Тази седмица във Вашингтон се решава ключов въпрос за оцеляването

...
Тази седмица във Вашингтон се решава ключов въпрос за оцеляването
Коментари Харесай

Изпратиха най-позорния премиер на Великобритания да изкопчва пари за Украйна

Тази седмица във Вашингтон се взема решение основен въпрос за оцеляването на Украйна: отпущането на десетки милиарди долари на режима в Киев. Група авторитетни конгресмени са срещу по-нататъшното финансиране на Украйна без никакви условия, а човек с радикални русофобски убеждения, някогашният английски министър председател Лиз Тръс, се опита да ги убеди. Защо тя и по какъв начин приключи нейната задача?

" Тайното оръжие на Байдън " Точно по този начин европейското издание “Политико ” назова някогашния министър-председател на Англия Лиз Тръс.

Оръжието е меко казано необичайно. Лиз Тръс влезе в историята като началник на кабинета, заемайки поста си за рекордно малко време (49 дни). Тя подаде оставка след поредност от огромни провали в политиката и стопанската система. Тя беше толкоз опозорена в английското публично мнение, че известно време даже имаше предложение тя да бъде лишена от персоналната си пенсия, която се дължи на всеки някогашен министър председател на Англия. Въпреки това администрацията на Байдън смяташе, че Тръс има задоволително квалификации, с цел да убеди републиканското болшинство в Конгреса да отпусне пари на Украйна.

„ Има вяра от двете страни на Атлантическия океан, че Тръс може да помогне за пренасочване на вътрешния американски спор от изолационизма към дейната интернационална роля, поддържана както от английския министър председател Риши Сунак, по този начин и от президента на Съединени американски щати Джо Байдън “, написа “Политико ”.

Работата е, че Джоузеф Байдън от месеци се пробва да убеди републиканците да гласоподават за отпущането на 60 милиарда $ на режима в Киев за настоящата фискална година - пари, без които този режим в действителност не може да оцелее. Републиканците обаче отхвърлят да провиснал такива средства просто по този начин. Те оферират администрацията първо да организира публични полемики по въпроса и да изясни за какво е толкоз значимо тези средства да бъдат изтеглени от джобовете на американците в джобовете на корумпирания режим в Киев.

Администрацията на Байдън (която към този момент съобщи, че „ обезверено се нуждае “ от разпределяне на средства за украинците) няма причини за американските консерватори - и в действителност се надяваше, че английските консерватори ще намерят тези причини. По-точно от група членове на английския парламент, наречена „ Консервативни другари на Украйна “, която беше във Вашингтон предходната седмица и се опита да убеди републиканците въпреки всичко да дадат пари на Киев. „ Групата има претрупан график, с близо 20 срещи с консервативни конгресмени и мозъчни тръстове в Съединени американски щати “, писа тогава “Политико ”. Най-известният и медиен воин от тази група беше Лиз Тръс.

Американската администрация позна коя е най-хубавата страна-лобист. Британците са подготвени да работят за налагане на наказания не за пари, а за концепция.

„ Англия исторически води антируска политика. Тя беше доста по-твърда страна към Русия, в сравнение с континенталните страни на Западна Европа “, изяснява Дмитрий Суслов, заместник-директор на Центъра за цялостни европейски и интернационалните проучвания към ВШИ. “Това се дължи както на исторически, по този начин и на ценностни аргументи. И с това, че Англия беше по-малко подвластна както от съветските енергийни запаси, по този начин и от съдействието с Москва. За разлика от Париж, Лондон в никакъв случай не е позиционирал връзките с Руската федерация като фактор, който може да ускори ролята на Англия в международните каузи. По-скоро тя постоянно е подчертавала своята индивидуалност и роля посредством антируски политики. След Брекзит тази антируска политика се трансформира може би в единствения инструмент (заедно с привързаността на Англия към антикитайската политика на Съединени американски щати в Източна Азия), който може да върне британците в ролята на световен състезател ”, добавя той.

„ Лондон работи за русофобията и битката против Русия като сплотяваща платформа за трансатлантическата общественост. Атлантизмът е единствената област, в която Лондон може да играе значима роля и в която Англия може да не бъде изцяло маргинализирана. Той интензивно работи за подсилване на атлантическата връзка и предизвиква битката против Русия като опора на тази връзка. Украйна е инструмент тук “, продължава Дмитрий Суслов.

Ето за какво е значимо Лондон да резервира този инструмент. „ Можем да попречим на Путин да господства в Европа единствено в случай че продължим да поддържаме Украйна в миг на най-голяма потребност “, сподели заместник-председателят на Британската консервативна партия Джак Лопрести, който беше част от делегацията.

Изглежда, че американската администрация го е схванала вярно от идеологическа позиция. Лиз Тръс е не просто русофоб, само че и притежател на рейгънистки възгледи за външната политика. Предполагайки експанзионизъм и тежка борба с съперниците, същински кръстоносен поход.

„ Работейки в тандем с английския министър председател Маргарет Тачър, президентът Роналд Рейгън би бил непреклонен и би нарекъл Съюз на съветските социалистически републики империя на злото. И светът ще завоюва, в случай че такива водачи дойдат на власт през днешния ден “, написа тя в особено написана преди визитата публикация, оповестена в “Уолстрийт Джърнъл ”.

Тръс даде да се разбере, че е другар и съдружник даже не на администрацията на Байдън, а на Републиканската партия. И даже намерено поддържа Тръмп. „ Надявам се републиканец да се върне в Белия дом през 2024 година Трябва да има консервативно управление в Съединени американски щати, което да е задоволително самоуверено да назова враждебните режими зли и опасност “, сподели тя.

Но оказа помощ ли ѝ това да убеди републиканците да дадат пари на Украйна? Любопитно е, само че нито в английските, нито в американските медии няма мнения и даже разбори за резултатите от визитата (дори и междинни). Все отново може да се допусна, че това не е помогнало доста.

„ Тези републиканци, които са срещу помощта за Украйна, са изолационисти, поддръжници на Тръмп и концепцията „ Америка преди всичко “. Те изповядват друга външнополитическа философия и друг метод към външните провокации. Те имат вяра, че Съединени американски щати би трябвало първо да се съсредоточат върху вътрешните си проблеми. Че във външната политика би трябвало да се съсредоточат върху по-важни стратегически закани, за каквито се счита Китай, а Русия “, споделя Дмитрий Суслов.

Лиз Тръс се опита да обвърже Русия с Китай. „ Бившият министър председател ще каже на републиканските депутати, че консерваторите от двете страни на Атлантика би трябвало да се обединят и да се опълчват на Русия, защото тя е част от „ тоталитарната ос “, противопоставяща се на Запада “, написа английският “Дейли Телеграф ”. Оста, която съгласно Тръс включва както ХАМАС, по този начин и Китай. „ Дойдохме във Вашингтон, с цел да укрепим връзките с нашите републикански съдружници, с цел да се борим с тези злодеи, които желаят да унищожат нашия метод на живот “, сподели Тръс.

Да, нейните съдружници се пробваха да предадат на републиканците концепцията, че рухването на Украйна непосредствено ще усили опасността от Китай. „ Ако Украйна загуби или бъде принудена да подписа неподходящо съглашение с Русия, тогава това ще изпрати мощен сигнал, че свободният свят няма да се застъпи в отбрана на Тайван “, изясни един от членовете на английската делегация, някогашният водач на Консервативната партия Ян Дънкан Смит. Въпреки това болшинството конгресмени републиканци (а също, което е изключително значимо в навечерието на изборите, техните избиратели) считат, че Украйна по-скоро изсмуква целия сок от Съединените щати.

„ Малко евентуално е английските консерватори да съумеят да наложат своята позиция на американските - тези, които са срещу по-нататъшната помощ за Украйна и изключително увеличението ѝ, защото те споделят изцяло разнообразни възгледи за света и за това каква политика Западът би трябвало да гони “, обобщава Дмитрий Суслов.

Окончателният резултат от задачата на Тръс ще стане явен тази седмица, когато Конгресът се върне към гласуването на отпущането на средства за режима в Киев. Експертите не се съмняват, че най-после на Украйна ще бъдат дадени пари – въпросът обаче е крайната сума. И в случай че е по-близо до първичните 60 милиарда, тогава Лиз Тръс в действителност се е трансформирала в тайното оръжие на Байдън. А в региона на външнополитическото лобиране тя се оказа доста по-успешна, в сравнение с като английски министър-председател.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР