Търговци от Петричко излизат на протест срещу нова наредба в

...
Търговци от Петричко излизат на протест срещу нова наредба в
Коментари Харесай

Протест на търговци на зеленчуци срещу нова наредба на БАБХ

Търговци от Петричко излизат на митинг против нова разпоредба в сектора, която по думите им, ги обрича на банкрут. Прекупвачите на зеленчуци са се събрали на борсата в село Кърналово, с цел да изразят недоволството си.

Според новата разпоредба на БАБХ търговците на зеленчуци би трябвало да заплащат за документ за пестициди. Издаването на този документ обаче е прекомерно скъпо и се бави много, споделят протестиращите.

По 420 лв. би трябвало да се платят за проучване на проба от всяка нова партида с плодове и зеленчуци, а резултатите се бавят сред 4 и 7 работни дни, защото има единствено две лаборатории в страната - в София и в Пловдив, изяснява протестиращият търговец Крум Груйков от Петрич. Докато излязат резултатите, стоката стои заключена и се скапва, добавя Груйков.

Търговците недоволстват, защото не са им били приети и европейски документи за пестициди, издадени в Гърция за плодовете и зеленчуците, импортирани оттова. Производителите би трябвало да заплащат тази сума за всеки продукт, който създават и то при всяка нова жътва, която се смята за обособена партида.

Таксите се дефинират от лабораториите, а не от новата разпоредба, съобщи Калина Милушева от БАБХ. Според нея няма проблем да се признават документите, с които идват плодовете и зеленчуците от чужбина, в случай че те са издадени от сертифицирани европейски лаборатории. Целта на новата разпоредба е на трапезата на българина да има пресни и качествени артикули, съобщи Милушева.

Протестиращите търговци и производители са безапелационни, че нямат нищо срещу тестванията на плодовете и зеленчуците им за пестициди, само че желаят това да става на рационална цена и да се прави в границите на деня от мобилни лаборатории, с цел да не се скапва стоката им.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР