза в обзорното

...
Тази война определя бъдещето на света. Това каза в обзорното
Коментари Харесай

Ген. Константин Попов: Тази война определя бъдещето на света

Тази война дефинира бъдещето на света. Това сподели в обзорното предаване на Радио " Фокус " " Това е България " ген. Константин Попов, председател на Комисията по защита в 44 Народно събрание, някогашен пълководец на Военновъздушни сили и шеф на защитата, по отношение на отбелязването на годишнината от началото на войната в Украйна. 

" Този конфликт има доста огромно измерение. Тя слага въпроса за това какво се случва на бойното поле, а в какъв свят ще желаеме и ще можем да живеем в околните десетилетия, какво ще ни бъде отношението един към различен, ще има ли закани от нуклеарни оръжия, каква стопанска система ще има и какъв ще бъде нашият живот като обособени хора и персони ", сподели ген. Попов.

Според него светът към този момент ще бъде изцяло изменен. Предстои да разберем обаче по какъв начин ще живеем оттук насетне, по какъв начин ще се променят разбиранията ни за протичащото се към нас. 

" Светът ще бъде по-разделен. Ще бъдат сложени под въпрос полезностите, които изповядваме - народна власт, автокрация, по какъв метод ще управляваме живота си. Изходът от тази война, който към този момент мъчно може да предскажем към този момент една година, ще даде отговор на тези въпроси, само че несъмнено няма да живеем в света, който познаваме ", сподели той.

Ген. Попов счита, че Русия е решителна в дейностите си. Тя ще се пробва да изтощи Украйна, с цел да откъсне, колкото се може повече територия  и няма да се откаже от първичния си проект.

" Кремъл прави опити да продължи ескалацията, да вкара допълнително сили и средства на бойното поле за преодоляване на спомагателни територии, за безсилие на Украйна и в човешки проект, и като материална техника и запаси, нанасяне на удари по линиите за връзки, тъй че да се срине решимостта на Украйна за водене на бойни дейности. Едновременно с това и по други метод - посредством осведомителни кампании да се срине решимостта на демократичните страни да оказват помощ. Дали това ще се случи, не знам, само че винаги трябва да респектираш съперника, в това число и към такава огромна, сериозна страна като Русия, която има големи запаси на своя страна. Смятам, че Кремъл прояви решителност да реализира задачите си, тъй че въобще няма да е елементарно за жалост на хората в Украйна ", изясни генералът.

Бившият шеф на защитата изрази подозрения по отношение на желанията на Путин да употребява нуклеарно оръжие за тактически цели във войната. Според него това единствено ще консолидира целия свят против Русия. 

" Надявам се да не преминат линията за приложимост на тактическо нуклеарно оръжие. Този въпрос леко отшумя, само че в изявлението на Путин от преди няколко дни още веднъж стана въпрос за нуклеарни оръжия, а това е нещо, което не би трябвало да се минава. Предполагам, че тя няма да бъде премината, тъй като няма  никакво съображение. Използването на тактическо нуклеарно оръжие може да реши някакъв тактически проблем, само че какво от това като по-късно загубиш на стратегическо равнище борбата и целият свят застане против теб. Не считам, че ще стигне до там, само че въпреки всичко човек би трябвало да си прави съответните заключения за тези, които вземат решенията в Кремъл ", сподели още той.

Относно уроците, които войната ни е научила, ген. Константин Попов акцентира, че държавните институции би трябвало да се готвят за боен спор. Готовността би трябвало да бъде нараснала и надлежно жителите би трябвало да са решени да защитат страната си, в случай че това се наложи. 

" Уроците от тази война следват един след различен. Когато стане въпрос за война, цялото общество би трябвало да е готово да пази къщите си, фамилията си, хората си и метода на живот. Това се възпитава, възпитава се и в учебно заведение, и в семейство, и на работа, и в усещането  за това, че ти живееш там, където искаш, и на мястото, което ти обичаш.

Второ, когато става въпрос за война, това не е работа само единствено на МО, включва всички институции, и всички институции в страната и държавното ръководство би трябвало да имат настройката, че такава заплаха съществува и че би трябвало да се готвим. Ето, че би трябвало да се готвим много по-рано, а не, когато войските са на границата, тъй като става въпрос за въоръжение, екипировка, подготовка, инфраструктура и доста други неща.

И трето, трябва да имаш доста положителни и надеждни съдружници, които в потребност да имат доверие и да могат да ти оказват помощ. На тактическо равнище се потвърди, че всеобщата война въобще не е изключена. Такива специфични интервенции могат да се организират, само че виждаме, че войната може да има огромна разрушителна мощ с включване на доста хора, голям човешки капацитет, който би трябвало да има съответната подготовка, че би трябвало да имаш ново въоръжение, нова техника и задоволително запаси за това. Войната в Украйна дава и доста други отговори за прилагане на високоточково оръжие, ролята на артилерията, на системите за ЗАЛП, само че в чисто тактическо отношение някак си постоянно забравяме информацията. Информацията, която се дава на командирите дружно със съответните решения ", изясни ген. Попов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР