Тази година в Турция ще се състоят президентски и парламентарни

...
Тази година в Турция ще се състоят президентски и парламентарни
Коментари Харесай

Кои са най-вероятните опоненти на Ердоган в предстоящите избори в Турция

Тази година в Турция ще се състоят президентски и парламентарни избори. Датата за сериозно значимите избори бе планувана за 18 юни, само че неотдавна президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че вотът може да бъде проведен по-рано поради " сезонни съображения ". С наближаването на пролетта напрежението в политическата сфера се усилва и всички се питат кой може да бъде претендентът на опозицията за съдбоносните избори.

Вотът ще бъде извънредно сериозен тест както за проислямистката Партия на справедливостта и развиването, която ръководи страната от 20 години, по този начин и за самия президент Ердоган.

Миналата седмица опозиционният в. " Биргюн " писа, че се чака претендентът на опозицията (т. нар. " шесторна маса " ) за президентските избори да бъде разгласен на протест в Истанбул в средата на февруари.

В така наречен " шесторна маса " са включени водачът на главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдарголу, председателката на " Добра партия " Мерал Акшенер, водачът на Партията за народна власт и прогрес (ДЕВА) Али Бабаджан, водачът на Партията на щастието Темел Карамоллаоглу, водачът на Демократическата партия Гюлтекин Уйсал и водачът на Партията на бъдещето Ахмет Давутоглу.

По информация на в. " Биргюн " на 26 януари ще се състои следващата единадесета среща на шестимата водачи. На срещата се чака да бъдат разисквани елементи по отношение на издигането на претендент на опозицията за изборите, както и да се вземе кардинално решение за въпросния претендент - дали ще бъде от редиците на шестимата водачи или ще бъде различен. 

В петък заместник-председателят на Партията на справедливостта и развиването Мустафа Шен съобщи пред телевизия СиЕнЕн-Тюрк, че съгласно резултати от анкети на групировката водачът на главната опозиционна Народнорепубликанска партия Кълъчдароглу има най-големи шансове като кандидат-президент на опозицията против сегашния държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. Според изследванията Ердоган още веднъж може да завоюва изборите за президент с 52 на 100 от гласовете, а с най-близка разлика под него като евентуален претендент се подрежда Кълъчдароглу.

Има възможност за претендент за президент да бъде повдигнат и кметът на Анкара Мансур Яваш.

Според мнозина обаче най-сериозен претендент на опозицията с най-големи шансове за победа на изборите е кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, против който напоследък бяха заведени разнообразни каузи, като през декември той даже бе наказан на две години и седем месеца затвор и му бе наложена политическа възбрана поради " засегнатост на публични лица ".

Имамоглу, който е от кемалистката Народнорепубликанска партия, бе изпратен на съд по отношение на тирада през 2019 година, в която споделя, че тези, които са анулирали локалните избори в Истанбул по това време, са " идиоти ". Имамоглу тогава завоюва изборите с малкa преднина пред своя противник от ръководещата ПСР, а откакто тези резултати бяха анулирани, завоюва повторния избор с още по-голяма поддръжка. Победата провокира гняв измежду поддръжниците на ислямистката ПСР.

Тъй като присъдата на Имамоглу е по-малка от пет години, известният политик няма да влезе в пандиза, само че ще бъде неразрешена политическата му активност, в това число присъединяване в президентски или парламентарни избори, както и заемането на служба кмет на Истанбул. За да се случи това обаче, решението би трябвало да бъде доказано от апелативните съдилища и едвам тогава ще може да влезе в действие. 

" Докато този правосъден процеса не завърши, нашият кмет ще продължи да извършва отговорностите си ", съобщи пред изданието " Ал Монитор " чиновник на истанбулското кметство, като добави, че процесът на обжалване на правосъдното решение може да отнеме от три месеца до една година.

Междувременно предходната седмица против кмета Имамоглу бе заведено и правосъдно дело с искане на присъда до седем години затвор по обвинявания в " манипулиране на търгове ". Процесът се отнася до времето, когато Имамоглу е бил кмет на истанбулския регион Бейликдюзю през 2015 година

Според мнозина поддръжници на опозицията " няма подозрение ", че делата против авторитетния градоначалник на мегаполиса са " политически стимулирани " и очевидно задачата на ръководещите е по този метод да се внесе ужас и разкол в опозицията. Турският президент Ердоган обаче отхвърли рецензиите, че държавното управление му се е намесило в работата на правораздаването при произнасянето на присъдата от декември против кмета на Истанбул. Присъдата против Имамоглу бе наказана от Съединени американски щати и от Европейски Съюз, а турската съпротива провежда огромен протестен протест в Истанбул.

Tурският академик Керим Хас от Близкоизточния институт пък съпоставя Имамоглу с Ердоган в младежките му години.

" Много е мъчно да се каже какви политически възгледи има Имамоглу. С ислямистите той разисква морала и нравите, с националистите - великото минало на Османската империя, а с либералите - свободата и демокрацията. Сутрин той може да чете Корана в джамията, а вечер да танцува танго със брачната половинка си. Поради това Имамоглу има доста поддръжници измежду някогашния електорат на Ердоган и турският президент се опасява от него повече, в сравнение с от други опозиционери, които са доста едностранчиви във възгледите си и заради това нямат такава поддръжка ", споделя Хас.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР