Тъй като роботите се интегрират все повече във въоръжените сили

...
Тъй като роботите се интегрират все повече във въоръжените сили
Коментари Харесай

Американските морски пехотинци въоръжиха роботизиран козел с противотанков гранатомет

Тъй като роботите се интегрират от ден на ден във въоръжените сили на разнообразни страни, ползата към дребните, маневрени транспортни средства за поддръжка, които могат да извършват разнообразни задания на бойното поле, в това число да се борят с бронираните машини, нараства. Експерти от Корпуса на морската пехота взеха решение да ревизират дали на четирикрак робот може да бъде поверен гранатомет, оповестява New Atlas. Прототипът е тестван във военна база в Калифорния.

Морските пехотинци не загатват кой модел на робота са употребявали като първообраз, само че образно той доста наподобява на продукта за 5000 $ на китайския стартъп Unitree. Според военните той не е подобаващ за действителни бойни дейности, защото е прекомерно лек, нежен, а зарядът на батерията няма да е задоволителен за присъединяване в действителни военни интервенции. Но е подобаващ за демонстриране успеваемостта на технологията.

Роботизираното куче, който американските военни назовават робот-козел, е въоръжено с противотанковия гранатомет М72 за еднократна приложимост – леко (около 2,5 кг) и елементарно за потребление оръжие, което е на въоръжение в американската войска от 60-те години на предишния век. То не е уместно за заличаване на актуален танк, само че е способно да поразява по-слабо бронирани транспортни средства и други цели.

Дистанционно ръководена машина може вместо жив боец да извърши всички дейности, нужни за производство на изстрел. Операторът може да се скрие наоколо, на безвредно място, и да приближи робокозела до задачата.

Дали роботизираното куче с гранатомет ще бъде признато на въоръжение – ще покажат по-нататъшните проби. Но е реалност, че военната мисъл се върти към концепцията за въоръжаване на четириногите роботи. През 2021 година експерти прикрепиха специфична снайперска пушка към сходен робот. Още по-рано роботизирани кучета стреляха, борейки се с отката, от автомат „ Калашников “. А преди няколко месеца бе показан модел с огнехвъргачка на гърба.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР