Тази седмица се проведе събитието за иновации на Intel, на

...
Тази седмица се проведе събитието за иновации на Intel, на
Коментари Харесай

Intel Core i9-14900KF счупи рекорда за скорост на едно ядро в PassMark

Тази седмица се организира събитието за нововъведения на Intel, на което компанията показа главозамайващ набор от технологии от последващо потомство. Забележително е, че не бяха разисквани процесорите Raptor Lake, което беше ненадейно. Може би „ освежаването “ не е нещо, което тя искаше да подчертае на събитието, което се концентрира върху нови индустриални възли, инженерни пробиви и бъдещето на компютрите. Независимо от това, наподобява, че идните процесори от 14-о потомство на компанията ще бъдат много мощни, защото в този момент флагманският процесор е най-бързият едноядрен процесор в историята, най-малко в бенчмарка PassMark.

Процесорът Core i9-14900KF неотдавна беше тестван в PassMark и в последна сметка засенчи своя предходник – Core i9-13900K – с чисти 3,5%.

Очевидно това не е голяма разлика, само че защото конфигурацията на ядрата е непроменена – 24 ядра и 32 влакна, можем да я отдадем на усъвършенстваните му тактови честоти. Докато предходният процесор доближаваше оптималната периодичност от 5,8 GHz, обновената версия от 14-то потомство доближава до 6 GHz. Тази висока периодичност преди беше непокътната за скъпия 13900KS, който беше изработен единствено за еднократни бенчмаркове и с цел да покаже, че Intel към момента е кралят на овърклока.

PassMark с едно ядро

Това е впечатляващ дебют за неиздадения процесор, само че чиповете на Intel към този момент преобладават в класацията за едноядрени процесори на този съответен тест. AMD даже не се появява в класацията до 13-то място, където най-сетне се появява нейният флагман Ryzen 9 7950X. Интересно е, че обстановката се обръща, когато става въпрос за многоядрена продуктивност, както означават от Videocardz. При многоядрената продуктивност 14900KF приключи зад 13900K с дребна разлика и загуби от Ryzen 9 7950X, най-бързия многоядрен потребителски процесор в този тест.

Въпреки че Intel резервира безмълвие за тези чипове на огромното си събитие тази седмица, се чака да ги показа след няколко седмици. Официалната поява ще се случи през октомври, съгласно приключвания на информация. Както постоянно, тези процесори може да не бъдат привлекателни за клиентите на 13-то потомство, само че биха могли да изкушат хората с процесор Alder Lake. Те ще бъдат последните процесори за цокъл LGA 1700 и последният едносъставен процесор на Intel. Новите процесори ще се движат в бъдещето с дезагрегирани дизайни, започвайки с Meteor Lake за преносими компютри и по-късно Arrow Lake за настолни компютри във втората половина на 2024 година

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР