Тазгодишното пролетно турне на Театъра на приказката - София е

...
Тазгодишното пролетно турне на Театъра на приказката - София е
Коментари Харесай

8-годишният айкидо състезател Калоян повежда битка за по-чист свят

Тазгодишното пролетно турне на Театъра на приказката - София е към края си. „ Приказка за юначета с празни тумбачета " за Хартояд, Пластоядка и Стъклояд, които живеят в парка и се хранят с отпадъците, които хората изхвърлят в цветните контейнери, научи децата от Ботевград, Своге, Тутракан, Плевен, Правец и Тетевен за какво би трябвало да събират отпадъците разделно. Предстоят детските празници с тримата герои в Панагюрище, Пещера и Стрелча. Инициативата е на „ Екопак България ", а организацията - взаимна с общините. Кукленото зрелище към този момент пета година показва пред децата от детските градини и началните класове на учебните заведения вредите от замърсяването на природата, както и изгодите от разделното събиране на отпадъците от опаковки и тяхното преработване.
Калоян е на 8 години. Чувствителен и виновен. Много грижлив. Разумен повече от предстоящото за възрастта му. Той е момчето на мама, само че въобще не е мамино синче. С възторг се грижи за дребната си сестричка Кати. Смята, че положителните хора са чисти във взаимоотношенията си и в отношението си към природата.



Затова Калоян желае да живее в по-чист свят.
В неделя, на Цветница излиза с дядо си и Кати на разходка - да вземат върбови клончета от църквата, да поиграят в парка и да ядат сладолед. За да усетят усета на празника. Само че в градинката картината по никакъв начин не е празнична. Камари отпадъци „ красят " пейзажа. Хартиени опаковки от сандвичи, картонени чаши от безалкохолни, кутия от обувки, остарели обувки, изписана тетрадка, захвърлена кутия от торта, опаковки от сладолед, цялостен плик с боклуци от апетитен обяд...

Защо хората вършат по този начин? Не желаят ли да им е чисто и красиво?
Не знаят ли, че в случай че се рециклира хартията, от нея могат да се създадат нови книги, тетрадки, учебници. Могат да се спасят дървета от изсичане. Знаеш ли
какъв брой гори могат да се спасят? ",
пита смутеното момченце дядото.



В учебно заведение са учили, че в случай че отпадъците не се изхвърлят разделно, отиват на сметищата. Които все не стигат и би трябвало да се вършат нови и нови. „ Така ще залеят земята. И няма да има къде да живеем. Светът ще загине ", чертае мрачни картини Калоян.
Миг по-късно от синия резервоар се демонстрира необичайно синьо създание. „ Ти кой си и какво правиш тук ", пита стъписан Калоян. „ Аз съм Хартояд. Живея в парка и се храня с изхвърлените от хората хартиени боклуци. Напоследък съм непрекъснато гладен, тъй като боклуците са на всички места, единствено не там, където им е мястото ", оплаква се създанието.
Калоян тренира айкидо. Състезанието е в кръвта му - без значение дали е на килима, пред компютъра или в парка. Благородството е в основата на спорта му. Той на часа приема драговолно казуса на новия си наследник другар. И непринудено измисля игра - съревнование - кой ще занесе по-бързо повече боклуци до синия резервоар. „ Сега ще те нахраним. Стой и гледай. Давай, Кати! ", дава старт на заниманието Калоян. За негативно време градинката блества - чиста и красива. Хартояд е сит и удовлетворен.


А децата имат проект -
ще събират разделно отпадъците и вкъщи.
За да оказват помощ на природата да оцелее.
Ако желаете и вашите деца да видят спектакъла, да намерят нови другари и да се замислят за ролята си на пазители на природата, завадете ги.

Знаете ли, че

1 звук рециклирана хартия или картон икономисва
• около 13 дървета;
• 2.5 барела нефт;
• 4 100 киловатчаса електроенергия;
• 4 куб.м от размера на сметището;
• 31 780 литра вода.

Програма на турнето на „ Приказка за юначета с празни тумбачета "

29 май 2019 година, 10,30 ч., Панагюрище, спектакъл " Дом монумент "
30 май 2019 година, 10,30 ч., Пещера, Откритата сцена
31 май 2019 година, 10,30 ч., Стрелча, площад " Дружба "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР